Зміни в субсидіях-2021. Хто з вінничан залишиться без виплат?

Зміни в субсидіях-2021. Хто з вінничан залишиться без виплат?
Оформити субсидію на літо можна до вересня. Тоді як гроші на комуналку нарахують з травня, — тобто з початку неопалювального сезону / Фото: vmr.gov.ua
  • У червні продовжують оформлювати субсидії на літній період. До «Прозорих офісів» записались на прийом близько 18 тисяч вінничан.
  • Призначати виплати на комуналку, будуть за новими правилами. Серед них — жорсткі вимоги до витрат, кількості житла та віку машин.
  • Розповідаємо, за яких умов субсидію дадуть без додаткового звернення, а хто її 100% не отримає.

Повернули автоматичний перерахунок

Перед 1 травня, коли в Україні настає час автоматичного перерахунку субсидій на літо, уряд вирішив скасувати цю умову: отримати субсидію можна було лише після подання нової заяви і пакету документів. 

Втім, 19 травня, Кабмін вніс корективи і дозволив органам соцзахисту відновити перепризначення субсидій без додаткового звернення. У департаменті соцполітики Вінницької міськради кажуть, що роблять це після верифікації — фінансовий стан претендента на субсидію перевіряють в Мінфіні.

Відео дня

Проте деяким вінничанам, які хочуть отримувати субсидію, все ж доведеться записатись на прийом до «Прозорих офісів». Це стосується людей, які взимку отримували субсидію в безготівковій формі; або винаймають житло чи є внутрішніми переселенцями. Треба подати новий пакет документів, якщо в домогосподарстві є різниця між прописаною і фактичною кількістю мешканців.

— Решта сімей, які мали субсидію взимку, після проведеної перевірки отримають СМС-повідомлення про призначення субсидій, — каже керівниця департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Плануємо повністю провести автоматичний перерахунок протягом червня.

Хто немає права на субсидію

Уряд ухвалив ще ряд норм, які посилюють контроль за призначенням допомоги на комуналку. Отож, не зможуть отримати субсидію люди, які:

  • зробили покупку на суму більше, ніж 50 тисяч гривень за раз;
  • придбали іноземну валюту, цінні папери на суму, більше ніж 50 тисяч гривень за раз;
  • мають депозит на суму 100 тисяч гривень і більше.

Ухвалили більш жорсткі умови щодо транспорту в сім'ї.

— Раніше діяло правило, що субсидію не можуть отримати люди, в яких є транспортний засіб, з моменту випуску якого минуло до 5 років. Тепер субсидію не призначать, якщо в родині є більше, ніж один транспортний засіб з моменту випуску якого минуло менше 15 років, — пояснює директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Також уряд вирішив, що якщо у власності домогосподарства є більше, ніж одне житло, то субсидія не призначається. Виняток — якщо ці «додаткові» житлові приміщення є в сумісній або спільній частковій власності, або знаходяться в сільській місцевості (наприклад, були набуті в спадщину).

Продовжує діяти правило, що субсидію не призначать, якщо один з членів домогосподарства був за кордоном 60 днів . Винятком є навчання, лікування і також догляд за дитиною до 3-х річного віку.

І ще можна втратити субсидію, якщо є борг за комунальні послуги складає понад 340 гривень. Якщо заборгованість сплачена, то субсидію повернуть з наступного місяця після місяця, коли пройшла оплата.

Комісії ліквідовані

При виконкомі раніше діяла комісія, де розглядали справи вінничан, що за правилами не могли отримати субсидію. Для прикладу, мали прописаного родича, що не жив з родиною; витратили більше 50 тисяч гривень на дороговартісне лікування; мали площу житла понад норму. Комісія часто йшла на зустріч і таким заявникам призначали держдопомогу на комуналку.

Рішенням уряду комісії для розгляду особливих випадків ліквідували. Повноваження передали на працівників органів соцзахисту. І на думку представників Мінсоцполітики, це втричі пришвидшить розгляд заяв.

Але в департаменті соцполітики пояснюють, що працівники мусять діяти відповідно до порядку постанови №848.

— Якщо в людини є підстави для отримання субсидії — її буде призначено. Немає підстав — не буде субсидії, — розповідає директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Однак ми можемо призначати субсидію на понаднормову площу помешкання.

Гроші платитимуть з травня

Станом на 31 травня близько 18 тисяч вінничан отримали талони попереднього запису, щоб прийти на прийом за субсидією на літо. П’ять тисяч заяв розглянули, орієнтовно 2300 людям субсидії на літо вже призначили.

Держдопомогу на комуналку в літній період можна буде оформити протягом червня-вересня. При цьому призначатимуть субсидію з травня. Тобто, гроші на комуналку нарахують з початку неопалювального періоду.

Щоб прийти на прийом, потрібно отримати талон попереднього запису. Його призначають за номерами телефонів: 

  • (0432)50-83-88, 50-83-96, якщо субсидію оформлюєте на Космонавтів, 30;
  • (0432)50-86-70, 50-86-69, якщо подаєте документи в «Прозорому офісі» на Замостянській, 7.

Відвідувачів просять дотримуватись усіх протиепідемічних рекомендацій: мати захисну маску, дотримуватись соціальної дистанції, не приходити до «Прозорого офісу», якщо занедужали.

Раніше, нагадаємо, розповідали, що зміниться для вінничан з 1 червня.

 

Читайте також:

Капремонт дворів у Вінниці: скільки зроблять в 2021 році та як потрапити в чергу

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Скільки коштує купити дачу у Вінниці та недалеко від міста? Ми перевірили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Igor Baroni

    Все запутанней и запутанней.
  • Ols Kat

    Дорогие пенсионеры, прекратите покупать валюту. Сколько можно? Она же может из-за этого подорожать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up