Той, хто навесні не полінувався скопати чи зорати город, посадив вчасно картоплю, провів вдалу боротьбу з жуками, пролив не одну крапельку поту полючи, сапаючи та підгортаючи корчі бульб, має пережити найвідповідальніший процес в городництві - збір урожаю.
Фахівці просять не хвилюватися
Картоплю починають копати в залежності від того, коли її садили, яка була весна і літо - теплі чи холодні, дощові чи сухі, а також - які сорти ви посадили. Конкретної дати визначити не можна – щороку вона індивідуальна.
Сорти бувають ранні, середньоранні, середні, середньопізні та пізні. За словами голови асоціації "Картопля та овочі Поділля" Федора Палазюка, в нашому регіоні пізні сорти не дозрівають, тому люди в основному садять середньопізні.
Масове копання картоплі у цьому році має розпочатись після 25 серпня. Це трохи пізніше, ніж у минулому році. Тоді було спекотне літо та теплі ночі, цього ж року ночі були досить прохолодні.
Прогнози на врожай нині добрі. Дощі сприяли зав’язі бульб та їх росту. Але в районах, де опадів було недостатньо, картопля могла погано зав’язатись.
- Проте до початку копання у людей є ще кілька тижнів. Врожай повинен бути трохи кращим ніж торік, - вважає Федір Григорович.
Городня арифметика
Хто ж не любить смажитись під сонцем на городі, той буде купувати картоплю на базарі чи в супермаркеті. Ціна її на сьогодні 2,50 - 3,50 гривні за кілограм.
Якщо ж ви посадили картоплю, то можна приблизно розрахувати, скільки буде коштувати ваша власна бульба.
Припустимо, ваша дача знаходиться недалеко від міста і на дорогу ви витрачаєте в середньому три гривні. Якщо шість соток городу у вас відведено під картоплю, то на посадку вам знадобилось 120 кілограмів картоплі.
Щоб зібрати гарний урожай, потрібно посадити добре насіння. В нашому регіоні елітна картопля може родити до п’яти років. Після цього необхідно змінювати насіння на високорепродуктивне. Кілограм картоплі елітних сортів навесні коштував біля 10 гривень, тож насіння обійшлось у 1200 гривень. Якщо ж ви садили звичайну картоплю вартістю по дві гривні за кілограм, то на це витратили 240 гривень. А щоб її не з’їв жук, ви кропили отрутохімікатами (приблизно 12 гривень за пакетик), якого вистачає на 30 соток - на шість соток ви потратили 48 гривень.
Припустимо, на город ви їздили мінімум десять разів. На це ви витратили 30 гривень. Щоб забрати урожай з дачі, треба найняти машину, яка обійдеться в 50-70 гривень. Якщо ви не пожалкували грошей на елітний сорт, була сприятлива погода, і ви гарно обробляли город, поливали, то з однієї сотки можна зібрати 400-500 кілограмів, тобто 2400 - 3000 кілограмів з усього городу), якщо ж садили просту картоплю, то розраховуйте на 80-100 кілограмів з сотки, тобто 480-600 кілограмів з усього городу.
Підрахуємо витрати: 1200 (240) + 48 + 30 + 70 = 1348 гривень треба витратити на вирощування елітної картоплі (3000 кг) і 388 (600 кг) за звичайну. Пригадавши правила шкільної арифметики, вираховуємо вартість одного кілограму. Виходить – до 65 копійок за кілограм звичайної картоплі і до 45 копійок елітної. Тож вигода від вирощування картоплі очевидна, до того ж дехто від цієї справи ще й естетичне задоволення отримує.
Ми запитали у вінничан
Чи будете в цьому році копати картоплю?
Анатолій, пенсіонер (62):
Звичайно буду. Я кожного року бараболю копаю. В мене сім’я велика – швидко справимося. Крім того коні є – я за їх допомогою і саджаю, і підгортаю, і викопую. Цього року, я думаю, бараболя має бути. Сподіваюся на добрий урожай.
Олександр, оператор (28):
Раніше копали. А зараз не копаємо. Не вигідно. Дешевше купити. Ми порахувати ті гроші, які йдуть на дорогу, на оранку, на хімію, врахували увесь витрачений на город вільний час і вийшло, що на таких умовах власна картопля нам не потрібна.
Марина, бухгалтер (25):
Нема в нас картоплі, щоб її копати. Вже роки два назад від неї відмовились. Далеко дуже їздити – кілометрів 50 буде від Вінниці. Ми картоплю купуємо – восени на базарі відразу мішків п’ять-шість беремо, щоб на весь рік вистачило.
Наталя, домогосподарка (26)
Звичайно. У нас є маленька діляночка біля хати – десть в одну-дві сотки. Її ми картоплею і засаджуємо. Якщо город не великий, то від роботи біля нього навіть задоволення отримуєш. Власної картоплі нам, звичайно, не вистачає – докуповуємо…
Через два тижні після викопування картопля одужує, або ж хворіє
Бульбам комфортно у темряві
Треба точно знати, коли краще починати копати картоплю. Люди досвідчені визначають оптимальні строки збирання по бадиллю й ніколи не беруться за лопату, якщо воно ще зелене – в такому разі можна втратити 10 відсотків врожаю. Старт жнивам дають, коли бадилля вже пожовкло й підсохло. Перетримати у ґрунті дозрілі бульби – також погано. А пізнє збирання й зовсім ризиковане. Якщо картопля підмерзне, то швидко загниє.
