На місці «Росії» планують зробити культурний центр. А які ще були ідеї?

На місці «Росії» планують зробити культурний центр. А які ще були ідеї?
Кінотеатр «Росія» діяв до 1995 року. Потім приміщення почали використовувати приватні фірми — замість фільмів — дискотеки, замість скла — цегла
  • Спорткомплекс, де можна було б проводити міжнародні змагання, пропонували створити замість колишнього кінозалу «Росія». Вінничани подали петицію.
  • У мерії відповіли, що тут планують створити культурно-мистецький центр.
  • Майбутнє в «Росії» доволі туманне. Свого часу тут пропонували побудувати ТРЦ, офіси та навіть хмарочоси. Згадуємо цікаві проекти та історію кінозалу.

Наприкінці лютого вінничанин Василь Музика подав петицію до міськради про перебудову колишнього кінотеатру «Росія». Чоловік запропонував створити там багатоцільовий спорткомплекс, де можна було б проводити змагання з єдиноборств та інших видів спорту. Його звернення набрало 354 підписи, і вчора 22 березня в мерії надали відповідь.

«Відповідно до «Концепції інтегрованого розвитку Вінниці 2030» передбачено реалізацію стратегічного проекту «Створення і реалізація концепції культурно-мистецького центру на базі колишнього кінотеатру «Росія». Наразі підготовлена грантова заявка до Українського культурного фонду на проведення архітектурної резиденції з метою розробки концепції подальшого функціонування споруди»,  — йдеться у відповіді на петицію з підписом заступника міського голови Сергія Матусяка.

Чиновник додає, що розробка концепції культцентру передбачатиме залучення громадськості, проведення обговорень. Але майбутнє в «Росії» — доволі туманне

Відео дня

Концепції

Мережею «блукають» проекти, що на місці кінозалу можна зробити дім європейських культур, офісні споруди та навіть житловий квартал.

В 2018 році київська компанія AVG Group, яка займається архітектурним проектуванням і дизайном, представила концепт «Vinnytsia Plaza». На місці «Росії» пропонують побудувати багатофункціональний комплекс з ТРЦ та офісними приміщеннями, а також житлом.

«Фасад комплексу облицьований цеглою темно-брунатного кольору у поєднанні із матовим чорним металом та великогабаритним склінням. Завдяки матеріалам опорядження об’єкт органічно вписується в навколишню історичну забудову, водночас зберігає стилістичну тяглість із промисловою забудовою XIX сторіччя», — йдеться в описі проекту.

Крім того, архітектори пропонують створити публічний простір з променадом, арт-об’єктами і водоспадом.

До цього та ж компанія AVG Group публікувала іншу візуалізацію перебудови «Росії».

У цьому концепті «Вінниця Плаза» складається зі скляних висоток, в яких також пропонують створити офісні, торговельно-розважальні та житлові комплекси. У мережі збереглися ілюстрації, але на сайті AVG цього проекту вже немає. 

У 2018 році комунальне підприємство «Агенція просторового розвитку» презентувало ідею перетворити «Росію» на Дім європейських культур.

— Проект направлений на створення простору для взаємодії офіційних, громадських та культурних інституцій різних національностей. Цінність кіноконцертної зали на 1200 місць в споруді пізнього модернізму підсилюється будівництвом блоку офісних приміщень та публічної галереї. На розі вулиць Магістратської та Визволення розташовується готель, — йдеться в описі проекту.

Історія «Росії»: розквіт і занепад кінозалу

Хто пам’ятає з дитинства свої враження з відвідування цього закладу — пригадує великий акваріум у фойє з величезним скаляріями та компресором-«водолазом».

«Росію» у Вінниці збудували в кінці 60-х років, у стилі радянського модернізму. Робили усе з розмахом, багато скла, величезні сходи, великий екран і найбільша у Вінниці глядацька зала на 1200 місць.

Складний фасад відбивав світло ліхтарів. Кипариси створювали романтичну, спокійну обстановку.  На той час кінотеатр був одним з найпопулярніших в місті, квитки на сеанси, особливо вечірні, розкуповувалися за кілька днів. 

До того ж, кінотеатр «Росія» був не просто кінотеатром, а широкоформатним кінотеатром. Апаратний комплекс включав п'ять двохформатних кінопроекторів КП-30В, розрахованих на роботу з 35 і 70 мм кіноплівками, і шестиканальний підсилювач з мікшерський пультом.

Мистецька резиденція «Над Богом», 2019 рік

Після розвалу СРСР і подальшого економічної кризи різко скоротилося вітчизняне фільмовиробництво, більшу частину екранного часу стали займати закордонні картини. Одночасно з розвитком місцевого телебачення (33-й канал), яке мало не щовечора демонструвало по ефіру як старі фільми, так і новинки, популярність кінотеатрів стала різко знижуватися. Бували дні, коли на сеанс ніхто не приходив. Найчастіше глядачів було не більше десяти.

В 1995 році кіно припинило своє існування. Приміщення почали використовувати приватні фірми. Замість фільмів — дискотеки, замість скла — цегла. Все поросло травою, сміття теж вистачає. 

Мистецька резиденція «Над Богом», 2019 рік

У 2014 році «Росію» хотіли відновити власними силами громадські діячі. Влітку 2015 року провели тут виставку «Над Богом», яка потім перетворилася на мистецьку резиденцію.

У тому ж 2015-му з’явився напис «ДЕ» у лівому верхньому куті фасаду. Це робота художника Олександра Єльцина. А напис має кілька пояснень: це і початок слова «декомунізація», і питання «де вивіска?».

Мистецька резиденція «Над Богом», 2019 рік

Під час карантину, нагадаємо, в «Росії» була дискотека. Тепер розслідують непрофесійні дії поліцейських під час виклику

 

Читайте також:

Було-стало. Вісім фото про те, як змінився центр Вінниці за десятки років

Як проїхатися на паровозі? Вінниця не орендує ретро-поїзд, але туристи їздять ним по області

«Пасажири лежали під палаючим літаком»: про 14 сумних подій, які пережили вінничани за останні 100 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (42)
  • Олександр Синюченко

    Гляньте, що там було раніше.    Чув, що був чоловічий монастир.
  • Юрий Липницкий

    Як завжди, бла бла бла. ...
  • Володимир Чурпій

    Головне тепер перейменувати !!!
    Вінницький палац ''Україна''
  • Valeriy Yaschyshyn

    Пусть заделают как было 1990г пидара
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up