Літаки, зірки, планети: що і чому називали на честь Вінниці та відомих вінничан

Літаки, зірки, планети: що і чому називали на честь Вінниці та відомих вінничан
  • Чи знали ви про існування військового корабля з назвою нашого міста? Або про закордонний ліцей, названий на честь вінницького письменника? 
  • Може чули щось про зірку з іменем футбольного клубу «Нива»? Чи, врешті-решт, про планету 3818 Горлиця, яка також має безпосереднє відношення до Вінниці?
  • Склали ТОП-10 з цікавих місць і речей, які навіть у найвіддаленіших куточках Всесвіту нагадують нам про Вінницю і вінничан. 

Корвет «Вінниця»

На початку лютого цього року ВМС України списали кілька одиниць військової техніки. Серед них і протичовновий корвет «Вінниця». Невдовзі, названий на честь нашого міста колишній корабель перетвориться на музей ВСУ ЗС України. 

В далекому 1976 році цей корвет був прийнятий до корабельного складу берегових військ КДБ СРСР. Тоді він мав назву «Дніпро». У 1992-му був переданим до Держкомітету з охорони морських кордонів України. У 1996 році отримав назву «Вінниця».

У 1996-2007 роках, спільно з кораблями сил НАТО, брав участь у міжнародних навчаннях. У листопаді 2007 під час сильного шторму отримав серйозні пошкодження, через що його перестали залучати до бойових навчань.

Відео дня

Під час російської окупації Криму 2014-го, був захоплений у Севастополі. У квітні того ж року корвет відбуксирували до Одеси. 

Вулиця Вінниця

Ця вулиця знаходиться у Львові. Як йдеться у Вікіпедії, дільниця, де вона розташована була заселена ще з XV століття, на ній жили львівські виноградарі. Свою сучасну назву вулиця отримала в 1934 році. 

Крім того, у деяких інших містах є вулиці з назвою Вінницька. До прикладу, така є у Києві. За даними довідника «Вулиці Києва», вулиця виникла на початку XX століття під назвою Богуславська. Сучасна назва — з 1955 року. 

У 1971 році назву на честь нашого міста отримала вулиця у Москві. Також аналогічні є у Житомирі, Бердичеві та Хмельницькому. В останньому, до слова, зведений навіть ЖК «Вінницький».

Ресторан та готель Vinnica 

Заклад з назвою нашого міста знаходиться у мальовничому польському селі Сигнечув, що приблизно за 15 кілометрів від центру Кракова. 

Неподалік від нього знаходиться одна з найбільш визначних пам’яток регіону — Соляна шахта у місті Величці. 

На всяк випадок, ми дізналися і про вартість номерів, якщо комусь захочеться навіть за кордоном відчути себе, як вдома. У готелі «Вінниця» номери коштують від 1 418 гривень за ніч. 

Прізвище Вінницький(а)

Мабуть, найбільш відомою для широкого кола людей носійкою цього прізвища є співачка Альона Вінницька. Вона була у першому складі гурту «ВІА ГРА: «Моя попытка номер пять» — пам'ятайте таку пісню? Її співала саме вона.

Жив колись і Митрополит Антоній Вінницький. Після перемоги армії Богдана Хмельницького у Зборівській битві (1649), отримав від польського короля Яна ІІ Казимира призначення на православну єпископську кафедру в Перемишлі. Також мав сан митрополита Київського, Галицького та всієї Русі, був екзархом Константинопольського патріархату. 

Можливо ви колись чули і про відомого одеського нальотчика та анархіста Мішку Япончика? Так ось, це не справжнє його прізвище. Прізвисько Япончик, за однією з версій, він отримав за характерний розріз очей. Справжнє його ПІБ було таким: Вінницький Мойша-Яків Вольфович. Помер у віці 27 році в Херсонській губернії УНР. 

Літак імені Костянтина Могилка

Не все з нашої добірки стосується саме назви міста. Частина місць та речей носить імена відомих вінничан. Наприклад, у 2015 році військово-транспортному літаку АН-30Б було присвоєно ім’я вінничанина Костянтина Могилка. 

Він був льотчиком-розвідником, підполковником. У 2014 році російські найманці збили його літак над Слов'янськом. Вінничанин відвів палаючий літак від житлових кварталів міста, але сам врятуватися не зміг. Посмертно Герой України.  

Музичні школи імені Леонтовича

Ім’я відомого вінницького композитора та автора легендарної обробки «Щедрика» Миколи Леонтовича, крім Вінницького училища мистецтва і культури, носять Донецька музична школа №1, Покровська музична школа і Харківська школа мистецтва №4.

Також його іменем названо чимало вулиць у різних українських містах, зокрема Львові, Києві та Одесі. 

Ліцей імені Коцюбинського

Імена відомих вінничан носять не лише вінницькі чи українські навчальні заклади, але й закордонні. Таким є Теоретичний ліцей імені Михайла Коцюбинського у столиці Молдови Кишиневі. 

Його було створено у 1992 році на базі середньої школи №15. Будівлю, що в ній знаходиться ліцей було зведено ще в 1864-му. Профіль навчального закладу гуманітарний, тамтешні учні вивчають, зокрема українську мову та літературу. 

Крім того, іменем письменника названі вулиці різних міст і навіть населені пункти, як-то селище міського типу Коцюбинське Київської області. 

У ліцеї святкують 153-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського

На честь Миколи Пирогова

Микола Іванович є беззаперечним лідером серед вінничан за кількістю всього того, що носить його ім’я або було встановлено на його честь. Якщо не враховувати Вінницю, і навіть Україну, то в одній лише Росії на честь відомого хірурга названо і встановлено понад 50 лікарень, університетів, орденів, вулиць, академій, набережних, пам’ятників і погрудь. 

На знак вдячності у Болгарії Пирогову поставлено 26 обелісків і пам’ятник, створений парк-музей його імені. У Білорусі і Молдові на честь нього назвали по дві вулиці. В Естонії стоїть пам’ятник на його честь, а в Польщі — лікарня. 

Зірка на честь вінницької «Ниви»

У минулому карантинному році іменем ФК «Нива» назвали зірку в сузір’ї Фенікса. Якщо точніше, то її назва «Нива-Вінниця». Зірку, подейкують, навіть у телескоп можна побачити. Ось її координати: «01 44 48 -45; -40 35 13 79». 

Авторами такої ідеї стали вболівальники футбольного клубу. Своє рішення пояснювали так: «Сенс цього проекту в тому, щоб зірка нашої команди світила завжди! Обрали сузір’я Фенікса ми не випадково. Бо наш клуб не раз відроджувався після перерви, немов Фенікс із попелу». 

«Придбати» зірку у будь-якому сузір’ї і отримати на неї «офіційні» документи, можна на багатьох сайтах в інтернеті. Вартість від 350 гривень :) 

Планета Горлиця

Вінничанка Марія Руденко була знаною майстринею витинанки, вишивки і декоративного розпису. Вона записала понад три тисячі народних пісень і створила народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Горлиця» — найстарший у Вінницькій області. 

Її здобутки відзначив відомий астронавт Микола Черних, який є рекордсменом за кількістю відкритих небесних тіл: він виявив 537 астероїдів, себто малих планет. Одну із них він назвав Горлицею. Знайти астероїд 3818 Горлиця можна між орбітами Марса і Юпітера.
 

Читайте також:

Продукти додому. У яких вінницьких супермаркетах і за скільки можна замовити доставку?

Дешевий транспорт і маленькі зарплати. Порівнюємо Вінницю з містами-побратимами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Поліщук

keyboard_arrow_up