"Ягуарівця" Білошкурського,який загинув у збитому Мі-8 поховали поряд із Максимом Шимко

"Ягуарівця" Білошкурського,який загинув у збитому Мі-8 поховали поряд із Максимом Шимко
Під проливним дощем 31 травня, поховали прапорщика спецпідрозділу «Ягуар» 34-річного Валентина Білошкурського, який загинув у збитому бойвиками вертольоті.
Він загинув 29 травня під Слов’янськом, коли бойовики збили вертоліт Мі-8, в якому знаходилися 13 військових і спец призначенців. Його могила  неподалік від могили Героя Майдану Максима Шимко.
 
З самого ранку у Вінниці йшов дощ. О 12-й годині, коли з неба перестало лити, труну  Валентина Білошкурського винесли з батьківської квартири на вулиці Петра Запорожця. 
Побратими Валентина з Калинівського спецпідрозділу «Ягуар»  на руках пронесли її до кінця вулиці, а далі автобусом повезли на центральне кладовище на Хмельницькому шосе. Після того, як процесія дійшла кладовищем до місця поховання, знов пішов сильний дощ.
 
Довго ідентифікували тіла вбитих
- Хіба після цього скажеш, що нема Бога, - мовила одна з жіночок. – Всі плачуть за доброю людиною. І це буде лити доти, доки не поховають. Я вже бачила таке на іншому похороні.
 
Присутніх на кладовищі не могли врятувати ні парасольки, ні плащі.  Як тільки труну накрили кришкою,  лити стало менше. А після поховання дощ припинився. Щоправда, не надовго.
 
Завтра, 1 червня, Валентин і його дружина Наталія мали вітати одне одного з одруженням. Вони вже 12 років разом.  У них підростає донька, яка разом з мамою побивалися в горі над труною. Почорніло від горя лице у матері загиблого пані Людмили.
 
- Ми вчора до дванадцяти ночі чекали в Гавришівці літак із труною, - розповіла журналісту RIA  мати Валентина. – Спочатку казали, що літак прилетить вдень. О десятій ранку вже були в аеропорту. У Харкові довго затримали. А потім, кажуть, літак пролетить через Вінницю  у Львів, туди доставлять тіло вбитого генерала.  Словом, нам пропонували перенести похорон на неділю, а тут вже все злагодили на сьогодні. Кому ми тільки не дзвонили! Аж на міністра вийшли, то вже о 12-й ночі доставили мені синочка. Я їм віддала Валіка живого і здорового, а вони мені повернули у труні…
 
Від родичів і знайомих загиблого під час траурної процесії вдалося почути, що літак  у Харкові затримали через те, що довго довелося ідентифікувати тіла загиблих. Валентина ховали у відкритій труні. Родичам декого з того смертельного рейсу не дозволили  відкривати труну. 
 
Ще встиг подзвонити дружині
- На війні в Афганістані, бувало, у вертоліт набивалося навіть більше бійців, ніж їх було у вертольоті, який підбили бойовики під Слов’янськом, - розповів журналісту RIA  колишній «афганець»,  полковник запасу, близький родич вбитого Никифір Лисиця. – Але ніколи на борт льотчики не брали 13 людей. Таке у них неписане правило. Цього разу на борту Мі-8 нараховувалося саме тринадцятеро учасників АТО.
Бойовики «полювали» на генерала, який був у вертольоті. Про це сказав один з побратимів вбитого вінничанина. Можливо, якби його не було разом з солдатами, тоді не пролунав би той прицільний постріл з ПЗРК, який став фатальним для наших хлопців.
Previous Next
Previous Next Previous Next
Жахливим епізодом поділився ще один родич Валентина.  Чоловік розповів, що після падіння вертольота Валентин ще встиг подзвонити з мобільного дружині. Вона почула тільки звук, схожий на стогін. Далі у слухавці щось стало тріщати, а тоді зв'язок перервався. Коли Наталія набрала номер Валентина, почула у відповідь чужий голос. Чоловік розмовляв російською мовою. 
- У меня для вас неприятная новость, - почула від незнайомця.
Наталя перебила його і голосно запитала, хто він і де взяв телефон. Той сказав, що телефон підібрав у вбитого бійця. А сам він назвався  воїном Національної гвардії. Єхидним тоном додав, що родом із Закарпаття. Жінка закричала, який він, мовляв, закарпатець, якщо говорить чистою російською мовою. На цьому зв'язок обірвався. Рідні припускають, що Валентин ще був живий, його пристрелили бойовики, які першими добралися до підбитого гелікоптера.
Приблизно тиждень тому Валентин приїздив додому. Його відпустили на декілька днів побачитися з сім’єю. 
- Те, що він розповідав, як кажуть, в голові не вміщається, - не приховує емоцій близький родич Валентина. – Бувало, їхній підрозділ залишався на голодному пайку. Чоловік дуже хвалив американські харчі. Казав, дуже смачні і ситні. Їх давали їм тільки один раз. Не приховував, що військове начальство не знає, як вести бойові дії в умовах, коли бойовики постійно прикриваються мирними жителями. І так воно буде й надалі. Бо ті мирні жителі отримують за це добрі гроші. Рядові не розуміють, чому керівництво АТО не зосереджує більше сил на кордоні. Бо саме там можна зупинити і живу силу, і зброю, яку доставляють потім у глиб Донецької і Луганської областей. Чомусь те, що зрозуміло простим бійцям і пересічним громадянам. Не розуміє наше начальство. Тому й закрадаються у декого сумніви. Чи не зумисне «зливають» схід держави, так само, як це зробили з Кримом?
Родичі просили передати подяку міській владі, яка взяла на себе витрати з організації похорону і виділила матеріальну допомогу.
RIA  висловлює щирі співчуття у зв’язку з важкою втратою сім’ї, батькам, родичам і близьким нашого відважного земляка, який віддав життя у боротьбі за незалежність України. Нехай земля йому буде пухом. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up