Окружний адмінсуд скасував ліміти на проїзд для учасників АТО. Чому рішення не діє?

Окружний адмінсуд скасував ліміти на проїзд для учасників АТО. Чому рішення не діє?
Суд вирішив прибрати обмеження проїзду для учасників АТО-ООС. Решта пунктів порядку про пільговий проїзд залишились без змін / Фото з архіву «20хвилин»
  • З 1 січня для пільговиків у Вінниці діють обмеження пільгового проїзду. Залежно від категорії дають 60/120 поїздок на місяць. Якщо їздите більше цього ліміту, то доведеться платити за свій проїзд.
  • Вінницький «Автомайдан» і ветеранські організації частково оскаржили цей порядок в суді. Ветерани АТО-ООС зможуть їздити необмежену кількість разів. Проте рішення суду ще не діє. Чому?

Вінницький окружний адмінсуд скасував обмеження пільгового проїзду в муніципальному транспорті для учасників АТО / ООС. Рішення оголосили на засіданні 14 червня, про що у фейсбуку повідомила голова вінницького «Автомайдану» Таїса Гайда. 

Однак рішення першої інстанції набуде чинності після закінчення строку на подання апеляційної скарги. Тобто, ліміт на проїзд для ветеранів продовжить працювати до кінця червня-початку липня

Задовольнили позов частково

За порядком, який наприкінці 2020 року ухвалив виконком міської ради, учасники АТО-ООС мають 60 безкоштовних поїздок на місяць в трамваї, тролейбусі та автобусі. Якщо наїздять більше, то доведеться платити за квиток з власної кишені.

Відео дня

Ветеранів обурило таке рішення. Вони вважають, що «якщо не відстояти свої права, то завтра почнуть забирати інші пільги».

— Свій конституційний обов'язок виконав. Я добровольцем пішов, відбув дев'ять з 14,5 місяців на «нулі». А тепер держава в особі міської влади обмежує мої права, — говорив Василь Кройц.

У вінницькому «Автомайдані» заявили, що будуть судитись з мерією. У позові разом з ветеранськими організаціями вимагали скасувати повністю рішення виконкому №2918 від 30 грудня 2020 року, яким встановлюють обмеження на кількість поїздок пільговиків. Суд задовольнив позов частково.

— Окружний суд скасував те, що пільговий проїзд з лімітом 60 поїздок надається тільки членам територіальної громади, і скасував обмеження на проїзд учасникам АТО, — розповідає громадська активістка Таїса Гайда. — Чому не скасували ліміти на проїзд для всіх? Під різні категорії пільговиків прописані різні закони. А скасувати обмеження для АТОвців - це був найбільш ймовірний варіант. Очікуємо, що міська влада подасть апеляцію на рішення першої інстанції, так що ще будемо боротись.

Без порядку не буде компенсації для ТТУ

Директорка «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна була у статусі третя особа на боці відповідача. Вона пояснила, що суд скасував обмеження на 60 поїздок тільки для АТОвців. Решта пунктів порядку, ухваленого виконкомом, залишається без змін.

— Ми довели у суді, що цей порядок є потрібним, бо без нього «Вінницька транспортна компанія» не зможе отримувати з бюджету компенсації за перевезення пільговиків. Очікуємо, коли рішення суду набуде чинності й повідомимо, що саме зміниться для пільговиків, — розповіла Бабіна.

Чиновниця додає, що за статистикою, яка є у «Картсервісу», жодна людина - учасник АТО/ООС не робить більше 60 поїздок на місяць.

Таку статистику по кількості поїздок представили у січні 2021 року / Фото з фб-сторінки «Муніципальна картка вінничанина»

— Ця кількість абсолютно адекватна. Ми запропонували додати більше поїздок, але АТОвці відмовились. На суді вони заявляли, що це питання для них принципове, адже сприймають такі обмеження своїх пільг як тривожний сигнал, — продовжує Катерина Бабіна.

Чи буде міська влада подавати апеляцію на рішення Окружного суду?

— З цього приводу наради ще не було. Але ми є третьою особою в суді, тому рішення про подання апеляції буду приймати точно не я, — відповіла директорка «Картсервісу». 

Замість пільг — грошові компенсації

Кабмін підготував проект закону «Про внесення змін щодо пільг». Ним, зокрема, пропонують встановити, що пільги на проїзд видаватимуть грошима. Однак порядок виплат, їхній розмір будуть визначати органи місцевої влади. Також фінансування цих пільг перекладають на місцеві бюджети.

У «Асоціації міст України» заявили, що в умовах відмови держави фінансувати перевезення пільговиків, така законодавча ініціатива може бути прийнятна. Адже це дозволить громадам забезпечити соцзахист громадян в залежності від спроможності місцевого бюджету.

Законопроект №5651, якщо його ухвалять без змін, зачепить пільги ветеранів війни; ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та інших; людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; жертв нацистських переслідувань; людей з інвалідністю; батьків військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби; реабілітованих осіб; дітей з багатодітних сімей.

Зараз цей проект закону ще в стадії ознайомлення у комітетах Верховної Ради.

Раніше, нагадаємо, пільговики не змогли у суді скасувати вінницький е-квиток.

 

Читайте також:

Хто хоче стати 35-тим Почесним громадянином Вінниці? Триває прийом заявок

Ставки податків, що діють у Вінниці, хочуть запровадити для жителів приміських сіл

Проїзд у вінницьких маршрутках відтепер можна оплатити карткою. Перевірили, як це працює

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Торон Туй

    Это неправильно. Война с Россией еще будет лет 30, за это время все успеют отметиться и обзавестись корочками ветерана ОТОго АТО. Автоматически проезд становится бесплатным. Так зачем откладывать в долгий ящик?

    Анастасия Дручок reply Торон Туй

    Торон Туй а по какому "долге родине"  они тогда туда идут?
  • Сергій Корнійчук

    Не ухвалу оголосили, а рішення суду. Виправіть будь-ласка заголовок.
  • Саша Камянецький

    👍🏻
  • Raya Skalrud

    Тому, що суд *тормозить*, так як 1з мо1ми родичами! Грош1  в пешу чергу, а пот1м  1т. д. 1 т. д. ГРОШ! Що не зрозум1ло?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up