«У людей запаси закінчилися». Фермери та бізнес вимагають послаблення карантину

«У людей запаси закінчилися». Фермери та бізнес вимагають послаблення карантину
У Тульчині протестували близько 60 людей. Підприємці хотіли дізнатися, коли буде державна підтримка і чому з їх закритих підприємств вимагають податки / Фото Олега Новікова з fb.com
  • Через закриті ринки в Україні почалися протести. Люди перекривали траси, протестувати під органами влади та силою виламували ворота до базарів. 
  • Спалаху мітингів у нашій області поки немає. Дізналися про те, що очікують вінницькі фермери та підприємці від влади

Наприкінці шостого тижня карантину в Україні почалися протести. Через закриття ринків фермери протестували в Чернівцях та Полтаві, перекривали міжнародну трасу під Херсоном. Підприємці міста Кам’янське, що на Дніпропетровщині, силою виламали ворота двох ринків, щоб відновити торгівлю.

У понеділок, 27 квітня, до протестів долучилася і Вінниччина. У Тульчині близько 60 підприємців пікетували місцеву райдержадміністрацію.

— Хочемо почути від влади, як ми, дрібні підприємці, маємо виживати далі в умовах карантину. Адже ніщо не працює, всі наші заклади закриті, а реальної підтримки від влади немає. З нас як ФОПів податки начебто зняли, але податкова вже «наїжджає», щоб ми не забули сплатити податки за найманих працівників. А де ці гроші взяти? — казала учасниця акції Юлія Новікова.

Відео дня

Фермер Микола Кипоренко з Літинського району перекопав урожай цибулі, який виростив у своїй теплиці. 

Чоловік пояснив, що пішов на такий крок через закриті базари.

— Ще в мене є редиска, яка вже дозріває; буряки, картопля. Усе це доведеться перекопати, бо немає ринку збуту, — говорив фермер. — Всі благодійники, які гостро критикували мене, — я вам залишив частину цибулі. Можете приїжджати та рвати її з 6 до 8-ої ранку, бо потім вона буде в’яла. А потім заправляйте мене соляркою і я відвезу цибулю до будинку людей похилого віку.

Мерія на «шпагаті»

Попри такі протести, бізнес поки не збирається мітингувати у Вінниці. Голова правління «Спілки підприємців Стіна» Олександр Печалін зауважив, що зараз отримують скарги від рестораторів та власників кав’ярень.

— Обмеження нібито однакові для всіх. Але ми бачимо, що поки малий та середній бізнес закритий, великі мережі типу «Епіцентр», «МакДональдс» працюють. Хоча, на мою думку, ризик заразитися коронавірусом є однаковий як на базарі, так і в гіпермаркеті, — каже Печалін.

Чоловік розказав, що певні зрушення будуть, бо зараз рада підприємців з міськрадою напрацьовує план виходу з карантину.

— Це буде перелік заходів, які б зменшили адміністративне навантаження на бізнес: пільгові умови щодо сплати єдиного податку, транспортного збору, акцизу, податки на нерухомість та землю, та інші місцеві податки, — каже Олександр Печалін. — Але це, мабуть, все, бо інші податки встановлює держава. Місцева влада наче на «шпагаті» — розуміє, з якими проблемами стикається бізнес, але є й вимоги уряду, МОЗ, за порушення яких саме представники місцевої влади несуть відповідальність. У тому числі й кримінальну.

Тому вінницькі підприємці звернулися до народних депутатів, які обиралися від округів нашої області, щоб ті сприяли пом’якшенню карантину.

— Європейські країни вже почали виходити з карантину, є фінансова допомога бізнесу від держави, а у нас тільки видають закони, які не працюють. Яскравий тому приклад, «звільнення» від сплати оренди. Зараз потрібно на рівні усієї держави робити певні пом'якшення карантину, бо в людей фінансові запаси закінчилися. І ніхто не знає, як діяти далі, — говорить голова правління «Спілка підприємців Стіна».

Не цікаві супермаркетам

Також не очікує зростання протестів у Вінницькій області й голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників» Сергій Лановик. Відмінність нашого регіону від тієї ж Херсонщини пояснює просто — наші аграрії більше займаються рослинництвом і тваринництвом. Хоча додає, що дрібні фермери, що вирощують свою продукцію в теплицях, найбільше постраждали від карантину.

— Чому вони не виходять в супермаркети? Великим мережам не цікаві дрібні виробники: їм мало поставок, для прикладу, 200 кілограмів огірків чи редиски на сезон. Тому такі фермерські господарства пристосовані, перш за все, до ринків, — каже Сергій Лановик.

Його організація співпрацює переважно з аграріями, які вирощують продукцію на відкритому грунті, а не в теплицях. І оскільки ті тільки засіяли поля, то не зібрали ще врожай і не мають тих проблем, що в «тепличників».

— Розуміння проблем фермерів у Вінницькій ОДА є, але обласна влада не зможе допомогти, оскільки обмеження щодо карантину ухвалюють на рівні Кабміну, — говорить Лановик. — Тому сподіваюсь, що буде ухвалено пом'якшення карантину — наприклад, про відкриття ринків. Але, навряд чи, фермери після того перестануть нести збитки: адже робота ринків буде з певними обмеженнями, які також впливають на торгівлю.

