Було-стало. Вісім фото про те, як змінився центр Вінниці за десятки років

Було-стало. Вісім фото про те, як змінився центр Вінниці за десятки років
Ретро-знімки Вінниці брали з фейсбук-спільноти «Старі фото Вінниці»
  • Знайшли у мережі старі фото центру Вінниці і спробували перефотографували їх з тих самих ракурсів.
  • Старі світлини зроблені в 20 столітті та ще раніше. Подивіться, як за цей час змінилось місто.

Арка

Арка на вході до Центрального парку — один з символів міста. Різниця між старою фотографією та новою — більше 50 років. Побудували конструкцію у 1961 році, за проектом архітектора Романа Мархеля.

Його дружина Інна Мархель потім розповіла, що ідея побудувати саме такий об’єкт виникла з дерев’яної іграшки у формі кицьки — споруда ніби відтворює її вигнуту спину і також спирається на чотири основи, як на м'які котячі лапки. А якщо підключити уяву, то й шпиль схожий на витягнутим вгору котячим хвостом-трубою.

В 2018 році, під час реконструкції головного входу до парку, вінничани могли побачити Арку рожевою — такий колір утворився через грунтовку, яку нанесли перед фарбуванням у класичний білий колір.

Католицький костел

Старий знімок зроблений більше 100 років тому. Храм Діви Марії Ангельської був збудований в 1760-му, в ньому оселилися ченці ордену капуцинів. За час існування ордену його члени переживали розквіт, гоніння і повернення на історичну родину, у Вінницю. Про це ми розповідали в матеріалах:

«Поховані» під Соборною. Історія вінницьких катакомб, від якої соромно

Фоторепортаж з комуналки. Як на Соборній живуть без туалетів, ванних кімнат та надій

Школа-гімназія №2

Друга школа-гімназія на Соборній — одна з найстаріших у Вінниці. Була побудована в 1901 році, за проектом Григорія Артинова. Функціонувала як жіноча гімназія з доволі суворими порядками

«Жоден батько не міг забрати свою дочку ні в театр, ні в гості без дозволу головної наглядачки. Висота мереживного комірця вимірювалася лінійкою, ранець тільки на плечах, довжина сукні строго обмежена, ліф застебнутий на всі десять гудзиків», — йдеться в блозі Стара Вінниця.

У 1922 році в жіночій гімназії відкрили загальноосвітню школу, присвоїли їй ім’я Леніна. За сто з лишком років будівля чимало змінилась. Був добудований третій поверх, змінилися вікна і фасад будівлі. Нині будівлю школи-гімназії ремонтують і утеплюють.

Універмаг

Універмаг побудований у 1964 році, на місці базару на Калічі, з ініціативи голови міськради Генріха Лютворта. У 1969 році універмаг одним із перших в СРСР став працювати за методом самообслуговування. У 1970 році працівники Універмагу були нагороджені Орденом Трудового Червоного Прапора, величезну металеву фігуру якого помістили на дах будівлі. У 2016 році орден з Універмагу зняли, на вимогу декомунізації.

Площу перед Універмагом почали перебудовувати в 2007 році — вирішили зробити тут підземний ТРЦ, який за громіздкість вінничани прозвуть «мавзолеєм». Попри урочисте відкриття у 2013 році, торговий центр під землею так і не запрацював. 

Кінотеатр «Росія»

«Росію» у Вінниці збудували в кінці 60-х років, у стилі радянського модернізму. Робили усе з розмахом, багато скла, величезні сходи, великий екран і найбільша у Вінниці глядацька зала на 1200 місць. Кінозал  був оснащений за останнім словом техніки тих років. Апаратний комплекс включав п'ять (!) двухформатних кінопроекторів КП-30В, розрахованих на роботу з 35 і 70 мм кіноплівками, і шестиканальний підсилювач з мікшерський пультом.

Про розквіт, занепад «Росії» та появи напису «Де» — читайте в цьому матеріалі.

Вид на Соборну

Старий знімок з видом на Соборну зроблений у 1970-х. Локація — біля того місця, де зараз діє МакДональдс. Як бачимо з фото у ті часи центральна вулиця міста справді була зеленою — липи росли вздовж всієї магістралі, відмежовуючи тротуари від проїзної частини.

Будинок побуту

У радянські часи на місці нинішньої «стєкляшки» був чотириповерховий Будинок побуту, де можна було придбати як продовольчі, так і промтовари. В 2007 році навколо цієї споруди точився конфлікт — об’єкт «рейдернули» в міської влади, яка відновлювала право комунальної власності через суди.

Міська рада з Леніном

Будівлю міськвиконкому побудували в 1960-70х роках, в радянському стилі «бруталізм» зі значним використанням скла. В 1972 році на площі перед міськрадою поставили пам’ятник Леніну. Знесли фігуру ще задовго до масової декомунізації — в 1992 році. Робили демонтаж вночі, а потім 5-тонний бронзовий пам’ятник просто «зник». Про це в матеріалі: Фото поваленого пам’ятника Леніну у Вінниці показували в Аргентині. Згадаймо, як це було

 

Читайте також:

Назад в минуле. Екскурсія Вінницею по фотографіях 1970-х

Фотоностальгія: Як змінилась правобережна Вінниця за вісімнадцять років

Нейромережа «розфарбувала» дореволюційні чорно-білі фото Вінниці. Що вийшло?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • Assa ST

    Просто админ долбойоб, який не робить перевірку написаного...
  • L.

    Хто побудував  і як було а що стало...
  • Бося

    Стало гораздо хуже.👎
  • Ksusha M

    Сейчас бы, в 21ом веке, юзать айфреймы. Все браузеры блокируют это по дефолту. Админа смените.

keyboard_arrow_up