«Можливо, це його останній крик». Чи допоможе паровозний тур врятувати вузькоколійку?

«Можливо, це його останній крик». Чи допоможе паровозний тур врятувати вузькоколійку?
Паротяг у Бершаді 10 березня 2021 року. Цей рейс може стати останнім.
  • Акцію «Паровозний тур Гайворон-Бершадь» організували по єдиній в області вузькоколійці.
  • Залізничники показали унікальний раритет — єдиний на ходу локомотив, що використовує парову машину у ролі двигуна.
  • Чим викликаний такий тур?

Інформація про «Паровозний тур» з’явилася напередодні у соціальних мережах. Організували його з ініціативи керівника локомотивного депо у райцентрі Гайворон сусідньої Кіровоградської області Омеляна Свідрука. До речі, пан Омелян виконав роль машиніста. Маршрут: Гайворон — Бершадь. У Бершаді йому передали підписи пасажирів на чотирьох акршах. Вони просять відновити рух потяга на вузькоколійці Гайворон - Рудниця.

У Гайворонському депо зберігається єдиний в Україні локомотив, який у ролі двигуна використовує парову машину. Уточнюю: єдиний такий локомотив на ходу. Раритетний локомотив виготовлений у 1950 році у Німеччині. Принаймні, так стверджують у локомотивному депо, де він зберігається. 

Відео дня

Демонстрацією унікального залізничного раритету мають намір привернути увагу до збереження вузькоколійки.

«Увага пасажири, паротяг з Гайворона запізнюється»

Відстань між Гайвороном і Бершаддю менше 40 кілометрів. За інформацією соцмереж,  з Гайворона паротяг з одним вагоном мав вирушити о дев’ятій ранку. Прибуття у Бершадь планувалося через годину.

Насправді потяг прибув після 12-ї.

На вокзалі зібралося чимало охочих побачити незвичний локомотив. Прийшли і дорослі, і діти. Можна було побачити людину на інвалідному візку.

Більшість терпляче чекала, щоб побачити раритетний локомотив.Частина людей залишила вокзал. Надто вже надовго запізнився "чорний" поїзд. 

Нарешті присутні побачили в небі клубок диму. Потім пролунав паровозний «крик».

— Можливо, це його останній крик, бо як розберуть вузькоколійку, то паровоз назавжди залишиться в депо, — каже бершадчанин Федір Шевчук.

Охочих сфотографуватися було немало. Дехто піднімався в кабіну локомотива. Присутні з усіх боків розглядали пофарбований у чорний колір локомотив. Як пояснив машиніст, такий колір обрали неспроста, на ньому не видно кіптяви, що димить з труби.

Герой фільмів

— Цей локо мотив використовують хіба що для зйомок фільмів, — розповів Федір Шевчук. — В одному з них, до речі, я також знімався. Все було дуже несподівано.

За словами пана Федора, йдеться про художній багатосерійний фільм «Дев’ять життів Нестора Махна». Частину сюжету знімали, зокрема, у Бершаді. Охочих подивитися на зйомки не бракувало. Був серед них і пан Шевчук.

— Я стояв, як кажуть, розкривши рота, дивлячись за роботою команди кіношників на залізничному вокзалі біля потяга, — розповідає він. — Коли раптом біля мене зупинилася незнайома дівчина. «О! Це наш доктор» — промовила вона. Кажу, я не доктор, ви помилилися. «Якраз ви дуже схожий на доктора. Ходімо зі мною».

Майбутнього учасника зйомок привели в одну з кімнат на вокзалі, яку передали кіношникам на час зйомок фільму. Там його оглянули автори фільму. Кандидатуру на роль лікаря схвалили одразу.

— Все відбувалося так швидко, що й оком не моргнув, як мене вже нарядили в якесь лахміття, натягнули великі окуляри, які носили в давнину. Зверху одягли білий халат. І повели у вагон. У руках я ніс лікарський чемоданчик.

Роль нового актора була надзвичайно проста. Він ходив з одного купе в інше  і запитував, чи нема серед присутніх поранених.

По завершенні зйомок, чоловік запитав, для чого було надягати на нього старе вбрання, якщо його прикривав білий халат. «Це щоб ви відчули дух минулого часу!» — такою була відповідь кіношників.

Як стверджує Федір Шевчук, вузькоколійка Гайворон-Рудниця (Піщанський район-Авт.) найдовша не тільки у нашій державі. Раніше по ній курсував потяг з тепловозом. В народі його називали «кукушка». Це завдяки сигналу, який він подавав. Чимось нагадує голос зозулі. Тепер рух припинено. У такий спосіб, тобто з допомогою паровозного туру, вирішили привернути увагу до необхідності збереження  такої колії.

«Підтримайте «кукушку»

— Наша вузькоколійка найдовша в Європі, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Олег Васильєв. — На жаль, «Укрзалізниця» прагне позбутися так званих непрофільних активів у вигляді вузькоколійок. Під загрозою закриття опинилася залізнична колія, шириною 750 мм Гайворон-Рудниця.

Як стверджує пан Васильєв, до карантину курсували приміські потяги, тепер нема жодного.

Автор запису звертається до тих, хто проживає у населених пунктах, де прокладена вузькоколійка з пропозицією підтримати акцію «Паровозний тур».

— Ваша активна участь може змінити ситуацію, не залишайтеся байдужими, підтримайте залізничників, які організували акцію, підтримайте «кукушку», інакше це може бути останній рейс.

Пан Васильєв також наголошує, що одночасно в охочих є унікальна можливість побачити паротяг, до речі, можливо в останній раз…

Фото надала Тетяна Бондар

 

Читайте також:

Равлики у червоному вині. Авторський рецепт п’ятикласниці з Бара

«Леніну можна, а Кобзареві ні?». Як встановлювали пам’ятник Тарасу Шевченку у селі Війтівка

Кандидатів на медичний Оскар визначать у п’яти номінаціях. Кращих оберуть з 35 претендентів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Наталья Лебединская

    Как любят наши правители смотреть на запад,так там из всего выгоду делают. И уж такую узкоколейку точно бы сделали туристической,кое что добавить,какие то экскурсии,и просто супер будет! Нет,наши привыкли не утруждаться,а брать,ничего не делая. Прискорбно иметь такую власть
  • Юрай Курай

    +++++++++++++++++++++++
  • Нелля Хитрук

    Скільки виїздила з Підгородної до Синюхи...
  • Наталія Яцковець

    У Гайвороні можна створити музей залізничної техніки (вагони,  цистерни, локомотиви для вузькоколійної залізниці ). Все це 10 років тому було діюче. Окрім того у гайворонівських колійників були унікальні власні розробки (легкова машина на залізничному ходу, велосипеди на залізничному ходу та інше). Потрібно організовувати туристичні маршрути і включити їх в тури Україною і для іноземців
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up