«Все що було – все довелося кинути!» – евакуйовані жителі

«Все що було – все довелося кинути!» – евакуйовані жителі
  • Евакуйованих жителів Калинівки та прилеглих населених пунктів розмістили в дев'яти пунктах у кількох районах області. Чотири з них знаходяться у Вінниці. Журналісти побували в одному з них – в школі №6.

На під'їзді до школи машин не так вже й багато. Проте всередині можна побачити велику кількість військових, представників Червоного хреста, волонтерів і самих евакуйованих. Багато з них похилого віку.

– Коли все почалося, ми вже лягли спати. А потім (грім не грім) почали тримтіти стіни. Я спохватилася, вдягнулася і пішла на вулицю. А там родичі й сусіди кажуть, що з села вивозять людей – На Вінницю, на Вінницю, – розповідає жителька Медвідки Олена Кульчук – А вибухи які були, я жах який був. Ми побули до другої ночі, потім зайшли в хату. Лягали, хто де міг. Передрімнули. А зранку прийшли волонтери, сказали збиратися, брати документи і їхати на Вінницю. Все що було – все довелося кинули! Їсти куркам і собаці понасипала і поїхала.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

У пункті тимчасового перебування евакуйованих працює їдальня, в якій кожен з постраждалих може підкріпитися. Або просто відпочити.

– На роботі приблизно з опівночі. Наразі нас працює шестеро кухарів, – розповідає заввиробництва школи №6 Євгенія Фіголь. – Міськрада, волонтери, бізнесмени і звичайні люди забезпечили нас харчами. Поки що потреб не маємо ні в чому. А при необхідності готові нагодувати до 300 людей.

Волонтери та небайдужі люди пропонують постраждалим місця для ночівлі. Більшість вже знають, де залишаться наступної ночі. Але не мешканки Калинівки Анна Демчук зі своєю мамою, які влаштувалися в шкільному спортзалі. Тут є матраци, подушки і тепло.

– Десь о дев'ятій вечора ми почули, що щось почало бухкати. Я ще подумала, що то може бути блискавкою. А через п'ять хвилин телефонує сестра, каже – Аня, ховайтеся по підвалах, бо вибухнув арсенал! – Її син працює пожежником. На той момент його вже туди викликали. І до пів шостої ми були у підвалі, а після люди під'їхали під наш під'їзд, всадили нас з бабцею в машину і ми поїхали, – розповідає жителька Калинівки Анна Демчук. – Я на хвилинку заскочила додому за ліками, вікна наче цілі, але настіж відкриті, а все, що було скляним в залі – побилося. Яких руйнувань зазнало місто не знаю, тільки гупання чула. По чуткам відірвало якусь частину Калинівського технікуму, деякі кажуть, що 80% Павлівки знищено.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Karl Ronin

    ВСЕМ  ВИННЕЧАНАМ ПРИВЕТ ИЗ ДОНБАССА. МЫ ЧЕТЫРЕ ГОДА ТЕРПИМ БЕСПРЕДЕЛ, ВАШЕГО ШОКОЛАДНОГО. НУ ВЫ ДЕРЖИТЕСЬ.
  • Володимир

    Евакуацію провели безвідповідально, люди не змогли добратися до поданих автобусів. Автобуси подали в центр міста, і від епіцентру вибухів до автобусів- 45хвилин під обстрілами! Якщо повезе самим дойти, то може й вивезуть. 17 БТРів стоять з майором та п'ють чайок з бутербродами. Їм не було команди людей вивозити! Волонтери польовими дорогами пробиралися в епіцентр вибухів та забирали покинутих на напризволяще мешканців на своїх звичайних авто під обстрілами. Як можна до такого допустити? Яке наше керівництво держави безвідповідальне! Люди вставайте на Майдан! Інформацію реальну про стан в Калинівці нам не дають! Треба щось робити! Від мародерів не можуть захистити! Ми беззахисні!

    Sergey Kolesnik reply Володимир

    Я з дружиною, 2,5 річною дитиною та ще двоє пенсіонерів просиділи у підвалі до 5 ранку в с. Сальнику. Хоча ми повідомляли де ми ще о 12 годині. Нас о п'ятій ранку вивезли хлопці з "Дорожнього контролю".  Які прорвались через блок пост де так звані рятівники просто стояли під БТР курили.  При запитані чому ви нас не рятували нам сказали - "Нам не дали команду вас рятувати"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up