Заступник командувача Повітряних Сил під слідством. На ощадкнижці має 2 млн рублів

Заступник командувача Повітряних Сил під слідством. На ощадкнижці має 2 млн рублів
Полковник Олександр Астахов. Фото з Фейсбук-сторінки Командування Повітряних Сил ЗСУ
  • Друга людина в штабі Повітряних сил після командувача опинилася під слідством.
  • Полковника Олександра Астахова відсторонили від служби через підозру в продажу таємної інформації.
  • У нього вдома вилучили ощадкнижку, відкриту в лютому 2014-го, з 2-ма мільйонами російських рублів та ряд секретних документів. 

Відсторонили від служби через підозру в продажу таємної інформації заступника командувача Повітряних сил Зброних сил України полковника Олександра Астахова. Як сказали журналісту 20minut.ua в штабі, що знаходиться на Стрілецькій, названий офіцер більше місяця під слідством, але офіційна інформація про це ще готується.

Про кримінальне провадження, відкрите відносно першого заступника начальника штабу командування Повітряних сил Збройних Сил, написали сьогодні на українському мілітарному порталі. Також «Українські Новини» з посиланням на опрацьовані судові матеріали повідомили: в полковника Астахова вдома вилучили секретні військові документи і відкриту в лютому 2014 року ощадкнижку з 2-ма мільонами російських рублів на ній.

— Астахов більше місяця під слідством, — сказали журналісту 20minut.ua в прес-службі командування. — Звісно, він відсторонений від посади на час розслідування. Поки що це вся інформація, яку маємо. Офіційне повідомлення буде пізніше.   

Відео дня

А за інформацію з сайту ukranews.com, Військова контррозвідка Служби безпеки України виявила факт несанкціонованого розповсюдження військовослужбовцями Повітряних сил інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в їх комп’ютерах і на носіях такої інформації.

«Так, протягом 2014-2016 років посадовими особами Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба розроблявся проект наукового дослідження (дисертації), якій надано гриф обмеження доступу “таємно”, — пише джерело. — У той же час, у березні 2016 року перший заступник начальника штабу командування Повітряних Сил полковник Астахов без дозволу керівника зазначеного вищого навчального закладу здійснив копіювання електронної версії цього секретного документу на незареєстрований носій інформації, після чого зберіг його на власному ноутбуці, який знаходиться за місцем його проживання та підключений до мережі Інтернет. Крім цього, 18 квітня 2015 року Астахов несанкціоновано скопіював і зберіг у себе на комп’ютері секретну телеграму від командування Повітряних сил».

Із судових документів журналісти «Українських Новин» дізналися, що у середині квітня правоохоронці провели обшуки за місцем проживання і в робочому кабінеті полковника Астахова. Вдома у нього виявили книжку Ощадбанку Росії, яка була відкрита 15 лютого 2014 року і на якій знаходиться 2 мільйони рублів.

Цю книжку слідчий суд відмовився арештовувати. Натомість наклав арешти на ряд документів. Ось перелік вилученого в Астахова:

Вдома в підозрюваного полковника, за здобутою «Українськими новинами» інформацією, слідство вилучило ряд секретних документів про застосування авіації в зоні АТО/ООС, склад угруповання російських військових на цій території, склад російської авіації вздовж українського кордону, можливості російських Повітряно-космічних сил і Зенітно-ракетних військ.

«Крім того, у нього зберігався документ про діяльність авіаційного угруповання Повітряно-космічних сил РФ і НАТО станом на лютий поточного року, — пише також видання. — На робочому місці полковника виявили секретний документ “Бойовий і кількісний склад Військово-транспортної авіації та Повітряно-десантних військ РФ”».

Під час засідання слідчого суду, завдяки якому журналісти й дізналися про справу Астахова, наклали арешт на вилучені документи, ноутбук і планшет полковника.

Сьогодні, як відомо з відкритих джерел, Служба безпеки України розслідує 5 кримінальних проваджень про розголошення відомостей військового характеру, що містять державну таємницю.


Читайте також:

«Нам і так тяжко, а тут журналісти...» Жінку полковника Астахова обурив розголос його справи

Звинувачений в домаганні полковник захищає честь і гідність. Подав позов до суду

Помилка в справі хабара. За що скасували виправдувальний вирок зразкової судді

Анатолію Малєцу продовжили арешт. Він досі у вінницькому СІЗО чекає виклику одеських психіатрів

Щоб їх спіймати, не вистачає одного дзвінка. ТОП-10 людей з кримінального розшуку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Станіслав

    Знаю людину давно, те що Він порядний,справедливий,чесний можу сказати і дати зуб.Ніколи не користувався можливостями посад,як це роблять інші, не підлошувався для вигоди або доводити комусь.Як зазначалось не їздить ,як без то на джипа,немає статків.А перепрошую,як пишуть прихильник руського мира, вибачте а що в нас Схід.І хто дав право пані журналістці судити цю людину, суду не було ще,ображати,принижувати,кидати каміння ,поливати брудом.Ви на себе подивіться пані і свої помилки,Все в житті вертається бумерангом. Ця людина прийшла простим солдатом і пройшла весь шлях свідомо і достойно.Таких би більше людей,які виконують і самі вимагають від інших,що і не подобається людям.
  • Ростислав

    Особисто знайомий з ним не був, проте позитивних відгуків про пана полковника ніколи не чув, більшість відзивалось в негативному ключі. А те що він затятий прихильник "руського міра" знав по суті весь штаб, але говорили про це хіба поза спинами, все таки посаду займав не маленьку. Напевно все таки когось дістав чи просто "розкриваємість" підвищують інакше б не чіпали.
    Що стосується туарегів - вздовж Стрілецької і біля хімзаводу на стоянці видно які авто стоять. Не повірите - це все авто "штабних",як Ви висловились!
    Щодо продажності - її не було! Людина просто ідейний російський шовініст.
    Прикро,що "русский мир" є в керівництві Повітряних Сил, але і у всіх інших структурах він процвітає,те що люди різко перефарбувались, не змінило того,що вони росіяни чи російськомовні "українці".
  • Макс

    десь видно втиканув поділитись з ким треба. Я служив в частині поручь зі штабом з 14—17 роки. Так от справжні офіцери за 20 років служби спромоглися на бушний рено кенгу заробити, а то і взагалі завжди пішки ходили. А ці всі штабні на туарегах катались.
  • Сепар Торонтуй

    Головнокомандувач на очереди. Там у него поболе будет. На сберкнижке.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up