Цей день, 5 лютого: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

Цей день, 5 лютого: яке сьогодні свято, прикмети та забобони
  • Сьогодні, 5 лютого, православні вшановують День мученика Агафангела та святої Агати. Читайте  про традиції та прикмети в цей день – дізнайтеся, що можна і не можна робити!

5 лютого православні християни відзначають день мученика Агафангела, а також вшановує пам’ять великомученика Климента. Ці двоє людей свого часу постраждали за віру в Ісуса Христа, зазнали велику кількість тортур від язичників, але від істини не відреклися. Працювати 5 лютого не заборонялося.

Говорили: “Агафій спини в засіках не розгибає, рахунок зерну веде”. День, як правило, проходив у клопотах, адже до цього була велика кількість свят, і накопичилося багато роботи.

На Русі цей день отримав назву Агафій-півхлібник, вважався днем домашніх турбот. В цей день, як і багато днів перед цим, перевіряли засіки. Якщо запасів залишалося менше половини, то й худобі, і господарям доведеться голодувати. Також сьогодні було прийнято спостерігати за поведінкою тварин і птахів. Наприклад, якщо вранці кричала синиця, то будуть сильні морози.

Відео дня

Також віряни сьогодні вшановують пам'ять святої Агати, яка мешкала у Сицилії ще у 231-251 роках. Після хрещення вона вирішила берегти свою цноту, і відмовила багатому римському наміснику. Його це розізлило, тож він створив рух проти християн та заарештував Агату, змусивши її катувати. Однак раптово почався сильний землетрус, через який загинуло чимало язичників. Після цього християн припинили переслідувати.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У середу, 5 лютого, іменини відзначають власники таких імен: 

  • Володимир, Геннадій, Євдокія, Катерина, Іван, Йосип, Климент, Макар та Федір.

Не забудьте привітати винуватців свята!

 

 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Якщо сьогодні сніжить, то влітку буде гарний врожай;
  • Сонячний день сьогодні пророкує ранню весну;
  • Якщо гучно чути щебетання синиць, то невдовзі вдарять морози;
  • Якою буде погода після полудня, таким буде наступний січень;
  • Якщо 5 лютого посилились морози, то серпень буде спекотним.​

 

5 лютого 2020 – яке сьогодні свято: традиції, заборони і прикмети - фото 383815

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

  • Не можна сваритись та вживати нецензурну лексику;
  • Не можна займатись важкою фізичною працею та рослинами;
  • Не можна їсти шкідливу їжу та піддаватись поганим звичкам;
  • Не можна затримувати негативні думки та засмучуватись через дрібниці;
  • Не можна переходити дорогу чорним котам.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up