«Ви маєте звільнити приміщення!» Колектив бібліотеки опинився на вулиці без зарплати

«Ви маєте звільнити приміщення!» Колектив бібліотеки опинився на вулиці без зарплати
Це не акція на підтримку Могилів-Подільської бібліотеки, це один з колишніх заходів з доковідного часу — «Тиждень шаленого читання» (Фото з сайту бібліотеки)
  • Без роботи залишилися працівники центральної районної бібліотеки у Могилеві-Подільському.
  • Ще й зарплату не видали за два останніх місяці.
  • Чому так сталося і що пояснює влада?

Розпач працівників Могилів-Подільської центральної районної бібліотеки відчувався у кожному слові. Весь колектив книгозбірні, а це 12 людей, десять з яких бібліотекарі, вигнали на вулицю. Та ще й не заплатили зароблених грошей за січень-лютий і дев’ять днів березня нинішнього року

«Ви маєте звільнити приміщення», — сказала представниця новоствореної Могилів-Подільської міської ОТГ. Після того ще й пломбу почепили на вхідних дверях

Вхідні двері опломбували

Фотографію з опломбованими дверима бібліотеки могилівчани виставили в Інтернеті. «Сучасні інквізитори» — підписав хтось фотографію.

Відео дня

Після бурхливого обговорення факту опломбування дверей книгозбірні, пломбу зняли. Колектив на роботі не поновили. Ось як пояснила ситуацію директор бібліотеки, уже колишня, Наталія Головенко.

— Ми ж не проти реформ, — говорить пані Наталія. — Але ж можна було кому-небудь з нової влади зустрітися з колективом, повідомити про плани на майбутнє бібліотеки, а не говорити «Ви маєте залишити приміщення». У колективі є люди пенсійного віку, я серед них. Якщо надалі наші послуги не будуть потрібні, ми не станемо наполягати на продовженні роботи. По-людськи треба було поляснити. Нас просто виставили за двері… Ось що найбільше образливо.

Директор бібліотеки Наталія Головенко (ліворуч) з волонтером

На запитання, чи працює бібліотека нині, співрозмовниця повідомила, що приходить одна людина, уповноважена новою владою, відчиняє двері. Чи можна назвати це роботою, питання риторичне.

Наталія Головенко фахівець з вищою бібліотечною освітою. Після закінчення навчання в інституті приїхала на роботу до Могилева-Подільського. Весь час працювала у бібліотеці. Відтоді минуло цілих 45 років. Безперечно, такі працівники заслуговують хоча б на слова подяки.

До бібліотеки рідного міста завітав земляк письменник з Вінниці Петро Скорук

— Навіть після звільнення колектив цікавить питання, чи збережуть бібліотеку? — говорить пані Наталія. — Випадково дізналися, що книгозбірню мають переселити в інше місце, в інше приміщення. Кажуть, що на роботу повернуть чотирьох наших працівників. Знову ж таки, вся ця інформація не з офіційних джерел. А як буде насправді, не знаємо.

Хто там до вас ходить?

Дотепер бібліотека знаходилася на першому поверсі районного Будинку культури. Це центр міста. Книжковий фонд становить понад 50 тисяч примірників.

— Сучасна бібліотека це не тільки книги, — каже Наталія Головенко. — Життя вимагає нових форм у роботі з відвідувачами. Ми впроваджували їх.

За словами співрозмовниці, шість комп’ютерів, меблі, проектор — ці та деякі інші речі колектив отримав за рахунок перемоги у грантових конкурсах. Колишня влада хіба що килимок подарувала.

У книгозбірні діє  клуб  «Ліра», театр «Усмішка». Колектив взяв на себе навіть функцію виховання дітей з неблагополучних родин. Це особлива сторінка у роботі книгозбірні.

Проект мав назву «Хлопчик-юнак-чоловік». Бібліотекарі «за руку вели» окремих діток, аби з них виросли свідомі громадяни. Робили це упродовж років, по мірі того, як підростали такі діти.

— Ми їх в армію проводжали, а потім зустрічали після служби, — говорить Наталія Головенко. — Вони нас на весілля запрошували. Це був дуже хвилюючий проект. Таке залишається у пам’яті на все життя.

Коли нам дехто докоряє словами, мовляв, хто нині ходить у вашу бібліотеку, погодьтеся, це ображає нас. Бо навіть ті декілька прикладів, які навела з роботи колективу, уже підтверджують факт необхідності функціонування книгозбірні. А скільки планів ще мали!..

Це ж не тільки у нас така ситуація

Ситуацію навколо бібліотеки у Могилеві-Подільському прокоментували заступник голови райдержадміністрації Юрій Яцук і голова новоствореної ОТГ Геннадій Глухманюк.

— Ситуація склалася нестандартна і непроста, але таке не тільки у нас, — каже в.о. керівника Могилів-Подільської райдержадміністрації Юрій Яцук. — Починаючи з першого січня нинішнього року, припинено фінансування відділу культури  — структурного підрозділу РДА. Це передбачено змінами до Бюджетного Кодексу. Саме тому працівникам бібліотеки не заплатили за січень-лютий. Все починалося набагато раніше. Будівля районного Будинку культури, а також бібліотека, в якій вона розташована, перебували у комунальній власності районної ради. Після створення ОТГ райрада передала приміщення на  баланс об’єднаної громади. Працівники бібліотеки отримували платню у райдержадміністрації. А з першого січня їх перестали фінансувати на державному рівні.

Про цю проблему ми інформували і Вінницю, і Київ. Її мають вирішити позитивно на користь людей. Тим більше, повторюю, що така ситуація не тільки у нашому районі.

Збережемо установу

Якщо з Юрієм Яцуком журналіст спілкувався особисто, то Геннадій Глухманюк, голова ОТГ, коментар надав через свою прес-службу:

— Перерозподіл ресурсів, повноважень та обов’язків є невід’ємною складовою децентралізації, — йдеться у коментарі. — Бібліотека була структурним підрозділом відділу культури райдержадміністрації. Відділ культури ліквідовано, відповідно ліквідована і бібліотека.

Незважаючи на це, ОТГ вирішила зберегти книги, майно і саму установу. Приймаємо їх на баланс територіальної громади. Нині майно і книжковий фонд інвентаризує  робоча комісія міськради. Після завершення роботи і належного оформлення усіх документів майно і книжковий фонд перейде на баланс управління мистецької політики і ресурсів Могилів-Подільської міської ради.
 

Читайте також:

Міст, який розхитує вітер. Скільки у нас переправ через Південний Буг?

«Я принц чи ні?» Трудовик з Вінниці створив опитування в Інстаграм і втратив роботу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Виталий Бондаренко

    Польша вас ждет
  • Кокос

    Бараны,их поимели,а они мямлят:"Мы ж не проти рехворм", -то проваливай к чертям на реформу в счастливую страну Безработию жить в деревне Подыхалино
  • Андрей Ящук

    Навіщо бібліотека , охвіс потрібно строчно 😡😡😡
  • Читач88

    Продолжается геноцид украинского народа....... Всё закрывается.... Люди уже никому не нужны...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up