Продовження «бібліотечної історії»: навіщо активісти готують позов до суду?

Продовження «бібліотечної історії»: навіщо активісти готують позов до суду?
Фото з архіву 20minut.ua
  • Минулого місяця під час чергової сесії Вінницької обласної ради, депутати прийняли рішення щодо долі кількох бібліотек. 
  • Проте вінницькі активісти й батьки школярів не готові прощатися з дитячою бібліотекою імені Франка, що на Соборній, 24.
  • Який позов вони готують і як можна його підтримати — далі у матеріалі.

Відповідно до проєкту рішення  «Про зміни в організації діяльності обласних бібліотек», нагадаємо, Вінницьку обласну бібліотеку для дітей імені Івана Франка, що на Соборній, 24, мали об’єднати з Вінницькою обласною бібліотекою для юнацтва на Льва Толстого, а  Вінницьку обласну наукову медичну бібліотеку приєднати до обласної універсальної наукової бібліотеки Тімірязєва.

Інформація про можливе злиття викликала чимало обурення серед містян, а особливе невдоволення стосувалось переїзду дитячої бібліотеки. 

«Ганьба! Чудова бібліотека, зручне місце, прекрасний колектив, завжди з задоволенням відвідуємо і читаємо книги, великий асортимент книг на різні смаки. В школах діти завжди залюбки ідуть до цієї бібліотеки, їм там цікаво, завжди приємні враження... Дуже прикро», — писали люди у соцмережах.

Відео дня

А вінницькі активісти звертали увагу на значно гірші умови «нового» приміщення.

— Бібліотека (на Соборній, 24 — авт.) дуже зручна й батьки можуть спокійно відпускати туди своїх дітей: вона в центрі міста, там обмежений рух автомобілів і досить комфортна транспортна розв’язка, зовсім поруч є трамвайні і тролейбусні зупинки.  Саме приміщення у гарному стані, з ремонтом, автоматичним опаленням. Тобто, це дійсно дуже зручна бібліотека для діток. Особливо враховуючи, що у тому районі багато різних навчальних закладів: школи № 17, №3 і №2, технічний ліцей, художня і музичні школи. І замість того, щоб залишити дітям зручну бібліотеку, її кудись виносять, — розмірковувала у квітні Таїса Гайда й додавала, що приміщення на Льва Толстого зовсім не таке. —  Приміщення не атракційне, менше за розміром і в гіршому стані, воно погано опалюється і, чула, що там є пліснява. Крім того, я спеціально рахувала, що звідти до найближчого транспорту йти 10 хвилин, а ще там вузькі доріжки, якими не зручно ходити, й два нерегульовані перехрестя, де машини просто «літають». 

Детальніше про це можна прочитати у матеріалі:

Рішення підтримали більшістю голосів

Диво, на яке сподівались активісти, не трапилось, і 23 квітня під час чергової восьмої сесії Вінницької облради, депутати більшістю голосів підтримали рішення «Про зміни в організації діяльності обласних бібліотек». Зазначимо, що за злиття бібліотек проголосувало 56 членів депутатського корпусу.

— Об`єднання двох наукових бібліотек — медичної з універсальною бібліотекою імені К. А. Тімірязєва — цілком логічне та правильне, — прокоментував заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк. — Фонди «Тімірязєвки» значно потужніші за фонди медичної бібліотеки, та й технічне обладнання там — сучасне. Таким чином приміщення медичної бібліотеки вивільниться, і туди буде переведено обласну дитячу бібліотеку. Поруч розташована бібліотека для юнацтва, і завдяки злиттю цих двох закладів буде створено єдину  Вінницьку обласну бібліотеку для дітей та юнацтва імені І.Я. Франка.

Звернув увагу Ігор Івасюк і на доцільне використання коштів. 

— Протягом 10 років обласна дитяча бібліотека орендує приміщення на вулиці Соборній, орендна плата складає близько 400 тисяч гривень на рік. Тепер же бібліотека отримає власне приміщення. Для відвідувачів книгозбірні зміниться лише місце розташування, яке, до речі, також розташоване у центральній частині міста — на вулиці Льва Толстого. Окрім того, читачі будуть обслуговуватися в значно кращих умовах, — сказав він. 

