«Прийшли, аби вберегти близьких»: як вінницькі медики вакцинуються від коронавірусу

«Прийшли, аби вберегти близьких»: як вінницькі медики вакцинуються від коронавірусу
Лікарці Ользі Гураль роблять щеплення
  • У Вінниці розпочалася вакцинація від коронавірусу. Наразі щеплення роблять переважно медичним працівникам.
  • Ми на власні очі подивилися, як це відбувається, а також дізналися, скільки вінницьких лікарів готові робити собі рятівну ін’єкцію і чи радять вони робити те саме іншим?

Цей тиждень став для багатьох обнадійливим — до України прибула перша партія вакцини від COVID-19. Серед перших куточків країни, куди доправили британсько-шведську AstraZeneca  infoбула й Вінницька область. Одразу після прибуття у Вінниці розпочалося щеплення. 

Першою 24 лютого вакцинувалася лікарка-терапевтка Людмила Бойко. Вона входить до складу мобільної бригади медиків, задача яких вакцинувати вінничан. 

Вже зараз у багатьох українських містах триває перший етап вакцинації. Щеплення роблять медикам, військовим, людям, які перебувають у будинках-інтернатах і персоналу таких закладів. 

Відео дня

Вакцинація не є обов’язковою або примусовою. За різними даними, робити щеплення готові від 38% до 65% українців. Серед причин відмови переважно недовіра до вакцини. 

Ми побували у медичних закладах Вінниці та дізналися, скільки працівників там готові вакцинуватись. Також були присутніми під час самого вакцинування. 

Чекали на Pfizer

Нещодавно ми розповідали про те, які лікують коронавірус у Вінницькій центральній районній клінічній лікарні. До ковідних відділень саме цього медзакладу привозять чи не найбільшу кількість хворих з Вінниці та районів. 

Отож, ми прийшли туди ще раз, аби дізнатися, як працівники зустріли звістку про початок вакцинування. 

Вінницька область отримала майже 18 тисяч доз вакцини. Вони вже розподілені по медичним закладам. Наша лікарня розпочинає вакцинування саме сьогодні info, — розповідає заступниця головного лікаря Тетяна Катілова. — Не можу сказати, що маємо багато бажаючих вакцинуватися. З 395 працівників, вакцинуватися наразі згодні лише 30. Інші або відмовились, або відтермінували щеплення у зв’язку з наявністю в організмі імуноглобуліну G. Це означає, що ці працівники вже хворіли і тепер мають імунітет.

Тетяна Катілова

Лікарка розповідає, що вони розраховували отримати американську вакцину Pfizer, яка може гарантувати ефективність імунізації до 95%. Однак першою в Україну привезли AstraZeneca (Covishield), виробництва британсько-шведської компанії. 

Ефективність цієї вакцини — 63,09%. Її застосування ухвалено ВООЗ та низкою держав, зокрема Україною. Вочевидь, саме через це наразі не так багато бажаючих серед медперсоналу нею щеплюватися.

— У будь-якому разі вакцина пройшла випробування та отримала дозвіл на застосування в Україні, — продовжує Тетяна Катілова. — Перед тим, як приймати рішення, кожен має зважити як ризики вакцинації, так і ризики важкого перебігу хвороби. Особливо люди, які мають супутні захворювання: ожиріння, онкологію, цукровий діабет, судинну патологію. Ми знаємо, наскільки важким може бути перебіг хвороби у таких випадках.

Вінниця в лідерах, але це погано

На сьогоднішній день саме Вінницька область лідирує за кількістю виявлених випадків коронавірусу та госпіталізацій. Тетяна Катілова говорить, що заклад перевантажений, розгортаються додаткові ліжка. 

За словами лікарки, такого навантаження не було від початку пандемії. Нагадаємо, що ранком п’ятниці повідомили про підтвердження 738 нових випадків захворювання на коронавірус в області. 

Вакцинуватися, каже завідуючий поліклінічним відділенням Ігор Пасічник, треба для того, аби зробити вірус керованим. Після цього лікар показує приміщення, де невдовзі має початися вакцинація. 

Ігор Пасічник

— Кабінет обладнано за всіма рекомендаціями. Є холодильник, куди за потребою можна буде ненадовго помістити вакцину. Є кушетки для відпочинку і нагляду за пацієнтами. Також укомплектовані препарати на випадок надання першої невідкладної медичної допомоги, — розповідає Ігор Пасічник. — Вакцинувати будуть лише здорових людей. Тобто, які не мають гострих респіраторних або загострень хронічних захворювань. 

Вірять в ефективність AstraZeneca

Поки у районній лікарні чекають на приїзд мобільної бригади, у Вінницькому міському клінічному пологовому будинку №1 вже триває активна вакцинація. Перед кабінетом, що в ньому проводять щеплення, вишукувалося з десяток медпрацівників різного профілю. Усі вони кажуть, що прийшли добровільно, і що за відсутністю альтернативи, зовсім не проти колоти AstraZeneca (Covishield) .

Акушерка-гінекологиня Анна Федоришина вакцинувалася першою. Говорить, що спочатку очікувала на Pfizer, але поки він опиниться в Україні, то невідомо, як все до того часу складеться. 

— Рахую, що на цьому етапі вакцина вбереже не стільки від самого інфікування вірусом, скільки від можливого важкого протікання хвороби і серйозних ускладнень. Це мій свідомий вибір. Я вважаю, що за своє здоров’я ми відповідальні самі, — говорить Анна Федоришина. — Вакцинуватися має кожен, хто себе поважає. Не боюся ніяких побічних ефектів. Звісно, можливі мінімальні ускладнення, але я знаю, як з ними боротися. 

Анна Федоришина

Серед реакцій організму на щеплення може бути почервоніння, біль і набряк у місці ін’єкції, лихоманка, головний біль, біль у м’язах, втомлюваність, нудота тощо. Такі реакції вважаються нормальними і минають за кілька днів після вакцинації. 

— Я працюю медбратом у ковідному відділенні. Доводилося бачити багато різного, тому мені важко зрозуміти тих, хто до цих пір не вірить у наслідки коронавірусу, — розповідає Юрій Хомюк. — Я вірю в ефективність цієї вакцини. Її затвердили в ЄС, тому в подальшому буду рекомендувати її всім рідним. Сюди прийшов, аби вберегти від захворювання своїх близьких. На роботі я маю захист, але ризик інфікування все одно залишається.

Юрій Хомюк

Перед щепленням — медогляд

Мобільна бригада складається з двох лікарек і трьох медсестер. Перед вакцинуванням вони проводять огляд кожного: вимірюють температуру, артеріальний тиск і сатурацію, збирають алергологічний анамнез, перевіряють слизові і лише потім дають допуск на щеплення. 

Очолює цю бригаду Людмила Бойко, яка першою отримала вакцину у Вінницькій області. Лікарка розповідає, що до вакцинування її команду допустили лише після того, як усі вони пройшли спеціальні навчання у Києві. 

Людмила Бойко

Поки що вони єдині, хто робить протикоронавірусні щеплення у нашій області. Незабаром до вакцинування приєднаються ще сім мобільних бригад, які допомагатимуть у місті і працюватимуть в районах.

— Насправді нічого особливого немає в тому, що я вакцинувалася першою. Це звичайна процедура. Я щороку роблю вакцину від грипу, а кожні десять років — від дифтерії та правця, — пояснює Людмила Бойко.

Її колежанка, медсестра Наталія Вєтрова, говорить, що коронавірусом не хворіла. А сама вакцинація для неї пройшла спокійно: було лише почервоніння і температура піднялася до 37, але це було передбачувано. 

Наталія Вєтрова

Без вакцинації вірус не побороти

— Ми допомагаємо великій кількості вінничан, які стикнулися з цим захворюванням, тому потребу в щепленні я, звісно, розумію, — розповідає дитячий реаніматолог Валерій Онищенко під час проходження медогляду. — Усі ми маємо вдома родичів старшого віку або з груп ризику, тому треба думати про них і те, як їх убезпечити. 

Валерій йде до маніпуляційної, де на нього вже чекають дві медсестри з мобільної бригади. Поки жінки дістають черговий флакон вакцини зі спеціального охолоджувального боксу, реаніматолог продовжує свою розповідь.

Валерій Онищенко

— Я чекав на початок вакцинації і коли йшов сюди, то не відчував жодних сумнівів, не боявся, — говорить Валерій. За кілька секунд чоловік отримує свою дозу вакцини, встає і спокійно виходить. 

За ним в кімнату заходить лікарка-інтерн акушерка-гінекологиня Ольга Гураль. Вона засукує рукав светру і чекає щеплення.

Світлана Кураксіна і Лариса Гулівата, медсестри, які роблять щеплення

— Я завжди за вакцинацію, — пояснює Ольга. — І це стосується не лише ковіду. Знаю, побутують різні думки щодо AstraZeneca, але ми з чоловіком вирішили щеплюватися. За ефективність ми не переживали так точно, адже нічого стовідсотково не гарантує імунітет. Що однозначно зрозуміло, так це те, що з коронавірусом можна боротися лише вакциною.

Так виглядає флакон з вакциною

Читайте також:

Чи треба вакцинуватися тим, хто перехворів? Відповіді на важливі питання про COVID-щеплення

«Намагайтеся не дихати глибоко»: як ми побували у відділеннях, де лікують хворих на коронавірус

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Людмила Любчик

    Люди вакцинуються і я,вважаю,правильно,так є шанс вижити.
  • Читач73

    Ніяка це не AstraZeneca, а бодяга під назвою CoviShield. І нічого спільного вона з АстраЗенека немає.
  • Vladyslav Yankovsky

    Почему автор статьи дезинформирует читателей по поводу стран происхождения этой вакцины? Ничего общего с АстраЗенека от Британии и Швеции данное средство не имеет. Это индийская бадяга (а как иначе назвать эффективность 60%?).

    Михаил Курдюков reply Vladyslav Yankovsky

    Ніхто нікого не дезінформує. АстраЗенека — це британсько-швецька компанія, яка має потужності в Індії. Про все це сказано в тексті.

    Max reply Михаил Курдюков

    Не зовсім. Covishield випускається по ліцензії AstraZeneca індійським інститутом сироватки (по контракту для "малозабезпечених"країн), який є одним з найбільших виробників вакцин. Тобто теоретично - це має бути точнісінько такий самий препарат як в АстраЗенека, але на скільки відомо, остаточного підтвердження ідентичності від АстраЗенека ще не було.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up