Вечірки та гулянки на карантині. Чи існує за таке кримінальна відповідальність?

Вечірки та гулянки на карантині. Чи існує за таке кримінальна відповідальність?
Фото ілюстративне, з сайту vn.npu.gov.ua
  • З початку року вінницькі поліцейські відкрили 11 кримінальних проваджень за порушення карантину. 
  • Передивилися судовий реєстр, щоб дізнатися подробиці справ. Але по жодній з них немає вироку.
  • Натомість з поліцією судяться, щоб повернути арештований алкоголь та відновити розслідування, які закривають слідчі.

У обласній поліції відзвітували, що з початку року склали 7 492 адмінпротоколи за порушення карантину. Крім того, поліцейські заявляють і про 11 проваджень, за якими винуватцям загрожує кримінальна відповідальність. З них по восьми справам ще триває досудове розслідування. Передивилися судовий реєстр, щоб дізнатись подробиці решти кримінальних справ.

Яке покарання

Коли порушення карантину визнають криміналом, то застосовують статтю 325 Кримінального кодексу. У «доковідні» часи за нею відкривали справи за харчові отруєння, які відбувалися під час велелюдних святкувань у ресторанах: весілля, дні народження тощо.

Ця кримінальна стаття має дві частини з різним видом санкцій:

Відео дня
  • частина 1 статті 325 — порушення правил, норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, — карається штрафом від 17 000 до 51 000 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням / позбавленням волі на строк до трьох років.
  • частина 2 статті 325 — ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Те, що людина скоїла злочин, має визнати суд. І у реєстрі ми не знайшли жодного вироку по карантинних справах, які в поліції називають кримінальними. Натомість з поліцією судяться, щоб повернути вилучене майно або поновити розслідування порушень, які закривали самі слідчі через відсутність складу злочину.

Проводили збори в ОСББ

Так, наприкінці 2020-го Вінницький апеляційний суд ухвалив рішення по справі 127/20162/20, в якій скаржник вимагав відновити кримінальне провадження проти організаторів зборів ОСББ.

У подвір’ї багатоповерхівки 22 липня 2020 року проводили установчі збори для створення об’єднання співвласників 140-квартирного будинку. Про це в поліцію повідомив один з учасників зборів. Через суд людина домоглася, щоб слідчий вніс до реєстру досудових розслідувань дані про таке порушення карантину, за статтею 325 Кримінального кодексу.

Однак після вивчення обставин слідчий закрив провадження за відсутністю складу злочину. Людей, які брали участь в зборах, попереджали про потребу бути в масці, рукавичках і тримати соціальну дистанцію. Також встановили, що після зборів жодна людина не захворіла на ковід, в тому числі і заявник.

Скаржник не довів ані в першій, ані в другій інстанції факт умисного порушення норм карантину, чого вимагає стаття 325 Кримінального кодексу України. Отож апеляційний суд визнав законним закриття справи щодо ОСББ.

Тростянецький райсуд 16 квітня 2021 року виніс ухвалу по справі 147/314/21, якою фактично закрили кримінальне провадження проти заступника голови Тростянецької РДА.

В лютому до Бершадської прокуратури надійшла заява про недотримання цим чиновником правил карантину. Що саме вчинив заступник керівника РДА, в тексті ухвали не зазначили, однак за фактом порушення відкрили провадження за частиною першою статті 325 Кримінального кодексу. 

У березні ця ж людина звернулася до Гайсинської поліції, щоб її визнали потерпілою. Слідчий відмовився це зробити, пояснюючи тим, що людина не обгрунтувала, яку шкоду їй завдано через кримінальне правопорушення. І невдовзі карантинну справу проти чиновника закривають у зв`язку з відсутністю в діянні складу злочину.

Просять повернути кальяни і алкоголь

У решті кримінальних, «карантинних» справ, які розглянули вінницькі суди, обвинувачені судяться з поліцією, щоб повернути арештоване майно.

Вінницький міський суд по справі 127/8501/21 виніс ухвалу про скасування арешту 44 пляшок алкоголю. Їх забрали з вінницького бару «Бюро» як речовий доказ порушення карантину: заклад 6 березня нібито приймав відвідувачів після 00.00. На власників відкрили кримінальне провадження за частиною першою статті 325.

Проте вже 30 березня слідчий закрив справу «у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення». Тому судді підтвердили недоцільність подальшого арешту алкоголю.

Але там, де розслідування ще триває, судді залишаються на боці правоохоронців. 

Вінницький Апеляційний суд відмовився скасовувати арешт майна по справі 127/1255/21. За даними поліції, в ніч з 16 на 17 січня продовжував працювати кальян-бар «Тяга». У приміщенні знаходилося близько 40 людей, які потрапили до закладу по дзвінку. Усі касові операції записувалися до блокнотів. Як речові докази порушення карантину поліцейські вилучили десятки пляшок алкоголю, посуду і кальяни.

Адвокат у суді заявив, що власнику закладу не вручили підозру, арештоване майно не підпадає під визначення «речових доказів» і без цих речей суттєво ускладнюється господарська діяльність закладу. Вінницький апеляційний суд залишив рішення про арешт майна без змін.

Аналогічну ухвалу Вінницький апеляційний суд виніс по справі 127/6633/21. З тексту рішення дізналися, що йдеться про вінницький заклад «Ендорфін», куди 13 квітня поліцейські прийшли з обшуком: на лінію «102» подзвонили зі скаргою, що це кафе працювало після 00.00, що є порушенням карантинних обмежень. 

Під час рейду вилучили вісім кальянів, прозорі стакани, пляшку Coca Cola, «Швепсу», алкоголь і касовий апарат з 6415 гривень. Досудове розслідування за кримінальною статтею про порушення карантину зареєстрували 23 квітня. 

Захисник обвинуваченого в апеляційній скарзі зазначив, що слідчий не пояснив, для чого відбувається арешт майна і які саме експертизи будуть проводити. Проте суд вважає дії поліції правомірними.

Вінниця, нагадаємо, в помаранчевій зоні карантину. У транспорті та громадських спорудах не можна перебувати без вдягнутої на ніс та рот маски; на вулиці потрібно мати при собі документи; заборонена робота нічних клубів, дискотек, масових заходів та банкетів тощо; заклади громадського харчування не можуть приймати відвідувачів в період з 24.00 до 7.00, про що вказано в постанові уряду №1236.

Щоб уповільнити темп захворюваності на ковід та зменшити навантаження на лікарні вінницька влада ухвалила ряд додаткових обмежень: діє заборона на всі масові заходи; закрили для відвідувачів заклади культури; відправили на дистанційне навчання учнів усіх класів. Ось один з останні протоколів, який ухвалила міська комісія з безпеки.

 

Читайте також:

Штрафи за порушення карантину отримали тільки троє вінничан

Дискотека в «Росії»: у Вінниці розслідують непрофесійні дії поліцейських під час виклику

В ресторані «Аура» вночі застали 40 людей, які прийшли на дискотеку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up