«Поховані» під Соборною. Історія вінницьких катакомб, від якої соромно

«Поховані» під Соборною. Історія вінницьких катакомб, від якої соромно
  • Підземні ходи під центром Вінниці, яким зараз пророкують туристичну привабливість, у минулому мали інше призначення.
  • Ними втікали від лиха, а тогочасні зодчі обов’язково рили ходи перед будівництвом.
  • Але в наш час, якщо ходи заважають для нових будинків — їх просто засипають. Водночас католики пропонують перестати ховати та соромитися підземелля

Під католицьким костелом, що на Соборній, 12, існують монастирські підвали з підземними ходами. Вони на глибині 12 метрів та є настільки широкими, що ними могли розминутися два кінних екіпажів.

Утім, далеко монастирськими катакомбами не пройдеш: розлога мережа, яка пролягала під нинішнім центром Вінниці, зруйнована. Яка ж може бути перспектива у вінницьких підземель?

Копай, якщо хочеш жити

Костел капуцинів звели 274 років тому, за ініціативи тодішнього вінницького старости Людвіка Калиновського. А щонайменше 100 років до появи капуцинів у цьому місці вже були підземні ходи.

Відео дня

Костел Діви Марії Ангельської заснували в 1745 році

Як розповів нинішній настоятель Парафії Діви Марії Ангельської Костянтин Морозов капуцини обирали місце для монастиря так, щоб поблизу були готові катакомби.

— Єзуїти першими прокопують всі місця. Пізніше до них доєднуються домініканці (нині Спасо-Преображенський собор - авт.). Капуцини обрали таке місце, щоб сісти своїми підвалами на існуючі підземні ходи. Один з них прямував від магістрату (на території кінотеатру «Росія» - авт.) до єзуїтського монастиря (нині приміщення Обласного архіву - авт.), — сказав Костянтин

Робили підземні ходи, бо нинішній центр Вінниці, в 17-18 столітті був околицею. І цей район не мав захисту від розбійників. А катакомби були єдиним способом, щоб втекти з міста або пересидіти облогу.

— У ті часи не було нового будівництва без прокопування ходів. Тож до підземних магістралей від храмів копають свої «гілки» і звичайні мешканці Вінниці. Бо якщо хочеш жити — мусиш копати, — сказав Морозов.

Радянський спадок

Монастирські підвали та ходи займають два підземних поверхи під католицьким костелом. Разом з настоятелем монастиря спустилися спочатку на мінус перший поверх, де були крипти — підземний цвинтар для капуцинів.

— У 1930-х наших братів вигнали з храму. Радянська влада створила у підземеллях атомне бомбосховище. Наш дім перетворила на авіаклуб, а згодом на лекторій атеїзму. Коли ми повернулися, в 1992 році, крипти були порожніми. Куди подівали тіла наших небіжчиків — досі невідомо, — сказав Костянтин Морозов.

Зараз цю кімнату використовують під освітні заняття у храмі. Цей поверх реконструйований: капуцини відшліфували цеглу, замінили освітлення тощо.

 

Нижче знаходиться ще один поверх, який не може похвалитися таким ремонтом. Капуцини після повернення у Вінниці зняли зі стелі бетонне покриття, з якого складалося колишнє бомбосховище. А у 18 сторіччі ці підвали використовували для зберігання харчів, вина й пива, яке варили у монастирі.

Як будували ходи

На цьому ж поверсі є й частина підземних ходів, який збудували єзуїти. 400-річний підземний хід утримує одну з опорних стін монастиря.

— Немає нічого гіршого, ніж будувати на підземних спорудах. Храм має довжину 17 метрів, стіни грубі, товщиною 1,1 метра. Якщо навантажити склепіння підземного проходу, то він розвалиться. Але капуцини одразу перед будівництвом храму розібрали частину ходу та закрили 17-метровим «корком» з гранітного каміння, цегли та піску, — сказав Костянтин.

Частково ці катакомби виходять на Соборну. Вони є на глибині 12 метрів. Щоб описати їх ширину, за словами Костянтина Морозова, дослідники скористалися висловом: «тут можуть розминутися два кінних екіпажів». Утім на конях тут ніколи не їздили.

— Підземелля в ті часи будували так: викопували глибоку яму, за допомогою дерев’яної арки-шаблону викладали склепіння з цегли, а потім конструкцію знов закидали землею, — казав Морозов. — Будували такі широкі ходи, щоб умістити не тільки ченців, а й всіх охочих. Крім того, у катакомбах були й припаси, і вода, і навіть вентиляційні канали є, аби люди могли витримати довгу облогу.

