«Більше 2,5 тисяч людей без роботи». У Вінниці анонсують відкриття ринків

«Більше 2,5 тисяч людей без роботи». У Вінниці анонсують відкриття ринків
  • Вже з цього четверга, 30 квітня, в місті можуть відновити свою роботу агропродовольчі базари. Вони зможуть працювати з виконанням певних обмежень, які затвердять у міськраді.
  • Крім того, міський голова Сергій Моргунов розказав, скільки обладнання, захисту та ліків отримали лікарні з початку карантину. А також пояснив, чому під час карантину містом продовжує їздити громадський транспорт.

У вівторок, 28 квітня, міський голова Сергій Моргунов провів брифінг, присвячений боротьбі з коронавірусом. А також відповів на питання, які отримав від ЗМІ. Спочатку він розповів актуальну статистику захворювання на COVID-19 у Вінниці.

На ранок 28 квітня було підтверджено 179 випадків захворювання на коронавірус. З них 65 людей вже одужали, в тому числі п’ять дітей та 35 медичних працівників. Тому активних хворих на коронавірусну інфекцію — 114 людей.

На стаціонарі лікуються 17 пацієнтів. А знаходяться вдома, бо мають безсимптомний перебіг хвороби або незначні симптоми, 97 вінничан. Їх лікують амбулаторно, під наглядом сімейного лікаря.

Відео дня

— У нас немає різкого спалаху захворювання на COVID-19, і це вселяє оптимізм. Але, знову ж таки, все залежить від того, наскільки ретельно ми будемо дотримуватися правил карантину та самоізоляції, — сказав Моргунов.

Подивитися запис трансляції можна в цьому відео, а далі — короткий опис доповіді мера Вінниці.

Ринки відновлять роботу

За прогнозами аналітиків, не менше 20% від загальної кількості малого та середнього бізнесу в Україні не відновлять свою роботу після карантину. Яка ситуація у Вінниці?

— У нас дійсно є уповільнення економіки. Вважаємо, що є загроза уповільнення економіки на 20-25% через те, що не запрацює малий та середній бізнес (МСП). Для нас основне завдання підготувати відповідний пакет пропозицій, які б полегшили навантаження, що дало б можливості більш швидше запуститися МСП та вийти на нормальний рівень діяльності. 

Ми напрацьовуємо заходи і по соціальній сфері, і по збільшенню та збереженню кількості робочих місць. Найближчим часом цей план буде представлений всій територіальній громаді.

Чи буде звернення до Уряду щодо ринків, аби відновити їх роботу?

— Я був категорично проти проти закриття ринків. Адже вони створювали конкуренцію супермаркетам. Їх закриття вже вплинуло на якість продуктів, це спричиняє спалах стихійної торгівлі по різним містам України.

Найголовніше — люди залишилися без роботи. У Вінниці це близько 2,5 тисячі підприємців, що вважаю неприпустимою ситуацією. Ми зверталися до ОДА, до Уряду. Сьогодні будемо приймати рішення щодо відновлення роботи агропромислових ринків міста Вінниці при дотриманні відповідних умов, які є в наказі головного санітарного лікаря. Фактично, з четверга цього тижня ми зможемо відновити роботу дев’яти агропродовольчих ринків. Умови їхньої роботи будуть затверджені в рішенні міської комісії з питань безпеки і надзвичайних ситуацій

Що отримали медики

Скільки засобів захисту, експрес тестів, тест систем ПЛР, апаратів ШВЛ вінницькі медики отримали за кошти міського бюджету і благодійників-волонтерів? 

Скільки такого ж обладнання і спец інвентарю місто отримало з централізованої поставки (від органів держвлади)?

— Об’єктивно кажучи, Україна не була готова до пандемії коронавірусу. Але нам вдалося налагодити роботу, в тому числі за допомоги волонтерів, ініціативи «Стопвірус». Наведу кілька прикладів поставок. Тож, респіратори другого і третього ступеню захисту — від централізованого постачання Вінниця отримала «нуль». Якщо говорити про кошти міського бюджету, то було закуплено 35 237 респіраторів. Ініціатива «Стопвірус» — 6 300 штук.

Костюми біозахисту (одноразові): 200 від централізованої поставки; 17 898 костюмів за кошти місцевого бюджету; 685 костюмів отримали по ініціативі «Стопвірус».

