Помилка в справі хабара. За що скасували виправдувальний вирок зразкової судді

Помилка в справі хабара. За що скасували виправдувальний вирок зразкової судді
  • Редакція отримала ухвалу апеляційного суду, з якого стала зрозуміла причина повернення на новий розгляд справи хабара майора поліції Дмитра Зозулі.
  • Вирок європейського зразка, винесений в Шаргороді суддею з ТОП-10 найкращих служителів Феміди, скасували через підозріле порушення.
  • Йдеться про повістки, підписані суддею в той час, коли вона мала в нарадчій кімнаті готувати рішення.

За ходом судового розгляду справи цього хабара, залишеного в шафці під сходами поліцейського відділку й потім вилученого спецслужбою разом з понятими, журналіст 20minut.ua спостерігала в апеляційній інстанції. Колишній керівник слідства шаргородської поліції Дмитро Зозуля доводив: 3-х тисяч гривень не брав, злочин розіграли заради злочину, і він невинуватий. Захисник просив залишити в силі виправдувальний вирок. Натомість прокуратур хотів посадити екс-майора на 6 років з конфіскацією. Процес тривав більше року.

Чим він завершився, редакція розповідала в квітні, у новині «Виправдання майора Зозулі скасували. Справу хабара у шафці райвідділу слухатимуть заново». Тоді колегія суддів Вінницького апеляційного суду озвучила тільки резолютивну частину рішення. Тепер маємо його повний текст з аргументацією. З нього розуміємо: причина повернення провадження на новий судовий розгляд ховалася в матеріалах справи й була досі ніким непоміченю. 

Суддя, що в березня 2018-го виправдала Дмитра Зозулю, підписала повістки в той час, коли мала готувати вирок в нарадчій кімнаті й ні з ким не спілкуватися. Апеляційна інстанція, гортаючи матеріли, звірила дати і помітила цей промах. Порушення таємниці нарадчої кімнати завжди призводить до скасування винесеного за таких підозрілих обставин рішення.

Відео дня

Суддя Шаргородського суду Тетяна Соколовська торік виправдала звинуваченого у хабарництві поліцейського. Вона назвала роботу слідства «провокацією злочину з метою подальшого його викриття». Роком раніше, нагадаємо, ця служителька Феміди увійшла в десятку кращих суддів країни за дослідження «Precedent UA – 2016». Цей рейтинг складали за практикою застосування рішень Європейського суду з прав людини. Таку практику бачили і в рішенні по Дмитру Зозулі.

На 40-ка сторінках суддя Соколовська, як розповідав раніше 20minut.ua, розписала підстави для виправдання екс-майора та зазначила, що Дмитро Зозуля «підлягає визнанню невинуватим з огляду на принцип презумпції невинуватості в доказовому плані — недоведеність вини означає доведеність невинуватості».

Ще одна цитата з того вироку: «Під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється провокувати (підбурювати) особу на вчинення цього злочину з метою його подальшого викриття, допомагаючи особі вчинити злочин, який вона би не вчинила, якби слідчий цьому не сприяв… Здобуті в такий спосіб речі і документи не можуть бути використані у кримінальному провадженні».

Цитат, які можна було б використати в аналогічних справах, у вироку Тетяни Соколовської чимало. Але всі старання зразкової служительки Феміди, як бачимо після оскарження її рішення, звела нанівець одна помилка. Промах з повістками колегія суддів апеляційного суду назвала істотним порушенням кримінального процесуального закону, яке «викликає сумніви у безсторонності і неупередженості суду».

Більше року, нагадаємо, сторони в цій справі хабара, залишеного в поліцейській шафці, змагалися в апеляційній інстанції. Чекали явки свідків для повторного допиту, засипали їх питаннями, вдруге досліджувати документальні докази, а потім намагалися достукатись своїми доводами до суддів у дебатах…

Прокурор просив скасувати виправдувальний вирок «через невідповідність висновків, викладених у судовому рішенні фактичним обставинам справи». Представник державного звинувачення переконував суд ухвалити новий вирок, яким визнати Дмитра Зозулю винним і призначити йому 6 років тюрми з конфіскацією майна та позбавленням спецзвання і права займати посади в органах Нацполіції.

