Корвет «Вінниця» стане першим у державі кораблем-музеєм. Раніше його хотіли утилізувати

Корвет «Вінниця» стане першим у державі кораблем-музеєм. Раніше його хотіли утилізувати
Підшефний корвет вінничани врятували від утилізації у 2013-му році
  • У музей перетворять навчальний корабель «Вінниця» Військово-Морських Сил України.
  • Таке рішення прийняв міністр оборони.
  • Як вдалося відстояти корвет?

Військовий корабель, що має назву нашого міста, стане музеєм. Рішення про це прийняв Міністр оборони України Андрій Таран. Інформацію оприлюднили сьогодні, 27 лютого, на офіційному сайті Міноборони.

На восьмому причалі у місті корабелів

У ній наводять слова міністра про те, що опрацьовується питання передачі корвета як музейного предмета до філії Національного військово-історичного музею України —  Центрального військово-морського музею. Його розмістять на восьмому причалі Миколаєва.

— Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді, — зазначив Міністр оборони. — Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним з осередків туризму міста корабелів.

Відео дня

Таким чином буде збережено для історії одного з останніх представників корветів проекту «1124», що є зразком кораблебудування 70-х років минулого століття.

У світі нараховується кілька сотень кораблів-музеїв, йдеться у повідомленні Міноборони, з експозиціями про екіпаж та події судна. Найбільш відомі з них — вітрильний лінійний корабель «Вікторія» у Британії, лінійний корабель «Айова» у США.

У нашій державі корвет «Вінниця» стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини. Так стверджують у Міноборони.

Громадою захистили від знищення

Вінниця взяло шефство над корветом у 1997 році. Відтоді вінничани кожен рік приїздили в гості до екіпажу. Вітали з Днем Військово-морських Сил. Привозили подарунки на Новорічні свята. В гості до військових моряків приїздили учасники художньої самодіяльності.

У 2011-му область перерахувала 250 тисяч гривень на технічну підтримку судна. Однак у березні 2013-го командування Військово-морських Сил прийняло рішення про списання корвету через його критичний вік та технічну несправність. Йшлося про утилізацію судна. Однак вінничани відстояли свого підшефного.

З проханням зберегти корабель зверталися до міністра оборони й командувача ВМС депутати Вінницької міськради, особисто тодішній міський голова Вінниці Володимир Гройсман та громадськість міста

Командувач ВМС відмінив своє рішення про утилізацію корвету. У липні того ж 2013-го корвет перевели до групи навчальних кораблів. Восени 16 членів екіпажу завершили строкову військову службу, а вже з листопада новий склад контрактників розпочав навчальний процес на корветі «Вінниця».

Можна було бачити все Чорне море

Корвет «Вінниця» спустили на воду у 1976 році. Це багатоцільове військове судно прибережної дії. Навіть коли судно залишається в порту, його системи давали можливість бачити все Чорне море. Екіпаж виконував завдання в акваторії Чорного моря. У складі ВМС України брав участь у багатьох багатонаціональних навчаннях.

Раніше, нагадаємо, редакція 20minut.ua склала ТОП-10 з цікавих місць і речей, які навіть у найвіддаленіших куточках Всесвіту нагадують нам про Вінницю і вінничан. Серед них і корвет «Вінниця». Побачити цю цікаву добірку можна у матеріалі Літаки, зірки, планети: що і чому називали на честь Вінниці та відомих вінничан.


Читайте також:

Першу чергу реконструкції вінницького аеропорту планують завершити до кінця 2022 року

«Прийшли, аби вберегти близьких»: як вінницькі медики вакцинуються від коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ford Abs

    А кто то на нем службу проходил !
    Да Денис Садовский ! 🤣
  • Сергей Мороз

    Таких музеев в Крыму,штук 20не меньше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up