Закупівля ліків, які використовують для лікування симптомів коронавірусної хвороби: куплено ліків на 519 тисяч гривень від центральних органів влади; з міського бюджету — на 2 мільйони 104 тисячі гривень; по ініціативі «Стопвірус» — 364 тисячі гривень.

У кінці відповіді на питання журналіста міський голова зауважив, що міський бюджет Вінниці, переважно, і є тим джерелом фінансування протидії коронавірусу.

— Основне навантаження лягло саме на міський бюджет. Крім того, ми чекаємо на апарати ШВЛ, на закупівлю яких ми вже уклали угоди з постачальниками: отримали один, ще 18 очікуємо та чотири ремонтуємо. Виходячи з цієї епідеміологічної ситуацію, яку ми маємо, то до середини травня лікарні Вінниці будуть в повній мірі забезпечені апаратами штучної вентиляції легенів.

Коли лікарі отримають надбавки 300%, які затверджено МОЗ та Урядом?

— Згідно чинного законодавства медикам виплатять цю надбавку з держбюджету. Алгоритму та механізму затвердженого Кабміном, МОЗ — немає досі. У законі вказано, що ця виплата має бути тим медикам, які дійсно борються з коронавірусом.

Ми діяли на упередження. Тому ще в березні, на сесії міськради ми ухвалили надбавки лікарям — 5 000 гривень, медсестрам — 3 000, молодшому персоналу — 1 500 гривень. Таких працівників 476. Вони отримали цю надбавку за березень. За квітень буде така ж надбавка. Але буде збільшена кількість медпрацівників, які її будуть отримувати, оскільки збільшилась кількість персоналу, задіяного в боротьбі проти коронавірусу. Щодо виплати 300% надбавки — це буде визначено на рівні МОЗ.

Чому містом їздить «порожній» транспорт?

— Ми однозначно маємо забезпечити доїзд медиків до роботи, додому. Так само довезення працівників поліції. Ми не повинні забувати про працівників критичної інфраструктури. Тому було ухвалено рішення, що транспорт повинен рухатися. Збитки дотуємо з бюджету. Але й скоротили випуск транспорту на маршрути. Якщо до карантину муніципальний транспорт виїжджав щодня по 265 одиниць, то зараз — це 185 в будні, 101 на вихідні.

Вінницькі фермери та підприємці, нагадаємо, вимагають послаблення карантину. Адже «фінансові запаси вже закінчилися»

 

Читайте також:

Тести на коронавірус: по чому продають у вінницьких аптеках та чи перевірять всіх людей?

«Тестуватись хочуть всі». Як працює бригада медиків, що виїжджає на коронавірус

Як довготривала самоізоляція впливає на наше здоров’я? Розповідають лікарі

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Семен

    Можно  соблюдать карантин при условии помощи государства. Но если тебе говорят : сиди дома, но не только не дают помощи за что сидеть,  но и собирают налоги,  не отменяют аренды,  кредиты на это время,  то как это называется?  Где люди должны взять деньги на это?  Идти грабить или подпольно работать? И почему в условиях карантина работают те же  Епицентры, продмагазины?  Там что людей меньше,  чем на  объекте сферы услуг,  где за день приходит не более 10 человек..?  Да в Епицентре в день десятки тысяч людей проходит!  И в продмагазине АТБ не меньше  тысячи.  Так какой это карантин?  Какой карантин когда с тебя требуют коммуналку,  а тебе нечем её заплатить.  Какой карантин,  если тебе исполнительная служба блокирует карты из-за неуплаченного штрафа  по ГАИ.  У них вот нет карантина!  Карантин придуркам от власти нужно начинать с себя!  С зарплатами в 300000 гривен конечно можно на карантине сидеть и курантосить.  Отдайте свои заоплаты людям и станьте с ними в равные условия!
  • Ирина Бобылева

    рынки открывают,а парихмахерские закрыты-это что легализация подпольного бизнеса.что страгного в работе парихмахерских-это гигиена и аккуратность,там нет столпотворений.

    Торон Туй reply Ирина Бобылева

    А мне пофик, я лысый.
  • Ольга Бойко

    Откройте ксерокопии около мед института срочно
  • Елена Мочинская

    Ну епіцентр це їхні не можна  закривати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up