Як приготувати смачну каву вдома. Поради вінницьких бариста

Як приготувати смачну каву вдома. Поради вінницьких бариста
Фото: leagueofcoffee
  • Попросили бариста кількох міських кав’ярень поділитися з нами рецептами приготування смачних кавових напоїв в домашніх умовах. 

Олександр Коваль, шеф-бариста Turman coffee house

Бариста говорить, що незалежно від того, скільки кави ви будете заварювати і який напій хочете приготувати, треба обов’язково брати свіжообсмажену та свіжозмелену каву. Найкраще, якщо зерна були обсмажені тиждень, максимум — п’ять тижнів тому. Після цього терміну кава суттєво втрачає у якості.

Відео дня

Заварювання у чашці

Співвідношення кави і води має бути таке: 6-7 грамів кави на 100 мілілітрів фільтрованої води. Стандартна домашня чашка — це 300-350 мілілітрів, відповідно, беремо 25-28 грамів кави на порцію. 

Для приготування в чашці, треба брати каву дуже грубого помолу. Заливаємо каву гарячою водою — температурою 93-96 градусів. Тобто, якщо чайник тільки закипів, треба почекати близько п’ять хвилин і тоді заливати каву. 

Заливаємо, а через чотири хвилини вимішуємо. Чекаємо, поки всі великі частинки осядуть. Зверху буде пінка, її також можна зібрати ложкою. І смакуємо каву.

— Часто в магазинах вам можуть порадити дрібномелену каву для заварювання в горнятку, однак це неправильно, — говорить Олександр Коваль. — Дрібні частинки при заливанні гарячою водою згоряють. Щоб кава не згоріла, потрібен грубий помол.

Приготування кави в турці (джезві)

Тут є два ключові моменти, які мають значення: якість помолу — він має бути максимально дрібним та однорідним, і якість води. Для кави по-турецьки вода має бути максимально фільтрованою. 

Засипаємо каву в турку зі співвідношенням: 6-7 грамів на 100 мілілітрів води. Заливаємо холодною водою, розмішуємо. Додаємо за бажанням цукор, спеції. Це треба зробити спочатку, адже потім, розмішуючи, ви піднімете кавовий осад. 

Ставимо турку на вогонь, піднімається пінка. Її не треба чіпати чи знімати. На другій-третій хвилині пінка піднімається під край турки. Тоді турку зняти з вогню і, почекавши поки пінка осяде, знову поставити на вогонь, або ж одразу перелити в горнятко.

Зі спецій можна додати корицю, кардамон, мускатний горіх, гвоздику, шафран. Олександр говорить, що саме від якості спецій залежить смак напою, тому радить ретельно підходити до їх вибору.

Приготування у гейзерній кавоварці

Гейзерна кавоварка має три складові частини: нижня ємність, тобто «бак» для води; металевий фільтр-воронка; верхній чайничок, куди, власне, переходить готова кава. 

Нижню посудину кавоварки необхідно заповнити холодною фільтрованою водою до позначки, що вказує рівень наповнення. Візьміть фільтр і заповніть його свіжозмеленою кавою, великого або середнього помолу (співвідношення аналогічне до вищевказаного), і помістіть в нижній резервуар з водою. Потім щільно з’єднайте обидві частини кавоварки і поставте її на плиту.

Під час приготування у нижньому резервуарі кавоварки утворюється високий паровий тиск. При підвищенні тиску і температури вода підніметься наверх, пройде через шар кави і у верхньому резервуарі збереться готовий напій. Весь процес приготування займає від 5 до 8 хвилин. 

Cold brew — кава холодної екстракції

Кава Cold brew настоюється 8-24 години, а при використанні кавоварки — до 6 годин. Готову каву можна зберігати в холодильнику до двох тижнів.

Вибір дозування для цього напою за рецептом Олександра:

  •  10 грамів меленої кави на 100 мілілітрів води. Напій виходить одразу готовим до вживання, його зазвичай не розводять;
  • 15 грамів кави на 100 мілілітрів води. Виходить дуже міцна кава. Її можна пити одразу або, за бажанням, розвести;
  • 20-25 грамів меленої кави на 100 мілілітрів води — концентрат.

— Для приготування напою знадобиться чиста скляна або емальована ємність з кришкою, — пояснює шеф-бариста Turman coffee house Олександр Коваль. — Відмінний колд брю виходить у френч-пресі. У «похідних» умовах, наприклад, на дачі, колд брю можна настоювати навіть в добре вимитій пластиковій пляшці.

Для настоювання бажано брати каву спешелті, середнього помолу. Але чим більший помол, тим більшим повинен бути час настоювання.

Для приготування вам знадобиться 100-250 грамів меленої кави і один літр води. Воду бариста радить використовувати «Моршинську» негазовану.

Технологія приготування:

  • висипати кави в чисту ємність або френч-прес;
  • залити водою;
  • настоювати 12-24 годин;
  • процідити через ситечко, гущу не віджимати, щоб не було гіркоти. При настоюванні у френч-пресі опустити поршень до гущі, але не тиснути на неї.
  • змочити водою паперовий фільтр і процідити через нього каву.
  • за необхідністю розбавляти напій молоком, вершками, фруктовими соками.
     

Валентин Рехлецький, бренд-бармен мережі з п'яти ресторанів

— Так як я не можу уявити ні дня без кави — запропоную три рецепти приготування кавових напоїв у домашніх умовах, — говорить Валентин Рехлецький. — Найперша важлива порада: під час приготування варто використовувати свіжозмелену каву, щоб вона не втратила свою якість.

