Як посадити картоплю і «не пролетіти»

Як посадити картоплю і «не пролетіти»
  • У травні вінничани діляться на два табори: ті, хто їде на пікнік, і ті, хто вирушає саджати картоплю.
  • Причому, останні часто-густо задаються питанням: воно того варте?
  • Адже можна восени купити картоплю і не морочити собі голову?
  • Ми спробували розібратися чи варто взагалі садити картоплю, а якщо так, то яку

Почнемо з відповіді на питання, чи варто садити картоплю? Давайте порахуємо. Припустимо, ваша дача знаходиться недалеко від міста (15 кілометрів) і на дорогу ви витрачаєте в середньому 10 гривень в одну сторону.

Якщо шість соток городу у вас відведено під картоплю, то на посадку вам знадобиться 40Х6=240 кілограмів картоплі.  Кілограм сортової картоплі коштує від 15 гривень, тож насіння обійдеться у 3600 гривень.

Якщо ж ви садите звичайну картоплю, вартістю по 5 гривень за кілограм, то на це піде 1200 гривень. Або ж нічого не витратите, якщо будете садити свою минулорічну.

Відео дня

Якщо обробляти бульби перед посадкою, це обійдеться у 125 гривень (вартість препаратів, яких вистачає на сотку,  в середньому 25 гривень).

Якщо ж цього не будете робити - доведеться картоплю кропити, аби її не з’їв жук. На це витратите приблизно 60 гривень. Не забудьмо про добрива - ще 105 гривень.

Припустимо, на город ви плануєте поїхати 10 разів. На це витратите 200 гривень. Щоб забрати урожай з дачі, треба найняти машину, яка обійдеться в 300-500 гривень. Якщо ви не пожалкуєте грошей на елітний сорт, буде сприятлива погода, і ви гарно оброблятимете город, то з однієї сотки можна зібрати 500-600 кілограмів, тобто 3000 - 3600 кілограмів з усього городу. Якщо ж садили просту картоплю, то розраховуйте на 80-100 кілограмів з сотки, тобто 480-600 кілограмів з усього городу.

Підрахуємо витрати (розраховуємо на сортову картоплю з обробкою бульб перед посадкою):

  • 3600+125+105+200+350=4380 гривень.

Звідси вартість одного кілограму картоплі 1,21 грн. Очевидно, це дешевше, ніж буде коштувати картопля восени. До того ж, на дачі зазвичай вирощують не тільки картоплю.

Яку садити?

Продавець магазину «Садівник» Людмила Вусак каже, що найбільшою популярністю користуються перевірені у нашій місцевості сорти: Белла Роса, Рів’єра, добре зарекомендувала себе Негритянка.

– Як на мене, дуже гарний сорт Агаве. Я її саджаю вже років 15. Вона середньорання, кремового корльору. Дуже смачна на пюре, смажена, а особливо – печена, - каже пані Людмила. –  Є в мене вдома і Рів’єра, й інші. Дивимося, які сорти краще родять, ті залишаємо, а інші – просто виводимо.

Сорти треба міняти кожні три роки. Але для цього не обов’язково купувати нову картоплю. Є методи, які забезпечують відновлення сорту.

Не економте на добривах

- Добрива треба вносити обов’язково. Вони значно підвищують урожайність, - каже агроном Людмила Сафронова. –  Найпопулярніше - нітроамофоска. До її складу входить азот, фосфор і калій. Два кілограми (цього вистачить на дві сотки) коштує 35 гривень. Якщо у вас багато землі - просто розсипаєте добриво по грунту, якщо маєте час - краще кидати добриво безпосередньо у ямки з бараболею.

Крім нітроамофоски пані Людмила рекомендує Агролайф - добриво на курячому посліді та Екоплант, до складу якого входить 12 мінералів.

Використовують як добриво і деревний попіл. Як правило, його вносять безпосередньо в лунку, коли саджають картоплю.

Три способи відновити сорт

Спосіб 1. Виростити картоплю з великих бульб

Для цього навесні потрібно відібрати кілька великих бульб сорту, що цікавить вас і покласти у погребу на все літо. В умовах високої вологості на великих бульбах почнуть утворюватися маленькі. Такий посадковий матеріал переймає всі характеристики материнської бульби і рідко хворіє.

