На конкурс з оновлення музею Коцюбинського подали заявки 18 команд

На конкурс з оновлення музею Коцюбинського подали заявки 18 команд
Фото з фб-сторінки «Коцюбинський вдома»
  • На архітектурний конкурс «Коцюбинський вдома» подали заявки 18 команд з Києва, Львову, Вінниці, Чернівців та інших українських міст.
  • Протягом цього літа вони мають розробити проектну пропозицію, якою змінять площу перед музеєм Коцюбинського і саму садибу. Мета — підсилити «присутність» письменника у нашому місті.
  • Загальний призовий фонд — 300 тисяч гривень. А серед журі є правнук Михайла Коцюбинського

Щоб отримати проектну пропозицію з оновлення музею-садиби Коцюбинського і площі з пам’ятником перед ним мерія оголосила архітектурний конкурс «Коцюбинський вдома». 

Заявки подали 18 команд з різних українських міст, серед яких Запоріжжя, Львів, Чернівці, Хмельницький, Київ, Вінниця тощо. Про розповів головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський, передає прес-служба міської ради.

— Конкурс відбувається у два етапи. Уже закінчилася реєстрація заявок на участь. Відібрали 18 заявок. Зараз триває період, коли проектанти готують свою пропозицію. У липні та серпні журі відбере найкращі ідеї. До Дня народження Михайла Коцюбинського, у вересні, маємо визначити переможців. Матеріали учасників конкурсу будуть закритими до висновку журі, — сказав Совінський.

Відео дня

Доповнять сад рослинами з творчості письменника

За словам головного архітектора,одне із завдань архітектурного конкурсу — розробити задум як оновити площу та музей-садибу, щоб посилити «присутність» Коцюбинського у Вінниці. Щоб люди, які прямують до музею, відчували, що це «дім Коцюбинського, до якого вони йдуть в гості». Крім того, доведеться розробити рішення про появу нового входу з проспекту, а не тільки з вулиці Бевза.

— Пам’яткоохоронний статус музею-садиби накладає певні обмеження. Насадження не можна змінювати просто чиєсь однією думкою, це зазвичай комплекс науково-проектної документації, — сказав Євгеній Совінський. — Але класичний розподіл – садиба, сад, хутір, все це «з'їлося» містом в процесі розвитку — з'явились нові вулиці, тротуари, забудова. Тому важливо зберегти ауру самої садиби, при чому дати можливість території розкритися і бути серйозним осередком, оскільки на Замості не так багато таких зелених зон. Сад Коцюбинського потрібно доповнити тими рослинами, які були характерними у творчості Коцюбинського.

Хто журі конкурсу

У конкурсу «Коцюбинський вдома» є своя сторінка на фейсбуці. Там повідомили, що для дослідження стану і розробки програми збереження, лікування дерев на території садиби запросили арбориста Володимира Ветроградського. 

Фахівець розроблює звіт, в якому детально опише стан кожного дерева. Ба більше, на території є дві липи та три груші-глеки, які ростуть там ще з часів Михайла Коцюбинського.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що загальний преміальний фонд конкурсу складає 300 тисяч гривень. І буде три призових місця — 90 тисяч за перше місце, 80 тисяч — друге місце, 70 тисяч — третє місце. Також є дві заохочувальних премії — 30 тисяч кожна. Їх можуть призначати за рішенням журі під час першого етапу конкурсу.

На архітектурному конкурсі діятиме склад журі: 

  • Ганна Бондар — архітекторка, народна депутатка України (м. Київ).
  • Ігор Коцюбинський — директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.М Коцюбинського, правнук Михайла Коцюбинського (м. Чернігів). Лариса Кравченко — директорка Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського (м. Вінниця). 
  • Євгеній Совінський — перший заступник директора Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради, головний архітектор міста, представник замовника (м. Вінниця).
  • Максим Коцюба — ландшафтний архітектор, керівник студії ландшафтної архітектури KOTSIUBA (м. Київ).
  • Олександр Антонець — архітектор, розробник дизайну нової експозиції вінницького музею Коцюбинського (м. Суми).
  • Ростислав Чопик — літературознавець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Львівського національного університету ім.І.Франка (м. Львів). Євгенія Дулько — урбаністка, координаторка освітніх програм Харківської школи архітектури (м. Харків).
  • Назар Коваленко — урбаніст, заступник директора з інфраструктурних питань та просторового розвитку КП «Інститут розвитку міст» (м. Вінниця).

Завершити ремонт парку «Хімік», нагадаємо, планують до осені. Що там буде?

 

Читайте також:

Літаки, зірки, планети: що і чому називали на честь Вінниці та відомих вінничан

Вперед за новими враженнями: добірка вінницьких музеїв, які варто відвідати

Нащадки Потоцьких, Грохольських, Коцюбинського і Пирогова. Де вони тепер, чи цікавляться спадщиною?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up