«Я вже мовчу, що це корупція». Що кажуть активісти й випускники про скандал у педагогічному

«Я вже мовчу, що це корупція». Що кажуть активісти й випускники про скандал у педагогічному
  • Завідувачка кафедри журналістики Вінницького педагогічного університету пропонувала своїм студентам взяти участь у міжнародному конкурсі, який проводять країни-агресори.
  • За творчу роботу Уляна Лешко пообіцяла студентам поставити оцінки з кількох предметів.
  • Після розголосу у соцмережах, викладачка звільнилася з університету, а справою займається СБУ.
  • Ми запитали про ситуацію, що склалася, в громадських активісток, серед яких є й колишня студентка Уляни Лешко. 

Вінницький педагогічний університет став учасником міжнародного конкурсу з інфографіки. Його організатори — два іноземні виші, що пов’язані з країною-агресором. Власне, це університети, які готують своїх студентів до роботи в силових структурах: Могилевський інститут МВС Республіки Білорусь та Уральський юридичний університет МВС Росії.

Викладачка Уляна Лешко запропонувала студентам взяти участь у конкурсі з інфографіки і за достойне виконання роботи пообіцяла автоматом закрити будь-яку дисципліну. 

Відео дня

Після публікації угоди про співпрацю в соцмережі викладачка звільнилася з роботи. Після того, як стало відомо про звільнення, користувачі соцмережі виявили, що на сайті Могилевського інституту МВС Білорусі зникли наукові статті, які публікувала там Уляна Лешко. Про це пише видання «Чесно».

Відповідь педагогічного

На своїй сторінці у Фейсбук адмінстрація Вінницкого педагогічного університету імені М.Коцюбинського висловила своє невдоволення через публікації «деяких малопоінформованих приватних осіб з приводу ситуації, що склалася через перевищення повноважень завідувачем кафедри журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю Лешко Уляною Орестівною».

В адміністрації зазначають, що завкафедрою діяла з власної ініціативи поза межами своїх посадових обов’язків. На наступний день після публікацій у соцмережах, 23 березня, в університеті вирішили розібратися, що сталося.

«Погодилася на участь у журі конкурсу білоруського навчального закладу, не з’ясувавши, що там будуть брати участь представники країни-агресора. При цьому Лешко У.О. не вивчила документи цього конкурсу (положення), не з’ясувала інформації щодо інших учасників. Про своє рішення участі у цьому конкурсі Лешко У.О. не повідомила ні керівництво факультету, ні керівництво університету, — йдеться у дописі. — Лешко У.О. написала пояснення про свої дії, було вивчено її переписку зі студентами та виявлено факт перевищення нею своїх посадових обов’язків. Керівництво університету зобов’язало Лешко У.О. офіційно відмовитись від участі в журі конкурсу, відсторонило її від обов’язків завідувача, на що Лешко У.О. емоційно відповіла заявою про звільнення».

Окрім того, в дописі зазначили, що колектив університету не має відношення до факту участі в цьому конкурсі Уляни Лешко.

«Легковажність однієї особи щодо прийнятого нею рішення не дозволяє вам нівелювати патріотичну позицію колективу ВДПУ! Додатково повідомляємо, що оприлюднені на сайтах матеріали були вирізані з контексту загального положення задля створення хейтових новин і розбурхування цим спільноти! Насправді, конкурс наукової інфографіки, організатором якого є заклад республіки Білорусь, ще тільки запланований на квітень, але відбуватиметься БЕЗ участі викладачів і студентів Педуніверситету! Про що свідчить офіційне Положення про конкурс, яке додаємо нижче», — підкреслили в університеті.

Що кажуть колишня студентка та активістка?

Вінничанка Ірина Костишина навчалася на кафедрі журналістики у педуніверситеті чотири роки і застала керівництво Лешко. Дівчина зізнається, що отримувала на горіхи за те, що «не мовчала».

