Онлайн-демократія по-вінницьки: голосування на сайті мерії займає 40 хвилин

Онлайн-демократія по-вінницьки: голосування на сайті мерії займає 40 хвилин
Проголосувати за громадські проекти вінничанам виявилося не так вже й просто, через складнощі із онлайн-реєстрацією. Чи існує спосіб підкорити цю систему, дізнавалася журналіст RIA

Облаштувати дитячий майданчик, створити парк відпочинку, встановити камери відеоспостереження у школах - ці кілька із 80 подібних проектів можуть бути реалізовані за міські кошти. За умови, якщо за них на сайті міської ради проголосує найбільша кількість людей. Але… щось пішло не так - система реєстрації на сайті, щоб проголосувати, працює з перебоями.

Люди скаржаться, що витрачають купу часу на реєстрацію - від 30 хвилин до декількох годин - щоб просто віддати голос за той проект, що їх цікавить.  

- Я намагалася зареєструватись, але у відповідь на мої спроби на моніторі комп'ютера постійно з'являється повідомлення про помилку, - розповідає вінничанка Наталя, яка звернулася до редакції.

Відео дня

Те ж саме каже і Оксана. Жінка вже другий день не може зареєструватися на сайті міськради, щоб проголосувати за проект благоустрою П’ятничанського парку.

- У формі треба ввести логін та пароль. У мене є дані, які я використовую як “ключі” на багатьох сайтах. Тож, наскільки я можу судити, з ними проблем нема. В усіх системах таким чином зареєстрована, а тут — не можу й усе. Уже два дні намагаюся змінювати пароль і так, і сяк — все безрезультатно, - розповідає жінка.

Оксана каже, що вводила різні варіації тексту — букви із цифрами кирилицею, латиницею і т. д. Але її постійно “відштовхує” система.

- Хотіла просто вже йти до міськради і розбиратися. Якщо людям дали можливість проголосувати, то йдіть вже до кінця й зробіть доступну та спрощену систему реєстрації. Люди середнього віку, що трішки розбираються у цих питаннях, на кшталт мене, й ті заплутуються. А що буде, якщо зареєструватися захоче людина старша, що недосвідчена в усьому, що пов'язано з інтернетом? Йти до “Прозорого офісу”, вичікувати там годину для того, щоб заповнити анкету? Це нікуди не годиться. Тим паче, якщо на голосування відведено усього 10 днів, - каже Оксана.

Реєстрація: польові дослідження

Журналіст RIA спробувала зареєструватись на сайті міськради  http://my.vmr.gov.ua. і проголосувати за один із проектів. На перший погляд — нічого складного: стандартна процедура. Тільки одне зауваження: реєструватись краще через комп'ютер, бо смартфон сайт чомусь вперто ігнорує.

Перелік даних для реєстрації ширший, ніж зазвичай на сайтах: тут від вас вимагається номер та серія паспорта, ідентифікаційний код та адреса проживання. На цьому етапі ніяких проблем не виникло. А от на стадії підтвердження акаунту з допомогою смс-повідомлення на мобільний і почалися складнощі. Вірніше, “глюки”. Замість “підтвердити акаунт” постійно висвічувало “зберегти” - і це при неодноразовому збереженні даних. Через хвилин десять кнопка “підтвердити акаунт” все ж з'явилась унизу анкети.

Після підтвердження акаунту із допомогою номера телефону просто шукаєте вкладку із проектами. Потім віддаєте по одному голосу: за малий проект — до 200 тисяч гривень, та за великий (вартість реалізації — від 200 тисяч до мільйона гривень). Єдине що — після голосування ви автоматично повертаєтеся на початок сторінки, і, щоб подивитись, зараховано ваш голос чи ні, треба буде її прокрутити донизу ще раз.

Сам процес реєстрації, враховуючи збої роботи реєстраційної форми, зайняв у журналіста хвилин 25.

