Ольга Джус-Якубенко подзвонила до редакції RIA/20minut, і розповіла, що 16 січня її чоловік, як завжди, купив торт у одному із магазинів “Солодкої мрії”, що на Скалецького.
— Ми постійні клієнти цього магазину і завжди були задоволені якістю випічки, яку там беремо. А тут купили торт “Зимова вишня”, принесли додому, відкрили протягом півгодини. І з’їли із дітьми. Там ще половина торту в упаковці залишалася, коли я побачила, що у начинки торту колір якийсь дивний - зеленуватий. Спочатку подумала, що це від вишні. Потім розгорнула начинку, а там пара трубочок були прямо зелені від цвілі. Тортик той чоловік мій завіз назад, а гроші нам повернули.
Журналістка RIA/20minut зв’язалась із представниками “Солодкої мрії”, аби дізнатися, чи дійсно на фото - пліснява, і як могла виникнути така ситуація.
Валентина Парова, завідувачка лабораторії ТОВ «Солодка мрія», розповіла журналістці, що у власній лабораторії вони вже провели розслідування із цього приводу, а потім ще звернулися для додаткової перевірки у державну установу.
— Тоді, 16 січня, було виготовлено 10 тортів «Зимова вишня». Гарантійний термін їх зберігання - 6 годин, адже це повністю натуральна продукція. Коли стався інцидент, ми обдзвонили усі 22 магазини міста, аби дізнатися, чи це єдиний випадок скарг. Як виявилось, усі 10 тортів купили того ж дня, і нових скарг не надходило. В нас така політика: ми спочатку повертаємо покупцю гроші, а потім вже з’ясовуємо, хто правий, тому, звичайно ж, гроші повернули одразу після звернення до нас клієнта.
Підприємство “Солодка мрія” серйозно ставиться до таких випадків, як каже пані Валентина, а тому кожну скаргу вони розглядають окремо.
— Той кусень торту «Зимова вишня» ми одразу ж відправили у нашу лабораторію на аналізи. За виглядом він дійсно був схожий на плісняву, але я розумію, що за такий короткий час колонії плісняви не могли вирости у торті: для цього треба декілька днів, тоді як покупець звернувся до нас через пару годин після, власне, виготовлення торту.
Спершу працівники лабораторії "Солодкої мрії" взяли зішкріб зразка, подивилися у бінокулярний мікроскоп - і не побачили там волокон плісняви, каже Валентина.
— Окрім того, вчора, 17 січня, ми отримали результати бактеріологічного посіву, який робився протягом доби у нашій лабораторії. Вони також показали, на торті - не пліснява. Такий колір у коржика вийшов через те, що сік вишні забарвив жовтувате тісто. Дійсно, сік замороженої вишні, перемішавсь із борошном, може забарвлювати тісто у сірий або зеленуватий відтінок - у залежності від насиченості кольору самої вишеньки. Але моя робота - сумніватися, тому я також віднесла зразки до державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» на Малиновського, 11. Сьогодні зранку вони дали нам остаточну відповідь, яка підтвердила і результати аналізів нашої лабораторії: на торті «Зимова вишня» все-таки не пліснява, а тісто, забарвлене соком вишні.
Як розповіла фахівець зі зв’язків із громадськістю головного управління Держпродспоживслужби Вінничини Христина Боднарчук, до розгляду вони приймають тільки офіційні заяви.
— Її можна подати особисно, прийшовши до нас на Максимовича,19, або ж заповнивши спеціальну форму на нашому офіційному сайті. Обов’язково треба до скарги додати чек товару, а також, власне, зіпсований продукт чи хоча б його фото. Далі наш фахівець передивиться заяву, та додаткові до неї матеріали і порадить, що далі робити. Приміром, якщо жінка, яка скаржиться на порушення, не викинула зіпсований торт, то можна відправити його на аналіз у нашу лабораторію. Після того, як фахівець розглянув скаргу, її спрямовують до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що у Києві. А вже звідти може прийти дозвіл на позапланову перевірку підприємства: адже поки що маємо повноваження проводити тільки плановий моніторинг, доки діє мораторій на перевірки бізнесу.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 11 від 12 березня 2025
Читати номер
Инна Григоренко
Світлана Грищук
Світлана Грищук
DinDin