На День народження планетарію до Вінниці приїхав перший космонавт Каденюк

На День народження планетарію до Вінниці приїхав перший космонавт Каденюк
Оновлений вінницький планетарій святкує 50-річчя. За цей час у ньому стали в тринадцять разів яскравіші зірки і побільшало програм. Привітати вінничан зі святом приїхав перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Сьогодні, 4 вересня, з самого ранку біля планетарію грає оркестр «Вінбенд». Будівлю прикрасили стрічками і повітряними кульками. Серед спеціальних гостей – перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

- Мені було дуже приємно отримати запрошення побувати на святкуванні вінницького планетарію, - розповідає Леонід Каденюк. – Коли я потрапляю у будь який планетарій, то в мене таке враження, що я знову у космосі. Астрономія – це не просто дуже цікава наука, а наука, яку потрібно знати всім, а не лише морякам, льотчикам та космонавтам. Використовуючи деякі можливості цієї науки можна орієнтуватись на місцевості.

- Серед запрошених на свято представники інших планетаріїв України, а їх не так багато, - розповідає керівник астрономічних гуртків Центру технічної творчості Надія Почапська. – В Україні налічується всього лиш шість планетаріїв і один з них вінницький.

Previous Next

За словами Надії Почапської за останніх п’ять років, яких планетарій стоїть на балансі «Вінницязеленбуду», його повністю оновили.

- У планетарії реконструювали фойє, зоряну залу, приміщення астрономічних гуртків, - розповідає Надія Почапська. – Зараз в планетарії презентують повнокупольні програми. А зорі зараз світять в 13 разів яскравіше.

У день народження планетарію виконуючий обов’язки міського голови Сергій Моргунов подарував працівникам фотоапарат. 

Після офіційної частини гостей свята запросили переглянути повно купольну програму під супровід гурту «Led Wind».

Відео дня

Читайте також:

Що є у відремонтованому вінницькому планетарії (екскурсія)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Почапська надала застарілу інформацію. Насправді, зорі сяють у 3 десятки разів яскравіше! (це далеко не 13!)

    Анонім reply Анонім

    Доречі, це директор планетарію власноруч модернізував так апарат, який показує зорі.
  • Місцевий

    Я відношусь до того покоління, коли будучи школярем був присутнів при відкритті того планетарію. Але дуже сумно що зовісм ніхто не згадує першу лектора того планетарію, Левченко Марію Федорівну, яка прийшла працювати туди після ВУЗу, ще дівчиною.

    Анонім reply Місцевий

    а хіба Марія Федорівна не директор?

    Місцевий reply Анонім

    ТВОРУН Віктор Тимофійович (директор планетарію)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up