Як змінюється Замостя: фоторепортаж зі старих листівок та плани на цей район

Як змінюється Замостя: фоторепортаж зі старих листівок та плани на цей район
  • У залізничному вокзалі є стенд зі старими фото Замостя. 
  • Серед них фото трьох версій вокзалу, головний корпус Педуніверситету та Будинок офіцерів ще з «танком» на даху. 
  • Як місця виглядають зараз і які є плани на розвиток мікрорайону?

У рамках проекту «Вінницька миля», який передбачає реконструкцію проспекту Коцюбинського, ще з минулої осені в холі вокзалу виставлений стенд з ретро-фото Замостя. На них можна роздивитися знакові споруди мікрорайону. Порівнюємо фото із сучасним станом будівель. І розповідаємо усе, що відомо про майбутню розбудову цієї місцини.

Три версії ЗалВокзалу 

Уперше про вокзал міста згадують в 1870 році. Він був дерев’яним, по типу церкви, мав дзвін. Дзвоном зустрічали та відправляли поїзди зі станції Вінниця.

Відео дня

Після революції 1917 року його перенесли в одноповерхову цегляну будівлю.

Згодом, була збудована цегляна двоповерхова споруда вокзалу, яка зовнішнім виглядом трохи схожа на сучасну будівлю. Його зруйнували у війну, в 1943 році.

А у 1946 році — звели вже третій вокзал, який стоїть досі на Привокзальній площі.

— На той час це був «крутий» вокзал. Великий, просторий, у стилі сталінського бароко, з великим холом, із двома залами очікування. Вхід прикрасили ліпленням у вигляді кукурудзи та інших сільськогосподарських культур, що підкреслює наш аграрний статус. Перша фотографія - кінець 50-х, тоді біля входу стояли дві скульптури. Замість парковки, що нині - скверик, який в 60-х знесли, щоб зробити зручнішу транспортну розв’язку, — каже дослідник історії Вінниці Влад Барка.

Коцюбинський без алеї, але з вишем

Знаковим для району є головний корпус Педуніверситету. У минулому він називався Педагогічним інститутом та мав ім’я радянського письменника Миколи Островського

Нині — це Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського. За десятиліття суттєво підросли дерева навколо вишу. А у самій будівлі поміняли вікна й двері, та територія «обросла» парканом.

Не залишилося сліду й від зеленої алеї та колій вздовж проспекту Коцюбинського

Алея на Коцюбинського: вид від перехрестя з вулицею Нансена у бік Будинку офіцерів, 1968 рік / Фото: Олександр Пашинський, фейсбук.

Її знесли разом з колією наприкінці 1970-х.

— Тоді готувалися до Олімпіади-80, розширювали проспект Коцюбинського. А трамвайну колію прибрали для гарної картинки: замість «застарілого» трамвая, як тоді вважали, проспектом мав їздити «прогресивний» тролейбус. Вінницю хотіли показати як успішний, промисловий центр, — розказав екскурсовод Музею трамвая Олег Матюхов.

Будинок офіцерів з танком «на голові»

Якщо добре придивитися до світлини 1958 року, то можна побачити, що на даху Будинку офіцерів (на той час Палац культури) замість літака красується фігура танку!

«Гарнізонний будинок спочатку прикрашав стилізований барельєф легкого швидкісного танка БТ-7. З обох боків від танка були приспущені прапори. І танк знаходиться там досі.

Автори нового символу, коли монтували його на це місце, у 1998 році, вирішили барельєф не чіпати і поверх нього встановили інший символ, - першу емблему Повітряних сил збройних сил незалежної України: сокіл, що летить», — пише журналіст vlasno.info Сергій Білоус.

Але це не єдине, що є на даху Будинку офіцерів. Якщо прямувати проспектом Коцюбинського від Залізничного вокзалу до Центрального мосту, то можна побачити як золотий купол храму Георгія Побідоносця «виринає» з покрівлі офіцерського дому.

Плани на район

Замостя вже почало змінюватися: за два роки зробили реконструкцію Замостянської. Міська влада та бізнес зосередять свої зусилля на декількох точках:

ПРИВОКЗАЛЬНА. Бізнесмен Володимир Продивус анонсував, що буде реконструкція Привокзального ринку. На місці павільйонів з «ракушками» з’явиться торговий центр із автовокзалом.

М’ЯСОКОМБІНАТ. Простору ділянку, яку займав м’ясокомбінат, що на Батозькій, віддають під забудову «Епіцентру».

ПРОСПЕКТ КОЦЮБИНСЬКОГО. У мерії анонсували масштабну реконструкцію проспекту з поверненням на нього трамвайної колії, озелененням і переформатуванням нинішніх ринків.

Одна з концепцій змін проспекту:

На сторінці VinMile повідомляють, що нині шукають фінансування проекту реконструкції проспекту та створюють групу, яка буде супроводжувати виконання робіт.

Раніше секретар міськради Павло Яблонський анонсував початок реконструкції проспекту Коцюбинського, після завершення робіт із Замостянською.

ПЛОЩА ПЕРЕМОГИ. Буде оновлення й площі між Будинком Офіцерів й «Ювілейним». Там збираються переробити публічний простір: забрати проїзд для машин між офіцерським будинком і літаком; поставити скейт-парк, насадити кущів, дерев та багато іншого, що викладено у матеріалі: Кияни опублікували проект нової площі між Будинком офіцерів та «Ювілейним»

ПАРК «ХІМІК». Зона відпочинку між вулицями Некрасова, Запорожця, Героїв Крут і стадіоном «Ниви» почне оновлюватися вже у 2020 році. До кінця цієї осені мають розробити проектно-кошторисну документацію, закласти кошти на реконструкцію й почати її виконувати навесні 2020 року. Яким стане «Хімік»: показали концепцію реконструкції парку

СТРІЛЕЦЬКА. Слідом за Замостянською очікує на реконструкцію і вулиця Стрілецька (колишня Червоноармійська - авт.).

У тендері вказано, що проектуватимуть оновлення простору від Замостянської (45-го заводу) до вулиці Тімірязєва.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Владимирович

    архітектор,що відповідає за дороги явно довбаний велосепедист (причому нетрадиційної орієнтації) !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up