Равлики у червоному вині. Авторський рецепт п’ятикласниці з Бара

Равлики у червоному вині. Авторський рецепт п’ятикласниці з Бара
Овочевий салат з равликами Валерія дала на пробу батькові Олександру
  • М'ясо равликів дозволено їсти під час посту.
  • Сім’я з міста Бар уже декілька років готує такі наїдки.
  • Експериментують з рецептами.
  • Один  них розробила п’ятикласниця Валерія Коновалова.
  • Вдалося приготувати смачну закуску. Рекомендують іншим.

Про смачну страву, приготовлену падчерицею, журналісту розповіла Тетяна Попова. Дівчинку вона називає поважно — Валерія Олександрівна. Каже, те, чим вона їх почастувала, стало для Тетяни й Олександра, неабияким сюрпризом.  

«Кухня це заморока? Неправда!»

—Валерія тримала від нас у секреті приготування, — говорить пані Тетяна. Можливо, бабуся про це знала. Бо в неї дівчинка брала вино. Побачили страву, коли на стіл подала. Ми були настільки вражені, що словами не передати. Кулінарні здібності вона й раніше проявляла.

Відео дня

Закуска з равликами, без перебільшення, це шедевр кулінарії.

У дівчинки запитували, де вона підгледіла рецепт. Валерія сказала, що все робила на власний смак. Поєднала ті інгредієнти, які неодноразово додавала в інші страви, знає їхній смак.

—Тому й назвали рецепт Валерії авторським, — каже пані Тетяна. — Звичайно, попросили дитину розповісти про те, як саме готувала страву.

Дівчинка вибрала великі морквини. Нарізала їх кружальцями. На краях зробила надрізи, аби справляли гарний вигляд. Крім моркви, потрібна картопля і капуста броколі. А ще — равлики і червоне вино.  

Спершу нарізані кружальця моркви маринують. З картоплі і капусти броколі готується пюре. Потім воно перемішується в єдину масу. Равлики використали виду Мюллер. Точніше, взяли тільки печінку (це одна з частинок). Перед тим равлики проварили. Потім на сковороді протушкували з додаванням червоного вина. Тушкувати треба не довше трьох хвилин. Вино робить насичений червоно-коричневий колір і додає специфічний смак.

На кружальця моркви кладуть пюре, а зверху равлики.

—Дуже смачна закуска вийшла, — розповідає Тетяна Попова. — Хрустка морквина, ніжне пюре та ще й на доповнення м'ясо равликів… Дивуюся, як можна було так вдало поєднати інгредієнти! Втім, дивуватися треба словам Валерії. Коли вона чує від дорослих, що кухня це заморочливо, не розуміє таких. Каже, неправда, бо їй на кухні подобається, дуже любить щось готувати.

Таке м'ясо можна їсти у піст

За словами Тетяни Попової, равлики у них готують не тільки на свята. Уже два роки вони стали однією зі страв у їхньому сімейному меню.

—Відколи Ігор Козак зайнявся їх вирощуванням, відтоді ми маємо можливість споживати таке м'ясо. До речі, я читала, що це єдине м'ясо, яке дозволяється їсти у піст. Маємо декілька перевірених рецептів, що їх готуємо традиційно. Додаємо равликів і в салати. Смачно і корисно. Тепер будемо готувати ще й так, як це зуміла зробити Валерія Олександрівна.

Ігор Козак гарний знайомий Тетяни і її чоловіка Олександра. Про равликів може розповідати багато. Каже, перед тим, як зайнятися їх вирощуванням, опанував цю науку. Навчався протягом року у Тернополі у тих равлик оводів, які вже знають толк у цій справі.

—Це тільки на перший погляд все просто, — каже пан Ігор. — Насправді є багато нюансів, які потрібно знати, інакше діла не буде. Умови утримання з відповідним температурним режимом, вода, корми — це тільки частина знань, що потрібні для вирощування равликів.

Ігор Козак вирощував равлики виду Мюллер. Займався цією справою протягом трьох років. Продавав за кордон.

—Нині незвичне діло довелося прикрити, — каже він. — Ресторани у Європі на карантині. Замовляти равликів перестали. Тому нема смислу продовжувати їх вирощувати. Доведеться чекати кращих часів.

Без холестерину

Як стверджує дієтолог Ганна Панасюк, м'ясо равликів дуже корисне уже тому, що в ньому відсутній холестерин, жири та інші речовини, що шкідливі для здоров’я людини. А ось білка міститься більше, ніж у курячому яйці. У ньому є мікроелементи такі як кальцій, цинк, вітаміни групи А і В.

—Зверніть увагу на ще одну важливу обставину, — говорить Ганна Панасюк. —Равлики  не викликають алергічних реакцій. Тому таке м'ясо можуть споживати люди,  схильні до проявів алергії.

У багатьох закордонних країнах вони давно вже увійшли у раціон. Готують окремо і з додаванням у різні страви. На столах українців вони поки що не дуже поширені. Однак равликових ферм, великих і малих, стало на багато більше, ніж це було раніше. Щоправда, вони працюють в основному на потреби зарубіжних споживачів.   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олена Поляниця

    А слимаків рудих вони вміють готувати?
  • Леся Дідур

    Кінець світу. П'ятикласниця... Вино.., 😳
  • Наталія Колодій

    Валерія Олександрівна, супер молодчинка! Маленька, а така смілива в таких неординарних стравах! Смачного! Так тримати! 👍
    Сашко! Твоя донечка така ж талановита як ти! 🤗
  • Олег Островский

    #freeRavlik_from_Bar
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:22 У Вінниці на електронні аукціони виставляють чотири земельні ділянки. Де і коли вони відбудуться? 18:18 Від десяти мільйонів гривень. Як виглядають найдорожчі квартири, виставлені на продаж у Вінниці photo_camera 17:58 «Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій 17:21 Вночі хлопець намагався відібрати у вінничанина телефон photo_camera Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 16:23 Черги в інформаційному центрі: пільговики масово поновлюють картки вінничанина 16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Несіть тільки живі квіти: завтра «живим коридором» зустрічатимуть загиблого «Грінку» 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera 11:23 У Вінницькій «Пироговці» провели унікальну кардіохірургічну операцію photo_camera 11:00 Вінничани роблять РЕБи для захисту від ворожих дронів. Підтримайте гривнею (прес-служба МБФ "Без кордонів") 10:22 Де у Вінниці 8 травня не буде світла, холодної та гарячої води. Адреси 09:53 У Вінниці оновили розклад руху автобусів маршруту №16 09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури 09:04 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up