Проблему вирішить… правильний пароль

Володимир Хорошев, начальник інформаційно-аналітичного відділу Департаменту правової політики так коментує скарги містян:

- Головна проблема, із якою зіштовхуються вінничани під час реєстрації — у паролі. У полі “пароль” треба ввести три різновиди знаків — і щоб обов'язково із заголовною буквою. Фактично, неправильний вибір паролю під час реєстрації — найбільш розповсюджена помилка. Але незначна — бо, наприклад, тільки сьогодні на сайті зареєструвалось понад 600 людей. Ми передбачали, що така проблема виникне. Адже це пілотний проект. Тому на сайті міськради у розділі “Новини” і у інформації про проект “Бюджет громадських ініціатив” розміщені контакти довідкової, куди люди можуть звертатися (за телефонами 59-53-21, 59-51-59, 59-51-53 - авт.)  п'ять днів на тиждень з 9.00 до 17.00.

Час - це гроші

Олександр Печалін, голова правління Спілки підприємців СТІНА:

- У Європі будь-які питання, що стосуються часу громадян, прораховують із секундоміром. Житель нашого міста витрачає 30-40 хвилин на те, щоб усього лише взяти участь у онлайн-голосуванні за громадський проект. Вартість години середньостатистичного українця складає близько 30 гривень. Якщо порахувати, скільки містян брало участь у голосуванні й взяти до уваги економічний ефект, вийдуть значні грошові та часові витрати. А час, як відомо, — це гроші. Спеціально прийти до “Прозорого офісу” та заповнити анкету — взагалі не варіант. Ми ж живемо у європейському місті? Тоді треба відмовлятися від таких атавізмів.

Проблеми із сайтом є. Але їх можна позбутися

Яна Бадя, керівник відділу онлайн-проектів «Медіа Дому «РІА»

- Коли почула про те, що можна проголосувати за проекти від громади, вирішила підтримати цікаві ідеї. На сайті стільки інформації, що відразу не зорієнтуєшся, де можна знайти ці проекти. Поле “пароль” при реєстрації -  найважче, так як вимог до створення паролю забагато (к-сть символів, великі літери, маленькі літери). Люди зазвичай пишуть якийсь простий пароль, або такий, який використовують у інших сервісах, а тут потрібно придумувати  новий. Після першої реєстрації потрібно було пройти наступну - вже у персональному кабінеті. Система реєстрації на сайті для подальшого голосування незрозуміла, незручна, складна і через це займає багато часу. Для такого типу проектів вона має бути більш простою і зручнішою, щоб люди розуміли, які наступні кроки потрібно здійснити, щоб досягнути його цілі. Через ці труднощі, я думаю, що не всі бажаючі зможуть проголосувати за проект. А ті, хто навіть цілеспрямовано зайшов туди, має витратити не менше ніж 30 хв. для реєстрації і пошуку проектів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • George George

    Процес реєстрації зайняв 2 хвилини, голосування ще дві. Про 40 хвилин - це явна брехня.

    Анонім reply George George

    тут від вас вимагається номер та серія паспорта, ідентифікаційний код та адреса проживання





    И  ЗАЧЕМ????

    Ведь вряд ли оператор сайта может это проверить-подтвердить (код и цифры паспорта - любые цифры, код иден. - правильно кол-во цифр и контрольную сумму, адрес - любой)!!!!!
  • Anonymous

    криворукие потому что делали - позорище!!!!!
  • wmd

    Хмм.. реєстрація наче і не важка, 2 хвилини зайняла. Там же випадає підказка якої складності пароль має бути. А от перелік проектів перечитати трохи часу займає)

    Анонім reply wmd

    Внизу є кнопка - проголосувати за проект.  Коли її нажати - появиться зразу перелік всіх проектів.   А спроба проголосувати за проект увінчалась успіхом лише на третій день.  І справа не в паролі....  а не знаю в чому....  Лише на третій день на сайті запропоновано було підтвердити телефон і тільки тоді мала змогу проголосувати.  Причому за 2 проекти - малий та великий.  ШТУРМУЙТЕ ЦЮ СКАЛУ!!!!!  УСПІХУ!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up