У кінці жовтня – початку листопада міні-бульби потрібно відокремити від “матері“, просушити в теплому приміщенні і залишити на зберігання до наступного сезону.

Спосіб 2. Виростити картоплю з насіння

Щоб зібрати насіння картоплі, спочатку потрібно зняти з відцвілих кущів зелені кульки, схожі на недозрілі помідори черрі. Ці плоди потрібно зберігати в теплому приміщенні до тих пір, поки вони не посвітлішають і не стануть м’якими. З таких плодів нескладно витягти насіння.

Посівний матеріал потрібно промити під проточною водою і просушити, після чого його можна висівати в грунт. До речі, насіння картоплі після збору можуть зберігатися до 10 років, не втрачаючи своїх якостей. А це означає, що за один раз можна зібрати посівний матеріал на кілька сезонів вперед.

Спосіб 3. Виростити картоплю з верхівок бульб

До весни на бульбах часто з’являються паростки. Їх слід зрізати прямо з верхньою частиною картоплини (1/3 частина бульби).

Далі зрізані частини потрібно розкласти в ящик на шар тирси, гарненько обприскати водою з пульверизатора і залишити на 3 тижні. До цього часу вони встигнуть утворити корінці і будуть готові до посадки на грядку. Зволожувати тирсу, в якій містяться верхівки картопляних бульб, слід 1 раз на 3 дні. Більш великі частини картоплин можна посадити стандартним способом в грунт.

Розміщувати саджанці на грядці потрібно на відстані близько 30 см один від одного. Глибина посадки – близько 5 см.


Чим обробляти

Аби вберегти картоплю від шкідників та хвороб - її можна обробити перед посадкою

– Є препарати, які захищають тільки від шкідників (наприклад, Броня, Матадор), є й такі, що і від шкідників, і від хвороб. Найновіші з них – Селектив, Селест Топ. Це препарати хороші, дієві, після обробки ними, жука вже на картоплі потім не буде, - каже агроном Людмила Сафронова.

Коштують ці препарати в середньому 25 гривень, для обробки картоплі на одну сотку. Проте, пані Людмила зауважує, що не можна обробляти перед посадкою ранні сорти картоплі.

Кропити картоплю від жуків вийде дешевше. Антіжук, Гулівер, Конвідор, Актара - ці інсектициди коштують 7-8 гривень (вистачить на 1-2 сотки). Але скільки разів доведеться обробляти зелену масу - залежить від погоди.

  • Найкраще щорічно змінювати місце висаджування картоплі;
  • Між сусідніми лунками потрібно залишати близько метра вільного простору, в такому випадку картоплі буде багато місця для зростання і розвитку кореневої системи;

  • Після висаджування картоплі, потрібно обов’язково вирівняти грунт. Важливо стежити за тим, щоб зверху не було занадто товстого шару ґрунту, який завадить паросткам пробитися до повітря;

  • цей коренеплід досить вимогливий до світла, тому в тіні, картоплю краще не висаджувати;

  • чим посадковий матеріал крупніше, тим рідше потрібно проводити посадку.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олексій

    Цікава стаття, і підрахунки приблизно правильні, але нині додає внеску ще один фактор — дощ. Його може не бути цілий місяць, і вся робота піде на смарку. Вручну полити цілу плантацію картоплі нереально.

    Olvol reply Олексій

    Якщо є шланг з добрим напором, то це справа 20 хвилин. Інша річ, що це не скрізь можливо  чи доцільно
  • Сергей Маценко

    А свой труд не считается?
  • Olvol

    Я вважаю, що треба або обсаджувати картоплю чорнобривцями і т.д. і змітати жуків віничком, або садити батат замість неї (нічим не треба кропити, але не всім подобається смак), або якщо і цей варіант не годиться, то просто їсти інші овочі. Всякі урагани призводять до раку.

    Natalka Melnyk reply Olvol

    для чого використовувати урагани? є біопрепарати від жуків. до прикладу, актофіт.
  • Daily

    как всегда всьо красиво на бумаге , там надурили  с удобрением потом  с ядом от  жука а о махинациях на сортах картохи то тема отдельная.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up