Равлики у червоному вині. Авторський рецепт п’ятикласниці з Бара

Равлики у червоному вині. Авторський рецепт п’ятикласниці з Бара
Овочевий салат з равликами Валерія дала на пробу батькові Олександру
  • М'ясо равликів дозволено їсти під час посту.
  • Сім’я з міста Бар уже декілька років готує такі наїдки.
  • Експериментують з рецептами.
  • Один  них розробила п’ятикласниця Валерія Коновалова.
  • Вдалося приготувати смачну закуску. Рекомендують іншим.

Про смачну страву, приготовлену падчерицею, журналісту розповіла Тетяна Попова. Дівчинку вона називає поважно — Валерія Олександрівна. Каже, те, чим вона їх почастувала, стало для Тетяни й Олександра, неабияким сюрпризом.  

«Кухня це заморока? Неправда!»

—Валерія тримала від нас у секреті приготування, — говорить пані Тетяна. Можливо, бабуся про це знала. Бо в неї дівчинка брала вино. Побачили страву, коли на стіл подала. Ми були настільки вражені, що словами не передати. Кулінарні здібності вона й раніше проявляла.

Відео дня

Закуска з равликами, без перебільшення, це шедевр кулінарії.

У дівчинки запитували, де вона підгледіла рецепт. Валерія сказала, що все робила на власний смак. Поєднала ті інгредієнти, які неодноразово додавала в інші страви, знає їхній смак.

—Тому й назвали рецепт Валерії авторським, — каже пані Тетяна. — Звичайно, попросили дитину розповісти про те, як саме готувала страву.

Дівчинка вибрала великі морквини. Нарізала їх кружальцями. На краях зробила надрізи, аби справляли гарний вигляд. Крім моркви, потрібна картопля і капуста броколі. А ще — равлики і червоне вино.  

Спершу нарізані кружальця моркви маринують. З картоплі і капусти броколі готується пюре. Потім воно перемішується в єдину масу. Равлики використали виду Мюллер. Точніше, взяли тільки печінку (це одна з частинок). Перед тим равлики проварили. Потім на сковороді протушкували з додаванням червоного вина. Тушкувати треба не довше трьох хвилин. Вино робить насичений червоно-коричневий колір і додає специфічний смак.

На кружальця моркви кладуть пюре, а зверху равлики.

—Дуже смачна закуска вийшла, — розповідає Тетяна Попова. — Хрустка морквина, ніжне пюре та ще й на доповнення м'ясо равликів… Дивуюся, як можна було так вдало поєднати інгредієнти! Втім, дивуватися треба словам Валерії. Коли вона чує від дорослих, що кухня це заморочливо, не розуміє таких. Каже, неправда, бо їй на кухні подобається, дуже любить щось готувати.

Таке м'ясо можна їсти у піст

За словами Тетяни Попової, равлики у них готують не тільки на свята. Уже два роки вони стали однією зі страв у їхньому сімейному меню.

—Відколи Ігор Козак зайнявся їх вирощуванням, відтоді ми маємо можливість споживати таке м'ясо. До речі, я читала, що це єдине м'ясо, яке дозволяється їсти у піст. Маємо декілька перевірених рецептів, що їх готуємо традиційно. Додаємо равликів і в салати. Смачно і корисно. Тепер будемо готувати ще й так, як це зуміла зробити Валерія Олександрівна.

Ігор Козак гарний знайомий Тетяни і її чоловіка Олександра. Про равликів може розповідати багато. Каже, перед тим, як зайнятися їх вирощуванням, опанував цю науку. Навчався протягом року у Тернополі у тих равлик оводів, які вже знають толк у цій справі.

—Це тільки на перший погляд все просто, — каже пан Ігор. — Насправді є багато нюансів, які потрібно знати, інакше діла не буде. Умови утримання з відповідним температурним режимом, вода, корми — це тільки частина знань, що потрібні для вирощування равликів.

Ігор Козак вирощував равлики виду Мюллер. Займався цією справою протягом трьох років. Продавав за кордон.

—Нині незвичне діло довелося прикрити, — каже він. — Ресторани у Європі на карантині. Замовляти равликів перестали. Тому нема смислу продовжувати їх вирощувати. Доведеться чекати кращих часів.

Без холестерину

Як стверджує дієтолог Ганна Панасюк, м'ясо равликів дуже корисне уже тому, що в ньому відсутній холестерин, жири та інші речовини, що шкідливі для здоров’я людини. А ось білка міститься більше, ніж у курячому яйці. У ньому є мікроелементи такі як кальцій, цинк, вітаміни групи А і В.

—Зверніть увагу на ще одну важливу обставину, — говорить Ганна Панасюк. —Равлики  не викликають алергічних реакцій. Тому таке м'ясо можуть споживати люди,  схильні до проявів алергії.

У багатьох закордонних країнах вони давно вже увійшли у раціон. Готують окремо і з додаванням у різні страви. На столах українців вони поки що не дуже поширені. Однак равликових ферм, великих і малих, стало на багато більше, ніж це було раніше. Щоправда, вони працюють в основному на потреби зарубіжних споживачів.   

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олена Поляниця
    А слимаків рудих вони вміють готувати?
  • Леся Дідур
    Кінець світу. П'ятикласниця... Вино.., 😳
  • Наталія Колодій
    Валерія Олександрівна, супер молодчинка! Маленька, а така смілива в таких неординарних стравах! Смачного! Так тримати! 👍
    Сашко! Твоя донечка така ж талановита як ти! 🤗
  • Олег Островский
    #freeRavlik_from_Bar
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Помер після п’яти днів боротьби: попрощалися з 22-річним воїном Сергієм Зябченком 20:04 Воду треба кип’ятити: фахівці назвали міста Вінниччини, де якість води не найкраща 19:17 Як подати документи на відстрочку по догляду за батьками з інвалідністю — розповідає адвокат 19:03 Гайсинська громада провела в останню путь захисника Андрія Грабовського photo_camera Від читача 09:59 У Вінниці стартувала всеукраїнська акція «Голос громадян — сила держави» 18:18 Де у Вінниці пропонують бронювання? Огляд актуальних вакансій 18:02 Судитимуть двох чоловіків, які за $20 000 допомагали ухилянтам потрапити до Молдови photo_camera 17:16 Запустили додаткові автобусні рейси на чотирьох маршрутах у Вінниці 17:02 Машина збила жінку на подвір'ї, легковик врізався в трактор, а ще один — у дерево photo_camera 16:51 «Я знайшла Квінту в сміттєвому баці». Біля лікарні Пирогова виявили мертвими трьох собак play_circle_filled 16:04 Одна смерть та 1200 нових випадків: COVID-19 повертається на Вінниччину play_circle_filled 15:01 Відновлюють обов’язкову звітність для бізнесу в Україні 14:12 Чоловік зарізав знайомого ножем під час п'янки у Хмільницькому районі photo_camera 13:13 Воїни України знищили понад 1000 окупантів та 360 дронів за добу photo_camera 12:49 6-річний хлопчик отруївся димом, граючись сірниками, у селі Торків photo_camera 12:12 У Вінниці понад 44 тисячі школярів. У якому закладі найбільше дітей? 11:50 Гігабітний інтернет: швидкість, що змінює правила гри — дізнайся, чому це важливо! (новини компаній) 11:22 Вінничан із восьми років запрошують на флаг-футбол 11:13 Після року розшуків. Повідомили про загибель солдата Владислава Мединського 10:17 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 17 вересня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up