— Перше, що вона робила — це «валила» на захисті курсових, на сесіях. Всю свою агресію вона проявляла в повній мірі до тих, хто за нею не бігав, як собачки. На кінці третього курсу я дізналася, що їй на картку напряму студенти кидають гроші для того, щоб закрити предмети. Не знаю, як вона не боялася цих транзакцій та виписок. А в кінці четвертого курсу мій одногрупник скинув їй гроші на картку, щоб вона йому закрила «н-ки» чи просто поставила прохідний бал. Врешті вона просто забрала гроші, а його виключили з університету. І це при тому, що вся наша група — контрактники, ми платили за навчання по 11,5 тисяч гривень за навчальний рік, — каже дівчина.

Ірина Костишина зазначає, що коли дізналася про співпрацю з Білоруським університетом, не здивувалася.

— На парах ми проходили політичну журналістику, Лешко ніколи не була проукраїнською. В мене чоловік націоналіст, батько волонтер і я можу відверто показувати свою позицію. А вона навпаки ніколи не зачіпала тему України та Росії. І це теж наштовхувало на роздуми. Те, що вона сама звільнилася, нічого не значить — потрібно просто визнати свою помилку.

Громадська діячка Таїса Гайда наголошує, що основний організатор творчого конкурсу — Білорусь. Але це університет, який підпорядкований Міністерству внутрішніх справ Білорусі.

— Тобто, це орган, який виховує тих, хто завтра буде займатися репресіями проти молоді, яка виходить на акції протесту. То ж не просто студенти, це курсанти. Навіть враховуючи протести, які відбулися в Білорусі, заохочувати сюди наших студентів…, — дивується Таїса Гайда. — Лешко студентам писала, що запрошує до участі в конкурсі і за це поставить бали і може навіть не по одній дисципліні. Я вже мовчу, що це корупція — тобі поставлять бал не за те, що ти гарно навчаєшся, а за те, що ти візьмеш участь в конкурсі, який взагалі не стосується предмету. Завідувачка кафедрою журналістики — вона ж працює зі студентами, які згодом стануть рупорами і будуть транслювати новини. Це мав би бути осередок, як мінімум, патріотично налаштований.

Реакція університету теж здивувала Таїсу Гайду.

— Вони просто відхрестилися від ситуації, сказали, що нічого не бачили і не знали. Але наскільки мені відомо, угода про співпрацю була підписана ще у 2016 році, в рамках якої постійно проводили якісь заходи, зокрема і цей конкурс, — підкреслює Таїса Гайда. — Опублікували змінену угоду, де їх нема. Бо від 17-го березня була угода, де чітко прописано, що ВДПУ учасник конкурсу, а від 25 березня вже ні. Але це не відміняє того, що 17 березня вони були учасниками.

Громадська діячка порівнює ситуацію у ВДПУ імені Коцюбинського з Києво-Могилянською академією, де здобуває магістратуру.

— Я дивлюся на те, як там реагують на різі речі. Вони постійно роблять заяви, засуджують нетерпимість та придушення демократії. Вони виступили з заявою проти призначення Шкарлета. Тобто в своїх студентів вони виховують дух свободи, а тут… Маємо те, що маємо, — сказала Таїса Гайда.
 

Читайте також:

«Я принц чи ні?» Трудовик з Вінниці створив опитування в Інстаграм і втратив роботу

«Вові потрібна трансплантація»: історія родини Криворучко, яка бореться з лімфомою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (100)
  • Читач86

    Нажаль, вся ця ситуація показова, у філосовському сенсі, і ставить питання де має лежати ця тонка межа між політикою, наукою або спортом. Можливо причина в тому, що в нас наука занепадає і нема, просто не створили гідних конкурсів для дітей та юнацтва, все, що мы маємо, то це закордонні заходи, мета, яких забрати кращих.
  • Nastia Poe

    ВДПУ - це просто дно з дуже активною корупцією;)
  • Міланія Квіточки

    От якби автори цієї статті гарно навчалися (якщо вони взагалі мають хоч якусь освіту), то не писали б таку  нікчемно складену статтю....Жаль, остання інтелигенція   і та знищується ...Мої теплі спогади і Повага  до викладвчів ВГПУ!
  • Olexandr

    беруть там на лапу всі підряд. тільки різні суми.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду на кордоні 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up