Громадський діяч Андрій Пальчевський вважає, що «маленькі протести будуть зростати в міру того як влада не платить людям те, що обіцяла».

Дозволили працювати ринкам у Вінниці

Продовольчі ринки у обласному центрі знов почнуть працювати з 30 квітня. Таке рішення ухвалила міська комісія з питань безпеки та надзвичайних ситуацій.

Але перед поновленням роботи ринків працівники вінницької Держпродспоживслужби проведуть їх обстеження на предмет дотримання вимог щодо профілактичних заходів протидії поширенню коронавірусу. По кожному ринку мають скласти відповідні акти та видати наказ.

У мерії також ухвалили режим роботи ринків: у робочі дні з 10.00 до 14.00, а у вихідні та святкові дні — з 10.00 до 16.00.

Водночас, МОЗ України встановило, що відвідувати ринки можна з надітою медичною маскою або респіратором, не більше одного покупця на 10 квадратних метрів торгової площі. На вході та виході має бути температурний контроль та ємності з антисептиком. При цьому, відстань між робочими місцями повинна бути не менше трьох метрів, а обов’язкова дезінфекція — кожні три години та в кінці робочого дня.

Мер Вінниці, нагадаємо, розказав як забезпечують лікарні та чому транспорт їздить «порожнім».

 

 

Читайте також:

«Щоденно приходять 300 — 400 людей». Вінничани масово стають на облік у центри зайнятості

Як швидко організувати свій сервіс доставки. RIA проведе онлайн-вебінар

Як змінилося місто під час карантину? Фоторепортаж з вінницьких вулиць

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Наталия Войт

    Да Вы что? А где сидите дома,страшный короновирус?
  • Anonymous

    Судя по машинам и их стоимости которые ездят по улицам города - про закончившиеся запасы выглядит как то нелепо и глупо и верится с большим трудом.
  • Светлана Непиталюк

    А чому б не дозволити ринкам торгувати з 10.00 до 18.00, щоб зменшити  кількість покупців одночасно на території ринку?
    Адже транспорт громадян не вразить!!!
    Пенсіонери з "кравчучками" змушені своїм ходом, як до революції ,  повзти на ринок. То ще й час роботи ринків обмежили.
    І у продавців товар псується.
    Все для людей!

    Светлана Непиталюк reply Светлана Непиталюк

    Віталій Захарчук Бачу Ви освідчена людина. Напевно, слідкуєте за станом свого здоров'я. Їсте свіже і кожен день.... А пенсіонери за своїх 2000 на місяць мають купувати в супермаркетах гниле і по космічних цінах. А по базарах мають "шастати" пішки з кравчучками заради інтересу.
    А нічого, що це вони збудували цю країну. Країну, яку "молоді команди" вже тридцять років грабують, руйнують, знищують и ще  .є чим торгувати.
    Залишилось закопати старше покоління, продати землю( досвід маємо, підприємства вже роздали людям) і забути що то була держава Україна.
    Адже держави без землі не буває.
    А все це прикриємо турботою про старше покоління.
    Нехай сидять вдома впроголодь і бояться. Тільки щоб не забули оплатити комунальні послуги.
    В ресторанах у нардепів пенсіонери не контактують.
    Там інший контингент.
    Щасти Вам. І дякую за турботу про пенсіонерів особисто Вам в нашому дорогому
    (у грошовому еквіваленті) уряду.

    Светлана Непиталюк reply Светлана Непиталюк

    Бачу Ви освідчена людина. Напевно, слідкуєте за станом свого здоров'я. Їсте свіже і кожен день.... А пенсіонери за своїх 2000 на місяць мають купувати в супермаркетах гниле і по космічних цінах. А по базарах мають "шастати" пішки з кравчучками заради інтересу.
    А нічого, що це вони збудували цю країну. Країну, яку "молоді команди" вже тридцять років грабують, руйнують, знищують и ще  .є чим торгувати.
    Залишилось закопати старше покоління, продати землю( досвід маємо, підприємства вже роздали людям) і забути що то була держава Україна.
    Адже держави без землі не буває.
    А все це прикриємо турботою про старше покоління.
    Нехай сидять вдома впроголодь і бояться. Тільки щоб не забули оплатити комунальні послуги.
    В ресторанах у нардепів пенсіонери не контактують.
    Там інший контингент.
    Щасти Вам. І дякую за турботу про пенсіонерів особисто Вам в нашому дорогому
    (у грошовому еквіваленті) уряду.

    Светлана Непиталюк reply Светлана Непиталюк

    Віталій Захарчук

    Віталій Захарчук reply Светлана Непиталюк

    Якщо у пенсіонерів запитати, навіщо їм транспорт, вони скажуть щоб їздити в лікарню. А виходить вони на базар катаються.

    Юра Юрчик reply Віталій Захарчук

    сам ти контакт

    Віталій Захарчук reply Светлана Непиталюк

    Світлана, все зроблено для того щоб люди не контактували.

    Efremyuk Anastasia reply Светлана Непиталюк

    Светлана Непиталюк вірно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up