Для копання цієї культури бажано вибрати погожий ясний день. Бульби слід викопувати дбайливо, не кидати, не сипати з великої висоти - інакше вони будуть ушкоджені.
Ушкоджені, а також хворі картоплини довго не зберігаються й на насіння не годяться. Їх збирають окремо. До речі, якщо картопля була уражена хворобами і шкідниками, бадилля її краще відразу скосити й спалити.
Зберегти врожай - теж ціла наука. Для цього потрібний підходящий льох - сухий, з вентиляцією і щоб не підмерзав. Але перед тим, як закласти туди врожай на зберігання, картоплю протягом двох діб просушують у тіні й видаляють з неї залишки ґрунту. Потім протягом двох тижнів витримують у темному, сухому, провітрюваному приміщенні при температурі 15-18 градусів. У цей період, який ще фахівці називають лікувальним, на бульбах зарубцьовуються механічні ушкодження й можуть виявитися різні хвороби.
По закінченні "карантину" картоплю ретельно перебирають і тільки тоді укладають в місця постійного зберігання. У період зберігання картопля теж кілька разів перебирається. Бульби, що загнили, видаляються. Ті, що підмогли, краще одразу використати в їжу.
Для затримки проростання бульб знавці рекомендують використати, наприклад, м'яту. Її треба розкладати двосантиметровими шарами знизу, всередині й зверху картопляного насипу. Від зайвої вологості бульби позбавить насипаний зверху шар буряка або соломи, сухої стружки. Той же буряк відмінно поглинає вологу і стає при цьому ще соковитішим.
Вінничанин Анатолій (35) вже потроху починає копати картоплю на своєму городі. Наталія ПІСКУНІЧЕВА
Зимою скуповувати городній інвентар було дешевше
Якість лопати перевіряють магнітом
Зазвичай реманент, що застосовується для обробки картопляного поля, не потребує свого оновлення кожного року. Але час від часу все ж таки виникає необхідність докупити для свого господарства лопату чи відро. Як свідчать продавці на ринку, інтерес споживачів до таких товарів зараз зростає, зокрема і у пору картопляних «жнив».
- Взагалі добрий господар скуповує собі всі потрібні для городу речі ще взимку, – розповідає продавець з Центрального ринку, Олексій Коленко. – Тоді усе приладдя коштує дешевше. Але більшість людей отоварюється десь у квітні-травні. У серпні господарчі товари також добре розкуповують. Раніше на лопатах і вилах можна було гарні гроші заробити, але зараз конкуренція значна.
Центральне, коронне місце серед усіх традиційних «картопляних» інструментів займає, без сумніву, лопата. Без неї город не засадиш і урожай не збереш. На ринку можна знайти досить широкий вибір різноманітних лопат. Найкращі ті, що зроблені з нержавіючої сталі. Вони коштують більше ста гривень.
- Купуючи лопату з нержавійки, потрібно бути обережним, – навчає Олексій Коленко. - Тут є одна хитрість: якщо магніт, прикладений до не, не чіпляється – значить, це те, що вам потрібно, а якщо чіпляється – вам намагаються підсунути підробку.
Більш прості лопати коштують дешевше – 15 гривень. Це без держака. За нього потрібно буде додатково заплатити ще гривень сім-вісім.
Відра різні. Можна придбати металеве, а можна – пластикове. Останнє, до речі, зручніше. Найкращі відра для збору картопл, за словами продавців, – пластикові, прямокутної форми.
- Взагалі, відра у серпні не дуже розбирають, - розповідає продавець з центрального ринку Ірина Валько. – Люди копають бараболю з тими відрами, що вже є у них в господарстві. Часто застосовують старі, діряві, з тріщинами. Для цієї справи вони чудово підходять.
Олексій Коленко (36), який продає господарчі товари вже 15 років, демонструє лопату, яка разом з держаком коштує 22 гривні
Замість бульб їли стебла
Пропонуємо кілька цікавих фактів, пов’язаних з найпоширенішою в українців городньою культурою.
Картопля з'явилась у Європі в середині XVIII століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії та, коли її виростив, пригостив друзів стеблом та листям, підсмаженими на олії. Гості довго плювались. У XVIII столітті в Росії при дворі ця страва подавалась як десерт.
Перед вживанням картоплю варили та густо посипали цукром.
***
До другої половини XIX століття картопля не займала достойного місця у харчуванні народу.
***
Швидкому поширенню картоплі серед широких мас населення заважали небилиці, які вигадували про „земляну грушу” прихильники „старої віри” – противники всього нового. В одній із таких небилиць стверджувалося, що перший кущ картоплі виріс на могилі дочки міфічного царя, яка при житті „по навчанню диявола” була розпутною. Тому той, „хто з’їсть цей диявольський фрукт”, потрапить в пекло.
Вартість городнього інвентаря
Назва Ціна (гривень)
Лопата штикова 15
Лопата совкова 15
Вила для сіна 29
Вила копальні 28
Граблі пластикові 7
Граблі металічні 15
Відро оцинковане 16
Відро неоцинковане 15
Відро пластикове 8
Сапа 10
Держак (для лопати) 7
Коса (з держаком) 90
Рукавички прогумовані 2,5
Над темою працювали: Наталія ПІСКУНІЧЕВА, Євгеній ФРОЛОВ
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер