Дешевий транспорт і маленькі зарплати. Порівнюємо Вінницю з містами-побратимами

Дешевий транспорт і маленькі зарплати. Порівнюємо Вінницю з містами-побратимами
  • Міста-партнери у нашої Вінниці є в різних куточках планети. Усього таких міст сім. Ми взяли їх усі і порівняли між собою за різними показниками.

Ще з 50-х років минулого століття Вінниця має партнерські стосунки з польським Кельці. А остання на сьогодні угода про партнерство, дружбу і співробітництво була підписана у 2015 році з литовським містом Паневежис.

До Дня Вінниці ми вирішили пригадати цей матеріал, що був опублікований раніше. Пропонуємо проглянути цікаві дані, поки готуєтеся до завтрашнього святкування. 

Що таке міста-побратими і навіщо вони потрібні?

Це міста, розташовані у різних державах, між якими встановлені постійні дружні зв’язки для взаємного ознайомлення з життям, історією та культурою, з метою досягнення кращого взаєморозуміння, укріплення співробітництва та дружби між народами різних країн, а також обміну досвідом у вирішенні аналогічних проблем, які стоять перед міською владою та організаціями.

Співробітництво міст полягає в обміні делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, літературою, кінофільмами, фотоматеріалами, організації різноманітних проектів з метою вивчення та розуміння історичних, культурних, життєвих подібностей та розбіжностей, обміні інформацією про життя міст та ведення міського господарства.

Відео дня

Які показники ми порівнювали?

Усі міста ми порівняли за чотирма показниками: населення, середня зарплата (у гривнях), середня вартість проїзду в громадському транспорті (у гривнях), кількість університетів та інститутів.

Наприклад, конвертуючі показники в українську гривню, дізнаємося, що середня зарплата вінничан дорівнює середній зарплаті в турецькій Бурсі, у п’ять разів більша ніж у молдавській Рибниці та у вісім менша, ніж в американському Бірмінгемі. 

За вартістю проїзду нам поступається лише Рибниця. Маршрутне таксі там коштує лише 1,5 гривні. А жителі Пітерборо, що знаходиться у Великобританії, за одноразовий проїзд в середньому сплачують 132 гривні.

Що маємо в цифрах:

 

Нижче ви можете прочитати, чим цікаві міста-побратими Вінниці.

Пітебробо (Великобританія)

Місто у Великобританії, розташоване на річці Нен, у графстві Кембриджшир. Від Лондона лише 118 кіометрів.

Місто веде своє походження від знаменитого бенедиктинського абатства, заснованого саксами у 655 році та закритого за часи Генріха VIII.

Сучасний Пітерборо — це успішне місто: регіональний центр торгівлі, промисловості, транспорту та дозвілля. Місто швидко розвивається, щоб відповідати потребам у новому сучасному житлі, та є домом для представників багатьох культур. 

Побратими з 1987 року.

Бірмінгем (США)

Розташований у підніжжя Аппалачів infoна перетині двох головних залізних доріг, місто колись було найбільшим промисловим центром на півдні Сполучених Штатів. 

В епоху стрімкого розвитку національної промисловості населення Бірмінгему зростало так швидко, що його називали «чарівним містом». 

Сьогодні Бірмінгем повністю перетворив себе на місто з економікою, орієнтованою на медичні дослідження, банківську справу та розвиток сфери послуг, що зробило його одним з найпривабливіших для життя американських міст з центром, в якому кипить ділове життя, процвітаючою спільнотою, кулінарними закладами світового рівня та з найбільшою в Сполучених Штатах кількістю зелених насаджень на людину.

Побратими з 2003 року.

Кельці (Польща)

Місто у центральній Польщі, у 170 кілометрів на південь від Варшави. До 1999 року Кельці був столицею Келецького воєводства, після адміністративної реформи 1999 року — столиця Свентокшиського воєводства. Великий вузол автомобільних та залізних доріг. 

Торговельний ярмарок Кельці є другою за величиною торговельною виставкою країни після Познанського міжнародного ярмарку

Кельці — великий медичний центр. Свентокшиський онкологічний центр — один з найсучасніших у Польщі.

Побратими з 1958 року.

Бурса (Туреччина)

Одне з найбільших міст Туреччини, четверте за величиною у країні після Стамбулу, Анкари та Ізміру. 

Головними визначними місцями Бурси є гірськолижні курорти на горі Улудаг, Зелена мечеть, а також зелені сквери та сади, розсіяні по всьому місту.

Бурса — єдине місто у світі, в якому менш ніж за п’ятнадцять хвилин можна побачити всі чотири пори року. Це місто порівнюють зі смарагдом, називаючи його «зелена Бурса». Він відомий на весь світ гробницями, мечетями та гарячими сірчаними джерелами. Бурса — батьківщина славетного шовку найвищої якості.

Побратими з 1994 року.

Рибниця (Молдова)

Знаходиться на лівому березі річки Дністер у 100 кілометрах від Кишинева і Тирасполя. Центр Рибницького району, який входить до складу невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. 

У Рибниці розташований найстаріший у Молдові цукровий завод, спиртозавод, металургійний та цементно-шиферний комбінати, завод відцентрових насосів. Після будівництва водойми та затоплення нижньої частини міста центр був перепланований, і зараз будівлі міста переважно багатоповерхові. Діє пристань та залізнична станція. 

Головною теперішньою визначною пам’яткою міста став Михайло-Архангельський Собор — найбільший у Молдові. Одночасно у ньому можуть бути присутніми на службі близько двох тисяч парафіян. 

Побратими з 1993 року.

Бат-Ям (Ізраїль)

Популярний туристичний курорт, розташований на Середземноморському узбережжі Ізраїлю, частина великого Тель-Авіва. Був заснований у 1926 році як приміський квартал Баїт-ва-Ган, що у перекладі з івриту означає «Дім і Сад». 

Один з періодів розвитку спричинила масова імміграція євреїв з колишнього Радянського Союзу та Ефіопії у 1980-1990 роках.

Бат-Ям розташований в 20 хвилинах їзди від центру Тель-Авіва. Уздовж знаменитої набережної, яку британці колись називали Рив’єрою, розташовані сучасні готелі з видом на Середземне море. 

Побратими з 2012 року.

Паневежис (Литва)

Місто на півночі Литви, п'яте за кількістю жителів, адміністративний центр Паневежського повіту і Паневежського району. Місто розташоване на обох берегах річки Невежис, в чому є певна схожість із Вінницею, яку перетинає річка Південний Буг.

У місті перетинаються найважливіші автомагістралі Литви та міжнародна магістраль «Віа Балтика» E67, що з'єднує Вільнюс із Ригою. Діють два аеродроми місцевого значення.

Серед любителів театру і кіно особливо широко і за межами Литви був відомий Паневежский драматичний театр, зокрема, завдяки режисерові Юозасу Мільтінісу і своєму ведучому акторові Донатасу Баніонісу.

Побратими з 2015 року.

Під час роботи над цією публікацією ми користувалися аналітичними і текстовими даними з таких джерел: ua.traveltables, uk.wikipedia, liktv.org та vmr.gov.ua.


Читайте також:

Новий міст, BOGUN, ремонти вулиць. ТОП-10 проектів, які змінять «обличчя» Вінниці

«Чому я набив тату з символом Вінниці?» Троє вінничан показали свої малюнки на тілі

Де дешевше? Порівняли вартість поїздки у вінницьких службах таксі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up