Приховують вінницькі катакомби

Питаємо у настоятеля Парафії Діви Марії Ангельської Костянтина Морозова, чи реально з’єднати всі підземелля, які з’єднували капуцинів, домініканців, єзуїтів?

— З єзуїтами нас єднав підземний прохід до магістрату. Але на цій лінії вже стоять торговий центр, Головпоштамт, кінотеатр «Росія». Ходи засипали, щоб побудуватися.

Демонтували підземелля, яке було на лінії Нацбанк, готель «Франція», торговий центр «Скайпарк». Але залишилися їх фрагменти. І ці «шматочки» підземель варто досліджувати.

У Вінниці приховують те, що в нас є катакомби. І це є неправильно, бо такі підземелля можуть стати туристичною родзинкою. До нас приїжджали одесити, в яких є також старовинні підземелля. І вони казали, що нам не варто соромитися своїх катакомб. І говорили, що про одеські катакомби всі знають, ходять на екскурсії. І у вінницьких катакомбах це також можна робити, немає чого соромитися.

Костянтин Морозов, настоятель Парафії Діви Марії Ангельської 

А який може бути розвиток підземелля під костелом?

— Музей або рекреація, де люди могли б зайти та відпочити від шуму міста. Можливо, взяти філіжанку кави, слухати тишу, — відповів Морозов. — Утім, це все потребує впорядкування, інвестицій. У європейських країнах, якщо об'єкт є пам'яткою архітектури, то підтримка держави, муніципалітету завжди є. Тим паче, фонтан «Рошен» взимку не працює, і підземелля капуцинів цілий рік відкриті для гостей.

Довідка

Записатися на екскурсію у монастирські підземелля можна за телефоном Подільського турцентру +380975754535 (Оксана) або на офіційній сторінці «Вінницьких катакомб» у фейсбуку.

Вартість екскурсії: для дорослих - 70 грн; для студентів і пенсіонерів - 50 грн; для дітей - 35 грн.

Також можна вносити пожертви на реставрацію костелу та підземної частини споруди. Подробиці на сайті Парафії Діви Марії Ангельської

Вас може зацікавити друга частина історії підземель: 
«Похований» будинок, ЗІЛ та стрій кубанських козаків. Історія підземель Соборної

Читайте також:

Фото: Володимир Філатов, vinkap.net

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Arnold

    Если  же акцентировать  на слове "СОРОМНО",  то  мне  становится  действительно  стыдно  за глупость  и  недальновидность  бывших  и  существующих  властей  , первые  из  которых  взорвали  огромную  сстену  МУРОВ вокрг  костела  и  построили  рядом  жуткое  здане  центра  связи.  Существующая  власть  же  закрывает  глаза  на  привлекательнейший  участок  оставшихся  МУРОВ  рядом  с  музеем.Эта  площадь  используется  под  гаражи  и  мастерские, а  могла  бы  стать  частью  единого  исторического  комплекса вокруг  Собора и   , музеев. Муры в  плачевном  состоянии.  Поторопитесь, панове - можновладцi !
  • Arnold

    Ксендз  упомянул "Лекторий  АТЕИЗМА. Действительно, там  был  Лекторий  ОБЩЕСТВА  ЗНАНИЕ, в  котором  проводились  очень  интересные  лекции  местных  и  столичных  специалистов в разных  областях  знаний..#  Он  же  упомянул об  окраинной  локации  места  костела. Но  ведь здания  магистратов ( мэрий)  всегда  строились  и  строятся в самом  центре  городов. Статья  в  большей  мере  носит  рекламно-агитационный , а  не  дидактическо-исторический  характер
  • Галя

    А чому ж це має бути соромно? Як грунт над старим льохом промок і просів - засипаємо і мать його... будуть гроші - зробим новий,а не буде - так зійде. Так і тут! не можна кожен льох баби Фрузі робити туристичною меккою? Краще гляньте на БУГ! Колись люди з архангельськів і нарьян-марів їхали на річці в нас у теплі відпочить, у чергу ставали в санаторій, а тепер ото все так профітькали? БО РОЗКВІТ НАЦІОНАЛІЗЬМУ, РІЧКА БРУДНА І ХАЩІ!
  • Орест Лютий

    Все чудово, лиш вигляд фасаду самого костелу і з бетонною будівлею яка поруч, що  нагадує якийсь хімзавод зводить нанівець красу міста і центральної вулиці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up