Назад в минуле. Екскурсія Вінницею по фотографіях 1970-х

Назад в минуле. Екскурсія Вінницею по фотографіях 1970-х
  • За роки Вінниця кардинально змінилась. Деякі споруди перебудували та замінили новими будинками. Пропонуємо подивитися якою була Вінниця півсторіччя тому.

Майдан Незалежності (колишня площа Леніна). На площі бачимо пам’ятник Іллічу, встановлений в 1972 році. За ним — ще недобудована будівля міськвиконкому. Цікаво те, що пам’ятник Леніну демонтували таємно — вночі, у травні 1992 року. Досі невідомо, куди сховали уламки бронзового революціонера.

Соборна (вулиця Леніна), вид на Будинок побуту. У наш час на місці цієї будівлі сучасна «стєкляшка», в які розміщені торгові заклади, офіси, музей моделей транспорту та Вінницьке БТІ. А ще в 2007-2008 роках за дім на Соборній, 64 точилась боротьба — його захопили рейдери, і мерії довелося відвойовувати дім у судах.

Відео дня

На кадрі також бачимо старовинний трамвай — це німецький ГОТА, 40 штук яких привезли у Вінницю з Нюрнберга в 1960-х. Але вже за десятиліття, вагончики стали прибирати з міських вулиць.

Центральний міст, вид на готель «Південний Буг». До будівництва ТЦ «Кемпа» між готелем і набережною був невеликий сквер. А ще над будівельним технікумом (зліва, по центру фото) не височіють будівлі ЖК Turkish City.

Пам’ятник льотчикам-визволителям перед проспектом Космонавтів. Пам’ятник з літаком відкрили в 1969 році, на урочистостях був льотчик, космонавт Георгій Береговий. Саме його ескадрилья звільняла місто від німецьких загарбників у 1944 році.

Постамент демонтували, макет літака МіГ-15 відправили на реставрацію. Оновлений пам’ятник відкрили в 2017 році, а площу назвали на честь льотчика Костянтина Могилка — героя, який віддав своє життя, щоб підбитий сепаратистами літак не впав на житлові квартали Слов’янська.

Вид на Соборну. Фотографували, ймовірно, з трамвайної зупинки, де зараз стоїть МакДональдс. Як бачимо, вздовж тротуарів майже неперервна смуга з дерев. А також дивує кількість машин на головній вулиці міста.

Будинок побуту «Ювілейний». Здається, що з роками ця споруда тільки обросла рекламою, а так залишилися без змін. 

Площа Гагаріна, вид на Універмаг. Площа перед Універмагом, до того як була перебудована на «Мавзолей», мала чимало сходинок, каскад фонтанів та зелені.

Вінницький універмаг. На будівлі закріпили «55» і «жовтень» — 55-річниця Жовтневої революції 1917 року. Також біля напису примітно великий знак — Орден Трудового Красного Знамени, який був демонтований у січні 2016 року, в рамках декомунізації.

Хоча як розповіли наші читачі, в 2016-му, з Універмагу зняли пластикову репліку знаку. Металевий Орден був демонтований значно раніше.

Площа Гагаріна, вид на Арку. На фото примітні Шпиль та Арка, яку побудували за проектом архітектора Романа Мархеля. Як розказувала дружина архітектора Інна Мархель, ідея цієї композиції була взята з дитячої іграшки — дерев’яної фігурки кішки, яка витягує спину.

Також на фото чеський трамвай Татра-Т4, який в наш час залишився в якості службового вагону транспортної компанії. І ще примітно, що раніше пішохідний перехід, що на Хмельницькому шосе, був ближчий до Арки, аніж зараз.

Залізничний вокзал. Вінницький вокзал за сотню з лишком років був декілька разів перебудований, зруйнований. Починає свою історію з 1870-го, коли Вінниця стала проміжною станцією на шляху Київ-Балта-Одеса.

Нинішня будівля будувалася на місці вокзалу, зруйнованого німецькими загарбниками в 1944 році. На сьогодні вона не сильно змінилася: перед входом зробили навіс та незначну реконструкцію всередині. 

Примітно, що на місці стоянки автомобілів та нового ТЦ, який зараз будують навпроти вокзалу, був зелений сквер.

Оригінали фото взяті з facebook-спільноти «Старі фото Вінниці».


Читайте також:

Назад в минуле. Гуляємо по центру Вінниці у 1992 році

Вінниця була курортом сто років тому. Які плюси та мінуси побачили туристи

Куди ділись конопляні олії і як виникли гайсинські вермути? У Вінниці розпочались історичні дегустації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лариса Полывана

    Це правда , і люди тоді були привітші і щирі.
  • Рита Нагорная

    Да! Возле универмага с фонтончиками было очень красиво и приятно для глаза , теперь как гробница стоит! Мне кажется что даже портит вид этой площади!....
  • AK

    Все стало краще, окрім споганеної площі перед Універмагом. Хто цей мавзолей будував, Продивус?

    Кеп reply AK

    Розвалили всю промисловість міста,кругом одні барижні з іноземними товарами,в центрі міста по Артинова,за баштою,як жили люди без туалетів,так і живуть...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up