Штрафи за порушення карантину отримали тільки троє вінничан

Штрафи за порушення карантину отримали тільки троє вінничан
У реєстрі є три рішення суду щодо перевізників. Жодного водія не оштрафували за порушення правил карантину
  • Штрафи на 17 тисяч, які дають за порушення карантину, скасовують у вінницьких судах. 
  • Із 39 проваджень лише у трьох випадках порушники отримали покарання.
  • Більшість справ повертають назад до поліції або суд взагалі не бачить в них складу порушення

З карантином розширили Адмінкодекс. На порушників обмежень, встановлених Кабміном, складають протоколи за статтею 44-3 Адміністративного кодексу (Порушення правил щодо карантину людей). Покарання — штраф від 17 до 34 тисяч гривень для громадян та від 34 до 170 тисяч для посадових осіб. Однак постанови  для стягнення штрафу недостатньо. Санкції має затвердити ще й суд.

Так, станом на 20 квітня, у Єдиному держреєстрі судових рішень знайшли 39 проваджень про порушення карантину, які розглянули в судах нашої області. 

Третина з них стосується підприємців, що працювати під час карантину. Кілька судових рішень є на перевізників і людей, які прибули з-за кордону та не дотрималися 14-денної самоізоляції. Однак, через помилки в протоколах, поліція частіше отримує справи назад, без рішення суду.

Відео дня

Кого оштрафували

Так, під кінець березня у районному суді Гайсина ухвалили рішення про покарання підприємця. Його магазин «Будцентр» 23 березня продовжив працювати й приймати відвідувачів всупереч карантинним обмеженням, через що на підприємця склали адмінпротокол. У судовому засіданні обвинувачений вину визнав та отримав штраф — 17 тисяч гривень.

Знову ж таки Гайсинський райсуд 1 квітня оштрафував підприємця, який не припинив роботу свого пункту прийому вторсировини. Підприємець частково визнав вину і розказав, що до початку карантину попереджав приймальника про необхідність припинення роботи пункту. Проте приймальник сказав, що не отримував такої вказівки.

Вийшов у магазин за м’ясом і отримав штраф на 17 тисяч гривень житель Вінницького району. Чоловік приїхав з Чехії та мав перебувати на двотижневій самоізоляції, яку і порушив. Враховуючи те, що свою провину він визнав, суд вирішив обмежитися штрафом «з метою виховання та запобігання вчинення ним нових правопорушень».

Тут порушення немає

Кожне п’яте провадження з нині опублікованих у судовому реєстрі, закривають через відсутність складу правопорушення.

Так, поліція хотіли оштрафувати чоловіка, який 24 березня продав два мішки картоплі у селі Стратіївка. На суді він пояснив, що продавав картоплю, щоб придбати суміш для двомісячної дитини. Зрештою, Чечельницький райсуд закрив провадження, оскільки обвинувачений не є суб’єктом господарювання, тому немає складу порушення.

У Ладижині 25 березня протокол склали на власницю закладу «Еспресо-бар». Жінка пояснила в суді, що того дня працівниця закладу зняла покази з електролічильника, а потім мила підлогу. За словами поліцейських, заклад продавав каву, бо були «відкриті ролети на кіоску, біля кіоску стояла урна з використаними стаканчиками від кави, а біля віконця стояв чоловік, особу якого встановити не вдалося». Однак цих доказів суду не вистачило, провадження закрили.

У Хмільнику розглядали справу про порушення карантину лікарем-травматологом місцевої райлікарні, який 30 березня приймав пацієнтів без маски. Лікар пояснив, що зняв маску і халат, оскільки вони забруднилися після операції. Але своєї провини не визнав, вказуючи на дефіцит засобів захисту і те, що приймає пацієнтів після огляду сімейним лікарем. 

Суд вирішив, що постановами Кабміну «не встановлювалися заборони чи обмеження на перебування лікаря без одягнутих засобів індивідуального захисту на період карантину». І ще підкреслив, що медики мають використовувати маски та інші засоби індивідуального захисту лише за потреби та своїх обов’язків, а лікар-травматолог такої необхідності не має. Тому провадження закрили через відсутній склад порушення.

Помилки поліції

Водночас 26 з 39 справ були передані з суду в поліцію для доопрацювання. Зазвичай, причиною є недостатня доказова база.

Так, уникнув ймовірного покарання водій автобуса в Іллінцях. Поліція встановила, що 23 березня на автодорозі Р-33 на автобусі ATAMAN перевозили пасажирів у режимі нерегулярні перевезення, що є порушенням вимог карантину. Але у постанові не вказане місце вчинення правопорушення, тому суд передав справу до Управління патрульної поліції на доопрацювання.

Баристу з Вінниці, який начебто продовжував працювати в кіоску, не оштрафували, бо суд встановив, що у матеріалах справи немає даних про власника закладу та доказів продажу кави й чаю з кіоску під час карантину.

Ще одну причину повернення справи поліції вказав Барський районний суд. Протокол, де барчанин нібито був на вулиці без захисної маски, заповнений нерозбірливим почерком. І також у протоколі є виправлення при написанні дати.

Варто зазначити, що 39 проваджень — це не всі справи про порушення карантину. Адже станом на 19 квітня вже було складено 280 постанов за статею 44-3 Адмінкодексу України. І на їх оформлення, розгляд в суді та публікацію рішення в держреєстрі потрібен час.

Фото в матеріалі ілюстративні, з сайту Нацполіції Вінницької області.

Читайте також:

Засудили чоловіка, який вкрав мощі з храму на Келецькій

Вінницький нотаріус подає у суд на активіста через звинувачення в «сірих» схемах

Не дочекався рішення суду. Пам'ять про найстарішого майданівця, побитого «Беркутом»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олег Каськов

    Навіть матюкатися не хочеться...
  • Александр Князюк

    Шановні 20 хвилин, досить сунути мій приватний автомобіль у Ваші новини, він не скоював і не був учасником правопорушеннь, тому недоцільно ставити його на фото без мого дозволу!

    AK reply Александр Князюк

    Якщо на фоно не ви, то предявити щось важко.

    Oleg sams reply Александр Князюк

    А теперь все знают что это твой автомобиль :)   Красава.

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Александр Князюк

    Alexander  Knyazyuk в кінці матеріалу вказано, що фото ілюстративні, взяті з сайту Нацполіції. А під головним фото є надпис, що жодного водія за період карантину не оштрафували.
  • Svyatoslav Usatyuk

    3 з 39, це 1 з 5? Щось не в'яжеться))

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Svyatoslav Usatyuk

    Святослав Усатюк кожне 5 з опублікуваних у судовому реєстрі. Внесли корективи в дописі.

    Svyatoslav Usatyuk reply Svyatoslav Usatyuk

    Новини Вінниці  на 20хвилин 39 це всі розглянуті? Ні? Тільки по 3-м є підтвердження правомірності, чи ні? Тоді що ви "намагаєтесь" розповісти"?)))

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Svyatoslav Usatyuk

    39 проваджень — це не всі справи про порушення карантину. Станом на 19 квітня вже було складено 280 постанов за статею 44-3 Адмінкодексу України. І на їх оформлення, розгляд в суді та публікацію рішення в держреєстрі потрібен час.
  • Next

    Оце і є  ціна тих протоколів, які складають ті хто на тому не розуміється.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up