При цьому, за інформацією з офіційного сайту Вінницької обласної ради, ці зміни передбачають збереження робочих місць для працівників бібліотеки. А саме приміщення на Соборній, 24 обіцяють залишити для культурної сфери. 

Відповідь на петицію 

Незадовго до сесії, громадська діячка Таїса Гайда опублікувала петицію із закликом залишити бібліотеку імені Франка дітям. Петиція досить швидко набрала необхідну кількість голосів, і міська рада взяла її на розгляд.

Відповідь опублікували на сайті єдиної системи місцевих петицій 6 травня.

«На петицію від 26.04.2021р. стосовно можливості продовження договору оренди комунальної власності громади Вінниці для дитячої бібліотеки ім. І. Франка і не виселення її зі зручного приміщення в центрі міста, повідомляю наступне, — йдеться на сайті. — Продовження договорів оренди здійснюється відповідно до вимог статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 року №157-ІХ та пунктів 134 –152 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020р. №483».

Як сказала журналістам «20 хвилин» авторка петиції, вона отримали ще доповнення до цієї інформації.

— Вінницька міська рада говорить, що вони готові переглянути умови, але тільки, якщо до них звернеться облрада про продовження договору оренди, — зазначила Таїса Гайда. 

«Готуємо позов до суду»

Вінницькі активісти не готові здаватися і вирішили подати позов до суду. 

— Ми отримали документи, які погоджувала Вінницька обласна адміністрація, а саме обласне управління культури, де вказано, що при прийнятті рішення враховувались інтереси працівників бібліотеки, але згідно з чинним законодавством, у такому питанні також повинні враховувати інтереси дітей, — говорить Таїса Гайда. — А в цьому випадку інтереси дітей не враховані, бо, як ми вже говорили, нове приміщення має значно гірші умови. Крім того, у постанові Кабінету Міністрів, яка регулює діяльність бібліотек, чітко вказано, що бібліотеки не можна переносити так, щоб відстань між ними була менше як три кілометрів… Тому у нас виникла ідея подати позов щодо скасування рішення обласної ради.

Це питання активісти вже обговорили з юристом, а своїм позовом вони будуть вимагати припинити будь-які дії по закриттю дитячої бібліотеки Франка. 

— І ще однією умовою, щоб подавати позов є те, що саме рішення сформулювали неправильно, — додає вона. — Через помилку виходить, що дитячу бібліотеку ліквідували, а ось злиття має відбутися між  Вінницькою обласною бібліотекою для юнацтва та неіснуючою бібліотекою. У її назві зробили помилку, тобто, юридично виходить, що дитячу бібліотеку закрили, а це дає нам підставити звернутися до суду. 

Зазначимо, що поки бібліотека для дітей ще працює у приміщенні на Соборній.

— Вона має функціонувати там до кінця червня. Хоча медична бібліотека з Льва Толстого вже виїхала й люди бачили, як вантажили книги, — зазначає вінницька активістка. — Ми маємо надію, що встигнемо за цей час зупинити дію рішення до повного вирішення цієї справи. І сподіваємось, що зрештою виграємо суд.

Додамо, що стати третьою стороною у позові можуть усі батьки, чиї діти записані до бібліотеки імені Франка.

— Ми хочемо закликати всіх батьків долучитися. Хто підтримає позов,  зможе не тільки бути присутніми на судових засіданнях, а також брати у них участь, висловлювати свою позицію, — пояснює Таїса Гайда. — Долучитися можна як зараз, так і у процесі, тобто вже після того, як ми подамо позов. Щоб боротися й відвоювати цю бібліотеку для наших дітей, охочі батьки можуть написати нам на facebook-сторінку громадської організації «Автомайдан Вінниччини» або зателефонувати за номером 063-933-00-93

Саме на цій сторінці активісти публікуватимуть всю важливу інформацію про хід «бібліотечної справи». А позов мають подати вже на наступному тижні. 

 

Читайте також: 

«Врятувати черепаху». Як вінничани випускали з сіток здобич браконьєрів біля Фестивального

Зрозуміти без слів: з чого почати вивчення жестової мови й для чого це потрібно?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up