Калинівка не перша. Де ще бахкало в Україні на військових складах?

Калинівка не перша. Де ще бахкало в Україні на військових складах?

На військових складах біля Калинівки досі вибухають боєприпаси. Калинівська пожежа - далеко не перша в Україні. В березні цього року кілька днів вибухали снаряди в Балаклії Харківської облаті. До того була надзвичайна ситуація в Сватовому на Луганщині, Кривому Розі, Лозовій... Пропонуємо вам пригадати усі такі випадки у хронологічному порядку  
 

Артемівськ

10 жовтня 2003 року в Артемівську, що на Донеччині, відбулася низка вибухів на військових складах, унаслідок чого постраждало дві людини. Причиною пожежі стало різання рейок у приміщенні складу N14 за 40 сантиметрів від ящиків з боєприпасами. Причетними до події були шестеро осіб. Усі вони опинилися на лаві підсудних.

Новобогданівка

Відео дня

У селі Новобогданівка Запорізької області неодноразово траплялися вибухи на військових складах. Так, вперше це трапилося 6 травня 2004 року. Унаслідок вибухів снарядів 5 людей загинуло, 4 постраждали, а 81 людина була госпіталізована. 22 родини залишились без оселі. Повністю пожежу вдалося згасити лише до 19 травня 2004 року.

Надзвичайна ситуація повторилася вдруге 23 липня 2005 року, однак тоді пожежу змогли локалізувати за 3,5 години. Унаслідок вибухів та пожежі одна жінка загинула в лікарні, 5 людей були поранені, серед них 4 сапери.

19 серпня 2006 військовий склад у Новобогданівці вибухнув утретє. Тоді горіло близько 3 гектарів території складу, було евакуйовано 1,5 тисячі місцевих жителів, 4 тисячі осіб поміщено в укриття. Унаслідок інциденту 4 особи отримали поранення.
Під час проведення планових робіт зі знищення боєприпасів 2007 року на артскладах у Новобогданівці трапилось позаштатне спрацьовування боєприпасів, пошкоджених під час вибухів у 2004-2006 роках. Унаслідок інциденту загинули 2 піротехніки, 1 отримав поранення.

Лозова

У серпні 2008 року у селі Лозова на Харківщині стався вибух сховища військових боєприпасів на території військової частини А0829, унаслідок чого евакуювали деякі райони міста, близькі до епіцентру події.
В пожежі поранення отримав охоронець одного зі складів. Вогонь загасили лише через 3 дні.
Заступник начальника Генштабу протягом 2005-2009 років Микола Цицюрський причиною пожежі назвав спеку, однак перший віце-прем'єр-міністр 2007-2010 років Олександр Турчинов не погоджувався з цією версією.
Згодом у займанні та вибуху складу визнали винними 2 керівників військової частини, які, за версією слідства, вчасно не прибрали сміттєзвалище біля арсеналу, із якого і почалася пожежа.

Кривий Ріг

20 березня 2014 року у Кривому Розі загорілися військові склади з танками, повністю заправлені паливом і з повними боєкомплектами. Тоді згоріли 2 танки Т-64. На щастя, ніхто не постраждав.

Сватове

29 жовтня 2015 року у Сватовому, що на Луганщині, загорілися військові склади, де зберігалося майже 3,5 тисячі тонн боєприпасів. Людей евакуювали до Кремневого та Троїцького, а деякі люди ховалися у підвалах.

Снаряди пошматували у Сватовому майже 1 тисячу квартир та 1,5 тисячі приватних будинків. Вікна вилітали на відстані 3-4 кілометрів від епіцентру вибуху. Шифер на даху пішов хвилями. Люди добу сиділи по підвалах.

За даними ДСНС, 4 людини загинули, 16 отримали поранення. Рятувальники змогли приборкати пожежу лише за добу, проте і після цього періодично виникали осередки загоряння і вибухи.

За даними ГПУ, причиною пожежі на артскладі стала недбалість посадових осіб.

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявляв, що причиною пожежі на артилерійських складах у населеному пункті Сватове Луганської області міг стати обстріл з ракетниць.

Балаклія

23 березня 2017 року на найбільшому складі боєприпасів в Україні у місті Балаклія, що на Харківщині, сталася пожежа. Внаслідок цього боєприпаси вибухали там кілька днів поспіль. За висновками експертів, пошкоджено 265 будівель. Сума збитків уже перевищила 200 мільйонів гривень. В результаті детонації боєприпасів були жертви та постраждалі.

Новоянисоль 
22 вересня 2017 року територія військового складу однієї з військових частин загорілася внаслідок пожежі на полях сільськогосподарських виробників поблизу н.п. Новоянисоль Нікольського району Донецької області. О 16:00 почалася детонація боєприпасів. Евакуювали 30 людей з найближчих житлових будинків. Загорілися дві господарські споруди. У суботу, 23 вересня, о 05:47 рятувальники ліквідувати пожежу. Обійшлось без потерпілих.

Наші журналісти вночі виїжджали на місце події. Читайте Репортаж із «зони ураження» під Калинівкою

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up