Вінницька область стала регіоном, де можна послаблювати карантин

Вінницька область стала регіоном, де можна послаблювати карантин
За новими правилами послаблювати обмеження можна не раніше, ніж за 7 днів після посилення карантину
  • На минулому тижні Кабмін змінив методику для розрахунку адаптивного карантину.
  • Уряд визначає чи є область «регіоном з широким розповсюдженням COVID-19», а ухвалювати обмеження / послаблення може місцева влада.
  • Нова схема розрахунку стала діяти з 22 червня. І у перелік до «хороших» областей потрапила Вінниччина, в якій ще 19 червня забороняли послабляти карантин.

МОЗ вперше опублікувало показники для послаблення протиепідемічні заходів за новою затвердженою урядом методикою, за якою Вінницька область покинула список «порушників».

За новими даними, кількість областей з широким розповсюдженням коронавірусу скоротилася до восьми. Не можуть послаблювати карантин Закарпатська, Чернівецька, Львівська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Івано-Франківська і Рівненська області.

Минулої доби у Вінницькій області виявили лише 13 нових хворих на ковід, з яких у Вінниці — 3 людини.

Відео дня

Як змінили методику

Відтоді, як наприкінці травня Кабмін запустив адаптивний карантин, послаблення обмежень у кожному регіоні залежало від того, чи відповідає область трьом показникам:

  • інцидентність (кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тисяч населення) — не має перевищувати 12 випадків на 100 тисяч;
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, призначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 — не має перевищувати 50%;
  • охоплення тестуванням не нижче рівня інцидентности — середня кількість тестувань (методами ПЛР і ІФА) протягом останніх 7 днів має складати понад 12 на 100 тис. населення.

Посилювати чи послаблювати карантин в різних областях вирішив Кабмін. А обласні комісії з питань безпеки могли вирішувати лише чи може область переходити до наступного етапу зняття обмежень.

Однак, після сплеску захворюваності, коли кількість нових випадків зросла з 400 до 900 щодня, уряд вирішив змінити методику розрахунку. Регіон, який не відповідає одному з чотирьох показників, вважається «областю з широким розповсюдженням COVID-19». І встановили, що кількість тестувань має бути не 12 на 100 тисяч населення, а 24.

Критерії для зміни режиму карантину тепер є такими:

  • завантаженість ліжок в закладах охорони здоров'я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить понад 50%;
  • середня кількість тестувань методом ПЛР і ІФА становить менше 24 на 100 тисяч населення протягом останніх семи днів;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить понад 11%;
  • показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить понад 10%.

Посилювати чи послаблювати карантин дозволили на підставі рішення регіональної комісії з питань безпеки і надзвичайних ситуацій. Функцію контролю «спустили» з центрального на місцевий рівень влади, що, в теорії, може пришвидшити оперативність дій для боротьби з коронавірусом.

Як часто можуть міняти карантин

Якщо показники зростання інфікування (хоча б один з критеріїв) зберігаються протягом трьох днів, то регіональна комісія повинна зібратися на позачерговому засіданні й ухвалити рішення про посилення карантину. Пропозицію про це може направити головний санітарний лікар регіону.

Після того, як карантин в області / місті посилено, послабити його можна не раніше ніж через 7 днів.

За новим розпорядженням уряду, місцева влада може застосовувати обмеження в таких галузях:

  • проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних тощо) заходів;
  • діяльність установ, що надають послуги з розміщення (бази відпочинку, готелі тощо);
  • здійснення регулярних і нерегулярних пасажирських перевезень в міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному транспорті;
  • перевезення пасажирів в метрополітені;
  • робота дитячих садків (установ дошкільної освіти);
  • робота закладів фізичної культури та спорту, спортивних залів, фітнес-центрів;
  • робота закладів культури;
  • діяльність закладів громадського харчування (ресторани та кафе).

У Вінниці, нагадаємо, посилили карантин минулої п’ятниці: випускникам заборонили проводити вечори, закладам харчування не дозволили приймати повні зали гостей, також є обмеження для торгівлі.

 

Читайте також:

Від «Гостевії» до «Берлоги». Ми перевірили, як дотримуються карантину в ресторанах

Адаптивний карантин: Кабмін опублікував оновлені правила, які діятимуть до 31 липня

В Україні виявили ще 681 хворого на COVID-19. Це найменший показник за останні шість днів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Инна Лесниченко

    Ура ! Мы едим с Минска к вам в гости на лето.
  • Валентина Онофрийчук

    Люди, бережіть себе і близьких!
  • Семен

    Це неадекватність чистої води. Розростання з 400 до 900 осіб.  Треба заходи що? вірно! послабити!!!! Наступний крок - Наказ всім перехворіти для зміцнення імунітету!

    Артем reply Семен

    73% у всій красі...нажаль
    Всім здоров'я!!!
  • Алла Липовецька

    Всі прикордонні області закриті, щоб не виїжджали нв роботу. Сидіть тут без роботи. Або їдьте по безвізу - золоте дно для таможні. Але з ризиком депорту в Європі. Той карантин ніколи не завершиться, поки це комусь вигідно. Ну і щоб не страйкували.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up