Земля дрижить під ногами. Репортаж із «зони ураження» під Калинівкою

Земля дрижить під ногами. Репортаж із «зони ураження» під Калинівкою
  • Увечері 26 вересня стало відомо, що під Калинівкою загорівся склад з боєприпасами;
  • Поштовхи відчувалися і у Вінниці;
  • Журналіст 20minut.ua побував у кількох кілометрах від палаючих складів;
  • Читайте, як вінницькі водії мобілізувалися для допомоги місцевим мешканцям та дивіться відео пожежі на військовому складі.

Близько 22:30 у Вінниці почали відчуватися поштовхи. Патрульні «Пріуси» на червоних проблискових маячках та з гучною сиреною кинулися на виїзд з міста у сторону Стрижавки. Журналіст RIA о 23:00 вже був біля так званого Клеверного мосту. Саме там поліція заблокувала дорогу на виїзд з міста.

— Нікого не пропускати! — кричить підлеглим начальник «копів» Редван Усеінов.

— А пресі можна? — питаємо у нього. Поліцейський на хвильку запнувся.

Відео дня

— Не бажано, — відповідає. — Дуже не бажано. Там склад з боєприпасами горить.

Біля імпровізованого блокпосту вже більше сотні машин.

— Я дітей їду забирати! — кричить один з водіїв. — Приберіть цей драндулет, — показує на патрульне авто, — бо піду на таран!

Проте «копи» невблаганні. Мають наказ не пропускати цивільних. Повз правоохоронців проїжджають тільки машини пожежників та карети «швидкої». Та й тим важко пробитися через величезний затор.

Зі сторони Стрижавки на Вінницю йде нескінченний потік авто. Це люди тікають від снарядів, які розлітаються хаотично у різні боки. Евакуацію поки що не оголосили — кожен викручується як може.

«Думав, що то салюти»

На годиннику приблизно 23:30. У натовпі бачимо знайоме обличчя — Володимир Затайдух, лідер вінницького «Дорожнього контролю». Той кричить, що має терміново вивезти з небезпечної зони родину, яка благає про допомогу.

Швидко стрибаємо до нього у авто. І… кордон з поліцейських пройдено. Попереду тільки темрява дороги і заграва від пожежі на горизонті.

Їдемо у Стрижавку забирати чоловіка з жінкою та двох їхніх доньок, на вигляд віком до семи років. Голова сім’ї — Андрій — каже, що бачив на власні очі снаряди, які літали.

— Десь о 10-й годині ми вже почули перші вибухи, — каже він. — Спочатку подумали, що то салюти запускають. Але коли снаряд влучив у пилораму, що стояла неподалік, дуже перелякалися. Ми, сусіди, усі, хто міг, почали тікати з міста.

Шукали жінку з восьмимісячною дитиною

Коли Андрія з родиною доставили до Вінниці, у Facebook побачили оголошення: «Потрібна допомога, мати у подвалі з двома дітьми, одній тільки вісім місяців. Сидять у підвалі, допоможіть вивезти». Адреса: Калинівка, вулиця Садова, 26.

Чимдуж їдемо у Калинівку. Дорога туди пуста — обабіч траси стоять тільки пожежні машини та військова техніка. З правої сторони, на відстані у кілька кілометрів бачимо ті самі палаючі склади.

Над ними тісний шар диму та вогню. Снаряди неконтрольовано летять у різні боки. У тиші чутно лиш гуркіт вибухів. Земля вібрує під ногами.

У Калинівці потрібний будинок шукали більше, ніж півгодини. Стукали у ворота, питали, де він. Але так і не знайшли. Був момент, коли від вибуху аж заклало вуха. Пізніше з’ясувалося, що жінку з дітьми знайшли інші активісти.

Евакуація

Близько другої години ночі автобуси з небезпечної зони вже йшли пустими. Активісти подекуди підбирали на дорозі тих, хто вирішив йти до Вінниці пішки. Але паніка вже вщухла.

Пожежники та той момент ще не почали гасити пожежу. Небезпечно. Над головами кружляють гелікоптери. Траса під Калинівкою заповнена військовою технікою. Гупають снаряди.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Задунайский Торонтуй

    ==Сейчас мне не до какой язык

    Отож. Как петух жареный клюнет, сразу ридна мова из головы вылетает.
  • Жора

    Раньше Эльвира котиков показывала в  фейсбук, теперь реклама себя любимой))))))

    Жора reply Жора

    Эльвира, ели шо я могу тебе помогать ....



    ps.любой каприз...
  • Олексій

    Шановна адміністрація сайту! Якщо ви себе поважаєте, заблокуйте пропутінських шавок ака Н.А.Глядач, Торонтуй і т.п. У людей горе, а ці криси тільки дістають, і мочать ваш-же рейтинг у лайні.

    З.А.Глядач reply Олексій

    Що,Олексо,правда очі коле?

    А за "припутінську шавку"-можна і по .балу...

    Задунайский Торонтуй reply Олексій

    Точно. Забанить навеки критиканов и прочих слишком умных,  и будет чистенький 100%-й рейтинг.

    Жора reply Олексій

    Та не п.здел бы ты.

  • З.А.Глядач

    Складається враження,що евауацією займалися лише "ахтивісти".

    Жора reply З.А.Глядач

    А ещё складывается что сами сделали диверсию , а потом реклама горе спасателей

    З.А.Глядач reply Жора

    Ну,спасатєлі-не спасатєлі,а грошенят під ЦЕ можна списати ой,як багато.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up