Вперед за новими враженнями: добірка вінницьких музеїв, які варто відвідати

Вперед за новими враженнями: добірка вінницьких музеїв, які варто відвідати
Фото: архів 20minut.ua
  • Традиційно 18 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день музеїв.
  • Наше місто також може похвалитись далеко не однією «домівкою» для по-справжньому ексклюзивних експонатів, на які варто поглянути кожному хоча б один раз.

Зовсім нещодавно вінницькі музеї відкрили свої двері відвідувачем після тривалого карантину, тому зараз прогулянка виставковими залами може стати чудовим варіантом відпочинку. 

Пропонуємо вашій увазі підбірку музеїв, які варто відвідати не лише гостям міста, але й самим вінничанам. Перелік опублікували на facebook-сторінці «Visit Vinnytsia» до Міжнародного дня музеїв. 

Відео дня

Музей Української марки імені Якова Балабана

«У музеї представлена найбільша у світі колекція українських марок. Її зібрав нью-йоркський філателіст Олександр Балабан, чий батько Яків народився на Вінниччині, — читаємо на сайті vinnytsia.city. — Він був сотником УНР, а згодом емігрував до Сполучених Штатів».

Відвідувачі тут можуть роздивитись унікальні екземпляри серед яких марки ЗУНР , Російської імперії, гашені українським тризубом, і марку з Покуття, датовану 1919 року, — одну з восьми, що ще збереглися у світі. 

  • Адреса: вулиця Соборна, 26.
  • Телефон: 099-534-30-20.
Фото: fb.com/Ukrainianstamps

Музей моделей транспорту

«Музей моделей транспорту є унікальним, адже не має аналога в України. До його колекції, що збиралася близько півстоліття, входить більше 5000 міні-експонатів, серед яких автомобілі, літаки, кораблі, танки, мотоцикли, трамваї, тролейбуси, автобуси й потяги, — повідомляють далі на сайті. — Також представлений військовий транспорт із пластиліну та справжні автомобільні двигуни».

Крім того, у музеї є бібліотека спеціалізованої літератури та простір для лекцій.

Про нову експозицію, нагадаємо можна прочитати ТУТ

  • Адреса: вулиця Соборна, 64.
  • Телефон: 097-678-68-19.
Фото: Visit Vinnytsia

Музей вінницького трамвая

«Музей вінницького трамвая знайомить відвідувачів з історією найпопулярнішого міського транспорту та вагонами, що їздили Вінницею в різні часи».

Оскільки музей розташований на території діючого трамвайно-тролейбусного депо, а це є зоною підвищеної небезпеки, тому відвідувачам необхідно попередньо домовитись про екскурсію у спеціально відведені дні. 

  • Адреса: Хмельницьке шосе, 29.
  • Телефон: 098-004-30-57.
Фото: Visit Vinnytsia

Автомотовелофототелерадіомузей 

В основу експозиції унікального музею, який працює на базі автосалону, лягло приватне зібрання ретроавтомобілів та іншої раритетної техніки вінницького колекціонера Олексія Стрембіцького.

«У музеї представлено більш ніж 100 експонатів: автомобілі, мотоцикли, велосипеди, патефони, телевізори, фотоапарати, радіоприймачі та багато іншого», —  додають на сайті.

  • Адреса: вулиця Соборна, 1.
  • Телефон: 067 490-79-39.
Фото: Visit Vinnytsia

Музей-кав’ярня «Панъ Заваркiнъ та Синъ»

Особливим є музей у самому серці Вінниці, який дозволяє відвідувачам відчути себе в атмосферній вітальні початку минулого століття.

«Серед його експонатів раритетні годинники та інші предмети інтер’єру: патефон, фортепіано, самовари, бульотки, гасові лампи, порцелянові мініатюри та купа цікавих дрібничок того часу, — продовжуємо читати. — Тут зберігається один із найдивовижніших годинників у світі, запатентований 1808 року, — «Кулька, що котиться». 

  • Адреса: вулиця Олександра Соловйова, 3.
  • Телефон: 0432-526-032.
Фото: Visit Vinnytsia

Національний музей-садиба М. І. Пирогова

Справжньою візитівкою міста є музейно-садибний комплекс, який увіковічнив історію життя видатного хірурга.

«Тут можна поринути в історію життя надзвичайної людини, дізнатися багато цікавого про видатного медика, насолодитися прогулянкою затишним парком і придбати сувеніри на згадку, — радять відвідувачам. — До музейного комплексу входять: будинок, де жив Микола Пирогов,музей-аптека, меморіальний парк; церква-некрополь зі скляним саркофагом».

