Субсидії, транспорт, ЗНО. Що зміниться у червні для вінничан

Субсидії, транспорт, ЗНО. Що зміниться у червні для вінничан
Оформити субсидію можна буде до вересня включно. Якщо її призначать, то гроші на комуналку нарахують з травня / Фото: vmr.gov.ua
  •  З 1 червня зростає плата за проїзд в маршрутках. Замість 6 будемо платити 10 гривень за проїзд.
  • Субсидії на літо можуть переоформити автоматично, після перевірки Міністерством фінансів. А навчальний рік у школярів завершиться 4 червня.
  • Розповідаємо, що приємного і не дуже принесе нам перший місяць літа.

Червень не багатий на зміни. Зарплати не зростають, однак і комунальні тарифи поки тримаються на рівні попереднього місяця. 

Працюючі пенсіонери отримають свої доплати, які їм мали нарахувати ще в квітні. А деякі вінничани, що отримували взимку субсидію, мають знову подати документи до «Прозорих офісів».

Головна новина червня, станом на зараз, це підвищення плати за проїзд у вінницьких маршрутках.

Відео дня

Здорожчає транспорт

З 1 червня подорожчає проїзд у вінницьких маршрутках. За разовий квиток братимуть 10 гривень на всіх маршрутах, крім 25Н, 30А і 30Б. Там встановили ціну 12 гривень.

Потребу в підвищенні з 5-6 до 10 гривень в мерії пояснювали так: попередні тарифи в маршрутках діяли з 2018 року, а з того часу зросли складові собівартості перевезень — ціна палива, запчастин, податки тощо. А ще в 2020 році на 62,1% впав пасажиропотік в транспорті.

Разом з тим від перевізників вимагатимуть використовувати валідатори. У «Вінницякартсервіс», яка курує е-квиток, повідомили, що платити карткою за проїзд можна буде в маршрутках 1А, 2А, 14А.

— Система діятиме в тестовому режимі: завтра запускаємо валідатори в цих маршрутах з можливістю оплати тільки «Муніципальною карткою вінничанина», — розповіла директорка «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна. — Цей платіжний інструмент в маршрутках поки буде додатковим. Тобто, можна буде проїхати і за готівку.

Електронні проїзні квитки, які є на «Картці вінничанина», не будуть діяти на маршрутки. Також в маршрутках поки не діятиме пільгова картка: замість поїздок з неї списуватимуться кошти. Пільговики, яких возять в маршрутках безкоштовно чи за півціни, зможуть їздити за своїми посвідченнями.

Інші тарифи без змін

А от тарифи на комунальні послуги поки залишаються без змін. Ціна гарячої та холодної води, газу, електроенергії, опалення для населення поки залишається без змін.

Проблема з ціною газу для теплокомуненерго наразі не вирішена. Зараз «Вінницяміськтеплоенерго» отримують ліміти природного газу в НАК «Нафтогаз України» та чекають визначення ціни, про що повідомляв на сесії міськради 28 травня міський голова Сергій Моргунов.

Нагадаємо, з 20 до 25 травня понад 100 тисяч споживачів у Вінниці залишилися без централізованої гарячої води, оскільки уряд вирішив не продовжувати державне регулювання ціни на газ для теплокомуненерго, а тепловики втратили постачальника газу.

Субсидії та пенсії

У червні працюючі пенсіонери отримають доплату за квітень і травень. Відбудеться квітневий перерахунок: людям додадуть зароблений за минулий рік страховий стаж, що дещо підвищить пенсію.

У обласному управлінні Пенсійного фонду пояснили, що затримка виникла через зміни у законодавстві: тепер працедавці подають об’єднаний звіт з ЄСВ і ПДФО, на що мають 40 днів після останнього дня звітного кварталу. Тому даних про страховий стаж і зарплату, станом на 1 квітня, не було в Пенсійному фонді.

Також в червні продовжать приймати заяви для отримання субсидій. Уряд вніс корективи в попередню постанову, і дозволив органам соцзахисту відновити автоматичне перепризначення субсидій на літо. 

У департаменті соцполітики міськради кажуть, що роблять це після верифікації — фінансовий стан претендента на субсидію перевіряють в Мінфіні. Однак, обов'язково треба звертатись до «Прозорих офісів» тим людям, які цієї зими отримували субсидію в безготівковій формі. Тобто, ці люди не отримували гроші на картку, бо їхню субсидію розподіляли одразу на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг. 

Повинні подати новий пакет документів люди, що орендують житло і отримували раніше субсидію; внутрішні переселенці. І з документами до «Прозорого офісу» доведеться йти, якщо в домогосподарстві є різниця між прописаною і фактичною кількістю мешканців.

— Решта домогосподарств, які мали субсидію взимку, після проведеної перевірки, отримають СМС-повідомлення про призначення субсидій, — пояснює керівниця департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Субсидію на літній період можна буде оформити протягом червня-вересня. При цьому призначатимуть субсидію з травня. Тобто, гроші на комуналку нарахують з початку неопалювального періоду.

Щоб прийти на прийом потрібно отримати талон попереднього запису. Його призначають по телефону — (0432)50-83-88, 50-83-96, якщо субсидію оформлюєте на Космонавтів, 30; (0432)50-86-70, 50-86-69, якщо подаєте документи в «Прозорому офісі» на Замостянській, 7.

Відвідувачів просять дотримуватись усіх протиепідемічних рекомендацій: мати захисну маску, дотримуватись соціальної дистанції, не приходити до «Прозорого офісу», якщо занедужали.

ЗНО і випускні

Через затяжні канікули і дистанційку, навчальний рік у школах Вінниці завершиться 4 червня. Водночас більшість 11-класників відгуляли свої випускні вечори ще в середині травня. Вони мають готуватись до зовнішнього незалежного оцінювання. І у червні п’ять тестувань:

  • 1 червня - з української мови, української мови та літератури;
  • 4 червня - з історії України;
  • 7 червня - з фізики;
  • 10 червня - з біології;
  • 15 червня - з географії.

До кінця червня всі результати ЗНО будуть вже відомі. Їх опублікують на інформаційних сторінках учасників тестування:

  • до 4 червня - результати з хімії;
  • до 18 червня - результати з іноземних мов;
  • до 22 червня - математика;
  • до 25 червня - українська мова, українська мова та література, історія України, біологія;
  • до 30 червня - результати з географії.

Крім того, 26 червня розпочнеться додаткова сесія ЗНО. Вона триватиме до 16 липня. Її результати будуть відомі до 23 липня.

До середини червня, нагадаємо, на маршрути випустять два нових тролейбуси VinLine.

 

Читайте також:

У Вінниці вмикають гарячу воду. На травень для котелень є газ

Завтра у Вінниці подорожчає проїзд у маршрутках. ОПИТУВАННЯ

В Україні піднімуть ціни на електроенергію: назвали нові тарифи та дати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Татьяна Полищук

    Цену на проезд маршруток повысили,
    А ПОМЫТЬ И СНЯТЬ ЗАНАВЕСКИ ГРЯЗНЫЕ ЗАБЫЛИ!!!???
    СОВЕСТИ СОВСЕМ НЕТ!
    А ВАЛИДАТОРЫ ПОЧЕМУ НЕ ВКЛЮЧИЛИ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up