Будинок з вежею був комуналкою, руїною. А тепер став «еліткою»

Будинок з вежею був комуналкою, руїною. А тепер став «еліткою»
Галина Феліксова (62) розповіла, що раніше дім був комуналкою. Її батьки заселилися сюди в 1947 році, і крім них, в квартирі жили ще чотири родини
  • Колишній особняк адвоката Лещинського, що на вулиці Оводова, має незвичайний вигляд: у основну будівлю вмонтована справжня вежа.
  • За свою історію існування дім був панським маєтком, комунальною квартирою і взагалі міг не дожити до наших днів, бо був аварійним

Колишній особняк юриста Болеслава Лещинського є на вулиці Оводова, 87. Невелика чотириповерхівка з надбудовою ховається поміж приватних будинків, дерев і господарських споруд.

У радянські часи тут був гуртожиток. І його жителі мали всі зручності на вулиці, готували їжу на кірогазі, а взимку грілися грубками. У 90-х будинок був визнаний аварійним, але його врятували самі жителі.

Маєток став гуртожитком

Петляючи між вузькими вуличками, знаходимо шлях до особняка. Потрапляємо в ще менше подвір’я, заставлене машинами.

Відео дня

Роздивляємося будинок, який, здавалося б, нещодавно був відремонтований: рівні стіни з червоної цегли, викладена сірим каменем башта. Нічого не видає того, що дім був зведений понад століття тому.

Зі свіжим «євроремонтом» і єдиний під’їзд дому, де на кожній клітині тільки по дві квартири. Піднялися до останнього поверху, де випадково зустріли Галину Феліксову.

Уже потім зрозуміли, що нам дуже пощастило: пані Галина є однією з двох «корінних» жителів дому, в якому оселилися її батьки, після Другої світової війни.

— Батько після війни був в одній тонкій шинелі. Разом з братами шукав житло у Вінниці. А оскільки його брат був деканом у одному з вишів, то мав деякі привілеї і міг сам обирати, куди заселятися. Так обрали цей дім у 1947-му, бо був гарний краєвид на Старе Місто і річку, — розказала жінка.

На той час будинок був уже перероблений під багатоквартирний гуртожиток. І умови проживання в ньому, за сучасними мірками, були жахливими: одна квартира на п’ять окремих сімей, які відмежували приватний простір шафами і шторами.

Їжу готували на кірогазі, грілися грубкою, туалет — у дерев’яній будці на вулиці. Скляних вікон після війни не було, отвори закривали фанерою.

— А приміщення у вежі використовували всі разом, бо тут була кухня. Коли проклали водогін, тут же був туалет і ванна, — розказувала Галина Феліксова та показувала старі фотографії. На одній з них люди сидять за святковим столом.

— Хоча жили бідно, але святкували завжди разом. Дружні були дуже, — розказала жінка.

Дім врятували жителі

У 50-60-х Вінниця активно розбудовується. І мешканців особняка розселяли в інші житлові будинки по місту.

— Переселяли, бо ніхто тут жити не хотів. Давали квартири на Литвиненко, у будинках навпроти Палацу піонерів. І люди були щасливими.

Так у комунальній квартирі родина Феліксових залишилася одна в просторій квартирі. Грубку, вже в наші часи, замінили на автономне опалення.

Їхній будинок за незвичайну конструкцію потрапив у кадри фільму «Пригоди Толі Клюквіна» 1964 року. На фоні «фортеці» діти грали у волейбол.

— Я там хоровод водила разом з іншими дітьми, була в «масовці», — казала з посмішкою пані Галина.

А от у військовому фільмі Валерія Шалиги «Далекий постріл» 2005 року добре було видно, що за століття вежа будинку заросла лозою, цегла вивалювался зі стін, деякі приміщення були покинуті, на стінах — величезні тріщини.

— І ще би трошки, то він би завалися. На даху проросли дерева, виноградна лоза обвила башту, з якої можна було руками витягати цеглу. Фундамент підтоплювався, бо стан водогону був жахливим, — казала Галина Феліксова.

Жінка згадує, що врятували аварійний дім самі жителі. На жаль, автентичний вигляд було втрачено: будівельники не зуміли повторити ту ж структуру фасаду.

— Зараз тут живуть вже сучасні люди. Старожилів, таких як я — не залишилося. Не буду розповідати, хто тут живе, бо то приватна справа. Але ремонти у будинку робили за власний кошт. Наскільки я знаю, міськвиконком не підтримував фінансово реконструкцію, — сказала жінка.

*Дані з сайту dom.ria.com

Про історію особняка і його першого власника

Євгеній Антонюк, історик

— Болеслав Лещинський був вінницьким юристом, у період з 1880 до 1906 року був міським гласним.

Постійно виносив на обговорення болючі питання міського життя, часто його критикували у пресі: «На цьому засіданні був відсутнім пан Лещинський – звичайний натхненник пан Лещинський, а тому промова була вкрай слабкою і була відразу спростована самими ж гласними».

Юрист мав цегельню на Старому Місті. Поміщик викупив ділянку землі, де колись знаходився храмовий корпус жіночого монастиря, який займав площу, обмежену вулицями Володарського (Монастирська) - Оводова - Свердлова (Коріатовичів) - Кропивницького.

Там він збудував садибу: будинок з вежею і господарські будівлі. Головна особливість садиби — стилізація під середньовічну фортецю більшості вже нині не збережених споруд комплексу. Стіни були виконані у техніці відкритої кам’яної кладки, тобто неотесаним каменем. Також у будівлях використовувалися різноманітні форми веж з шатровим навершям, стилізованими зубцями і контрфорсами.

Унікальності садибі Болеслава Лещинського надає система підпірних стінок, які утримують схил споруджених у підрізаній частині схилу на вулиці Оводова. Але на сьогодні ансамбль садиби Болеслава Лещинського майже втрачено.

Читайте також:

Фото в матеріалі: Володимир Філатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Artem Bondarenko

    Антенны на стенах и остекленные балконы - колхоз, капец.
  • Андрій

    Я пам’ятаю в якому жахливому стані знаходився цей будинок до відбудови. І врятував його один із власників. За власний кошт без будь-якої підтримки і допомоги укріпив фундамент, стіни, збудував новий дах і зробив ремонт. Фактично він подарував нове життя цьому напівзруйнованому будинку намагаючись зберегти його первозданний вигляд наскільки це було можливо. І зараз ми з вами маємо змогу відвідати таку історичну пам’ятку, як особняк Болеслава Лещинського.

    user reply Андрій

    Вася Антощук?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up