  • Адреса: вулиця Пирогова, 155.
  • Телефон: 0432-466-937; 0432-437-149.
Фото: vinnytsia.city

Музей-садиба Михайла Коцюбинського

У Вінниці на хуторі діда Максима Абази народився український письменник Михайло Коцюбинський. Саме на цій території зараз знаходиться  літературно-меморіальний музей із красивим садом.

«У садибі можна не тільки дізнатися більше про життя літератора та побачити експонати з його особистої канцелярії, а й потрапити на чергову мистецьку виставку та відчути неспішний плин життя», — обіцяють гостям музею.

Та маємо зазначити, що поки музей-садиба зачинений на реконструкцію.

  • Адреса: вулиця Івана Бевза, 15.
  • Телефон: 0432-612-364.
Фото: архів 20minut.ua

Музей Повітряних Сил Збройних Сил України

Цей музей сподобається і дітям, і дорослим, яким до вподоби різноманітна військова техніка.

«Музей розташований просто неба на території штабу командування Повітряних сил ЗСУ. Тому його можна відвідати лише за попереднім записом, але враження того варті, — зазначають на сайті. — Тут представлено величезну колекцію авіаційної техніки та засобів протиповітряної оборони: більш ніж 40 одиниць військової техніки в експозиції та біля 3000 предметів основного фонду».

А про майбутню експозицію мініатюрних літаків радимо прочитати ТУТ.

  • Адреса: вулиця Стрілецька, 105.
  • Телефон: 0432-596-190.
Фото: fb.com/Музей Повітряних Сил Збройних Сил України

Музей грошей

У музеї грошей, що у Вінницькому торговельно-економічному інституті, зібрана унікальна колекція банкнот, монет, цінних паперів, дорогоцінних книг про гроші різних країн світу, різних історичних періодів та епох. Загалом колекція складається більше як 1000 експонатів. 

  • Адреса: вулиця Соборна, 87
  • Телефон: 0432-550-406. 
Фото: vtei.com.ua

Вінницький обласний художній музей

«Шедеври фондів обласного художнього музею охоплюють понад чотири століття, — розповідають на сайті vinnytsia.city. — Це твори відомих художників, колекції портретів знатних родів, скульптур і меблів зі старовинних маєтків. Музей також уславився унікальною колекцією італійської майоліки XVII століття, виробами порцелянових заводів Європи та експозицією народного декоративно-ужиткового мистецтва».

  • Адреса: вулиця Соборна, 21.
  • Телефон: 0432-562-873.
Фото: fb.com/Вінницький обласний художній музей

Вінницький обласний краєзнавчий музей

«Вінницький краєзнавчий музей проводить відвідувачів історією регіону від кам’яної доби до незалежної України.Найвідомішими його експонатами є вражаюча колекція прикрас часів сарматської доби та скелет мамонта Вінні, який є найпівденнішою й максимально укомплектованою знахідкою відносно інших уцілілих скелетів на території України», — діляться цікавинками. 

  • Адреса: вулиця Соборна, 19.
  • Телефон: 0432-674-946.
Фото: fb.com/vinnytsiamuseum

Музей гончарного мистецтва імені О. Г. Луцишина 

Тут, у садибі музею гончарного мистецтва проводять масштабні обласні фестивалі та ярмарки народної творчості. Найчастіше такі заходи покликані підтримувати народне мистецтво Вінниччини і прищеплювати відвідувачам любов до українських культурних традицій.

  • Адреса: вулиця Кожедуба, 11.
  • Телефон: 0432-688-274.
Фото: vmr.gov.ua

Також на facebook-сторінці «Visit Vinnytsia» радять не забувати про історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму (ставка Гітлера «Вервольф»), музей мініатюр  під відкритим небом «Міні Вінниця», що у Центральному парку, та справжню перлину — центр ремесел «Дунстан» під Вінницею.

А ми свою чергою нагадуємо про важливість дотримання правил безпеки під час відвідування музеїв. Тому перш ніж йти за новими враженнями, обов’язково перевірте чи не забули ви захопити захисну маску. 

 

Читайте також:

35 років після трагедії. Спогади вінницьких ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Продовження «бібліотечної історії»: навіщо активісти готують позов до суду?

Історія у світлинах: що відомо про Літин 100-річної давнини і його мешканців?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт "Толока в стилі джаз" 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up