Із 14 лютого поліція перестане не відповідати на «102» і довго їхати на виклик

Із 14 лютого поліція перестане не відповідати на «102» і довго їхати на виклик
До кількох хвилин скоротити час прибуття на місце злочину пообіцяли сьогодні, 15 січня, в поліції. Керівництво анонсувало нову службу «102», яка матиме 24 лінії і запрацює 14 лютого, разом з новими патрульними поліцейськими Вінниці.

Додзвонитися на короткий номер міліції, а тепер поліції, важко, а приїзду наряду на виклик можна чекати годинами. Про це редакції не раз розповідали вінничани. Що невдовзі все буде по-іншому, пообіцяли сьогодні на прес-конференції керівники поліції області. Вони розповіли, як буде працювати нова служба «102» - з функціями електронної реєстрації заяв і повідомлень, автоматизованого контролю за своєчасністю прибуття нарядів поліції та смс-інформуванням заявника про реєстрацію і хід розгляду його звернення.

- Цю службу вже давно потрібно змінити докорінно, - визнав тимчасово виконуючий обов’язки начальник Нацполіції області Сергій Кримчук. – Ми по-здоровому заздримо Києву, що в них вже нова служба працює. Дуже ефективно працює.

Зараз управління чекає розпорядчих документів із міністерства, щоб запустити в роботу разом із новою патрульною поліцією, яка вийде на вулиці міста 6 лютого, нову систему «102».

Відео дня

Як розказав начальник штабу поліції області Олександр Король, система названа «ЦУНамі» - центр управління нарядами, має 24 лінії. Це в 12 разів більше, ніж є зараз. Сьогодні на «102» лишень дві лінії.

- І якщо сьогодні два оператора, то буде вісім, - уточнив Сергій Кримчук.

Вісім операторів водночас прийматимуть дзвінки вінничан і стільки ж диспетчерів передаватимуть інформацію про виклики і події патрульним нарядам. Їх місце знаходження показуватиме електронна карта міста. Хто ближче до місця події – тих пошлють туди і координуватимуть дії поліцейських на місці. 

Завдяки такій автоматизованій системі, як очікують в поліції, зможуть скоротити час прибуття наряду на місце виклику до кількох хвилин. Скількох саме – побачать тоді, як система запрацює.

- По Києву скоротили час реагування до 10 хвилин. А враховуючи компактність Вінниці, буде набагато менше, - каже Олександр Король. – По області, зрозуміло, цей час буде залежати від віддаленості населеного пункту.

Але спершу нова служба «102» працюватиме тільки у Вінниці. В райони поширять її пізніше. Строків покищо не називають.

А для Вінниці вже купують комутатор, який коштує 450 тисяч гривень. Матеріальним забезпеченням займається Департамент Національної поліції.

Операторів і диспетчерів для нової служби, яка стане окремим, новим підрозділом, наберуть з поліцейських. Їх підготують на базі інших областей, де «ЦУНамі» вже працює. А підпорядкують не обласній поліції, а центральному апарату.

- Будь-хто з керівництва області чи міста не буде мати на цю службу впливу для укриття, приховування, викривлення інформації. Вона фіксуватиметься виключно того змісту, яка буде надходити від громадян, - каже керівник штабу обласної поліції.

- Суть в тому, щоб відділити лінію 102 взагалі від чергових частин, - пояснює Сергій Кримчук. - Якщо сьогодні надходить інформація оператору, він її віддає черговому, черговий телефонує, де слідчо-оперативна група і направляє її на місце, то при роботі «ЦУНамі» людина, яка керує нарядами, напряму спілкується з ними.

- А смс-повідомлення заявникам про реєстрацію і хід розгляду їхніх звернень хто писатиме. Теж оператори? – питаємо в керівника поліції.

- Так. Будуть смс-повідомлення про результати прийнятого рішення.

Нагадаємо, що 14 лютого приймуть присягу нові патрульні поліцейські, які зараз проходять навчання. Ввечері того ж дня вони виїдуть на нових авто, оснащених планшетами для зв’язку з «ЦУНамі», на своє перше патрулювання. Принаймні про такі плани київської команди реформ, яка займається процесом створення нової поліції в регіонах, знають в обласному управлінні. Їхня ж задача – сприяти і допомагати.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up