Кава по-турецьки зі спеціями та медом

Майже у кожному домі можна знайти «турку» — мідний посуд у вигляді ковша для заварювання кави по-турецьки. Для приготування знадобиться кава мілкого помолу — 18-20 грамів (Валентин радить використовувати лише арабіку), спеції (кориця, гвоздика, кардамон, суміш перців), мед і вода. 

Каву засипаємо у турку та прогріваємо на маленькому вогні помішуючи, буквально через секунд 30 ви почнете відчувати сильний аромат кави. Знімаємо з вогню, додаємо трішки меленої кориці, дві гвоздички, одне зернятко кардамону, і трошки перемеленої суміші перців. Далі знову прогріваємо, але обережно, щоб не перепалити каву. 

Теплу воду, мілілітрів 100-120, змішуємо окремо з однією чайною ложкою меду і розмішуємо. Прогріту турку з кавою та спеціями заливаємо сумішшю води з медом, знову розмішуємо, ставимо на вогонь та очікуємо моменту, коли кавова пінка почне підніматися. Слідкуємо, щоб не збігло.

Як тільки помітите, що кава закипає — перелийте її у прогріту чашечку. Краще робити це за 2-3 підходи, щоб перелити напій разом із кавовою гущею. Не варто пити каву одразу. Почекайте 1-2 хвилини. За цей час вона довариться у чашечці, а гуща осяде на дно. 

Заварювання кави у чашечці

— Засипаємо каву крупного помолу в чашечку. Співвідношення кави з водою має бути 8-9 грамів на 100 мілілітрів води. Так як у мене чашечка на 200 мілілітрів, я використовую приблизно 18 грамів кави, — пояснює бариста Валентин Рехлецький. — Заливаємо гарячою водою приблизно 95 градусів і очікуємо кілька хвилин. Потім розмішуємо, даємо трохи часу каві «впасти» на дно і смакуємо. Можна додати теплого молока.

Cold Brew 

Це улюблений рецепт Валентина. Єдиним його мінусом бариста називає тривале приготування, але запевняє, що вже готовий напій бадьорить не гірше енергетика.

Рецепт приготування колд брю в домашніх умовах, що його радить Валентин такий: він бере 200 грамів кави крупного помолу і засипає її в трилітрову банку. Потім заливає це 1,25 літрами води і засипає банку до краєчків льодом. Далі розмішує, зариває кришкою і ставить в 1-2 доби в холодильник. 

По закінченню цього часу розмішує суміш та проціджує через паперовий кавовий фільтр. Виходить приблизно до двох літрів кавового напою. Розливає його по пляшечкам та зберігає в холодильнику. За бажанням можна додавати холодне молоко.
 

Бариста кав’ярні-музею «Панъ Заваркінъ та синъ» 

У цій кав'ярні готують не лише класичну каву, таку як еспресо, лате чи капучино. Тут також можна скуштувати такі незвичні для нашого міста напої, як каву по-єгипетськи та каву по-мексиканськи. 

Кава по-єгипетськи

Для приготування цього напою знадобиться: цукор, свіжозмелена кава, вода, турка та плита. У турку насипаємо цукор, карамелізуємо його на повільному вогні, постійно помішуючи. 

Потім обережно додаємо свіжозмелену каву, перемішуємо, виливаємо воду. Тричі доводимо до кипіння: за оригінальним рецептом необхідно, щоб пінка тричі «піднялась». Далі, розливаємо по чашках та насолоджуємось.

Кава по-мексиканськи 

Бариста кав’ярні говорять, що це один з найулюбленіших серед відвідувачів їхнього закладу напій. Щоб його приготувати вдома знадобиться: свіжозмелена кава, кориця, мускатний горіх, вода.

У турці готуємо традиційне еспресо: вода та одна чайна ложка свіжозмеленої кави. Доводимо до кипіння, додаємо дрібку мускатного горіха та паличку кориці, даємо трохи настоятися і наливаємо у чашку. За смаком можна додати цукор.

— Ми рекомендуємо ці напої своїм відвідувачам, тому що вони дуже смачні та ароматні, — продовжують бариста. — Кава, що приготована таким способом розкриває усі свої смаки та аромати кавового зерна, а спеції — доповнюють їх. Вони добре зігрівають та смакують майже з будь-якими десертами.

 

Читайте також:

#Нові_враження: як ми вперше грали в пейнтбол

ТОП-10 книг про тайм-менеджмент, фейки та фінансову грамотність від письменника Романа Крижанівського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Daily

    нажать кнопку на автомате
  • Мыкола

    А шо це за таке слово:" бариста" вообщето есть слово " бармен".

    Торон Туй reply Мыкола

    В старину говорили половой. Человек! Кофей неси!

    Я бы помер от стыда от такой профессии. Но некоторые даже гордятся, обозвав свою работу непонятным туземным словом.

    Хотя понять могу. Достойной мужской работы нет, а жить надо.

    Сьогун Токугава reply Мыкола

    Бармен - більш широке поняття, працює як з алкогольними, так і безалкогольними напоями. А бариста - це такий собі кавовий сомельє.
  • Сьогун Токугава

    Не здивуюся, якщо завтра з'явиться стаття "Як правильно намастити хліб маслом: поради експертів".
    А якщо серйозно, то зробили з кави якийсь культ... (Заздалегідь вибачаюсь, якщо образила чиїсь почуття...щодо кави).
  • Віталій Захарчук

    Місцеві ЗМІ відрізняються від центральних тим що в них розуму не вистачє, але ці ще терпимо, бо комерційні, а бюджетні місцеві ЗМІ це жах.

keyboard_arrow_up