А захисник звільненого за негативом правоохоронця навпаки просив колегію засилити своїм рішенням шаргородський вирок. Віталій Корпало так і сказав: той вирок був ідеальним. Не тільки тому, що влаштовував його клієнта, а й з точки зору застосування європейської судової практики.

Рішення Тетяни Соколовської, нагадаємо, було дуже докладним. Більше про нього можете знайти тут: «Виправданий за хабар поліцейський тепер цивільна людина, але декларацію подав». 

Тепер в ухвалі колегії Вінницького апеляційного суду читаємо, що не все зразковим виявилося в роботі їхньої колеги з Шаргорода. Підставу для скасування виправдувального вироку вінницькі судді знайшли на звукозапису останнього засідання, проведеного 12 березня 2018-го року: «суддя, виходячи до нарадчої кімнати, не вказала при цьому дату і час проголошення вироку». Разом з тим, в матеріали підшили повідомлення сторін про необхідність з’явитися до суду 16-го числа, «підписані суддею Соколовською, яка на час їх виготовлення перебувала в нарадчій кімнаті».

«Вищезазначене свідчить про порушення головуючим суддею таємниці наради суддів під час ухвалення вироку, що є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону і тягне за собою безумовне скасування судового рішення, оскільки вказане порушення вимог закону перешкодило суду ухвалити законне та обґрунтоване рішення та викликає сумніви у безсторонності і неупередженості суду», — пише у своєму рішенні, що оскарженню не підлягає, Вінницький апеляційний суд.

Далі колегія пояснила, чому відхилила вимоги сторони обвинувачення про ухвалення рішення з покаранням Дмитра Зозулі: «призначаючи новий розгляд в суді першої інстанції, суд апеляційної інстанції не має права наперед вирішувати питання про доведеність чи недоведеність обвинувачення, достовірність чи недостовірність доказів, переваги одних доказів над іншими, застосування судом першої інстанції того чи іншого закону про кримінальну відповідальність та покарання».  

Тож тепер томи справи Дмитра Зозулі поїдуть назад до Шаргорода, щоб провадження слухалося заново. Нагадаємо, як відреагував на таке рішення екс-майор. Він привіз на останнє засідання, яке могло стати фінальним в його кримінальній історії, маму з дружиною. А коли зрозумів, що замість розв’язки його повернули на два роки назад, швидко пішов геть з судової зали, нікого не зачекавши.

— Що ж, будемо доводити нашу правоту ще раз, — сказав його захисник Віталій Корпало, теж розчарований рішенням.

Більше про злочин, в якому звинувачують Дмитра Зозулю, та його позицію захисту знайдете в матерілі «Передав гроші майору без слів. Справу хабара, залишеного в поліцейській шафці, ще слухають».


Читайте також:

Звинувачений в домаганні полковник захищає честь і гідність. Подав позов до суду

Щоб їх спіймати, не вистачає одного дзвінка. ТОП-10 людей з кримінального розшуку

Поминальні вінки з фотографією «жертви» над калюжею крові. Хто і кому погрожує в такий спосіб?

Діамантове рейдерство. Чому поліція закриває очі на очевидні злочини проти ювеліра

Анатолію Малєцу продовжили арешт. Він досі у вінницькому СІЗО чекає виклику одеських психіатрів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Василий

    Так, але рішення дійсно ідеальне,і вірне.це-їчистої води провокація з боку правоохоронців.Гарна робота адвокатів, вітаю!
  • Василь Туменко

    Всім вітання!
    Звичайно, з огляду на приписи ст. 10 Конвенції і завдання журналістики як такової, то висвітлення інформації про дану справу відповідає критеріям.
    Проте, звертаючи увагу на стиль викладення, особисто я не зміг для себе відповісти на питання - що автор цього твору прагнув донести до громадян???
    Скасували вирок, справу вернули на новий судовий розгляд лише з технічної причини. Можливо, суддя Соколовська Т.О. допустила технічну помилку. І поміж тексту я бачу каміння в її "городину".
    ОДНАК, ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, НІДЕ НЕ МАЄ ЖОДНОГО СЛОВА, ЩО ВИРОК СКАСОВАНО ЧЕРЕЗ НЕПРАВИЛЬНУ ОЦІНКУ СУДДЕЮ ДОКАЗІВ ЧИ НЕВІДПОВІДНІСТЬ ВИСНОВКІВ СУДУ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up