Поминальні вінки з фотографією «жертви» над калюжею крові. Хто і кому погрожує в такий спосіб?

Поминальні вінки з фотографією «жертви» над калюжею крові. Хто і кому погрожує в такий спосіб?
  • За погрозу вбивством сприйняв розвішені по селі вінки з чорною стрічкою «Вічна пам'ять» та ксерокопією його фотографії Андрій Слободянюк.
  • Він до подій, які називає рейдерським захватом, був директором великого сільгосппідприємства в Строїнцях.
  • Фермер пов’язує акцію невідомих саме з цим конфліктом та каже, що одним попередженням вона не обмежилася.

Сьогодні вночі під ворітьми колишнього працівника названого фермерства, який з новими власниками судився за невиплачену зарплату, була пожежа. Хтось розлив горючу суміш і підпалив її. Вогню господарі не побачили, але вранці застали обвуглену загорожу і рештки пального.

Про підпал, який став приводом для виклику поліції, редакції 20minut.ua розповів колишній директор СТОВ «Поділля» Андрій Слободянюк. Він прислав знімок місця загорання і розказав, що це вже не перший інцидент, який він сприймає не інакше, як погрози. Попередня подія, за словами фермера, була більш пряма — з його фотографіями на поминальних вінках.

— 10 днів тому, 15 квітня, мені вранці подзвонили люди і сказали, що на хвіртці в Миколи Бацинка повішений вінок. На вінку моя фотографія. І кров’ю вхід перед хвірткою змащений, — розказує Андрій Слободянюк. — В нас через Строїнці дорога йде центральна, і є місток є. На містку ще один вінок був. Теж мені подзвонили, бо моє фото на ньому, облито кров’ю кругом вінка, на вінку був надпис «Вечная память». Там і там однакові надписи та однакові фотографії. Мої...

Відео дня

Через таку акцію, проведену невідомими, ймовірно, з ціллю залякування, на вінки викликали поліцію. Давав пояснення той, чиє фото було на ксерокопіях, і власник садиби, де воротях знайшли перший вінок.   



— Поліція забрала обидва вінки на експертизу, — каже Андрій Слободянюк. — Фотографії були в файли вкладені. Думаю, на тих файлах і на самому папері будуть відбитки пальців.

Слідчий пояснив фермеру, що акцію з вінками можна розцінювати не більше, як хуліганство. Відкривати кримінальне провадження з кваліфікацією «погроза вбивством» правоохоронці не стали. Але саме таку мету, як думає Андрій Слободянюк, переслідували ті, що організували все це.

— Це попередження. Я думаю, що це пряма загроза життю. Вони чи вбити мають, чи про що вони попереджають, не знаю, але це погрози, — каже колишній директор СТОВ «Поділля». — Тут все господарство йде на дно. Трактористів позавчора позвільняли з роботи, тому що вони відмовилися через невиплачену зарплату сади прискати. Гурієвська їх позвільняла з роботи. Так що, тут ситуація накаляється. За паї вона обіцяні гроші так і не виплатила. Зараз адвокати готують папери в суд тим людям, які розривають договори, бо їм дали відповідь: звертайтеся до суду.

Жертва поминальної акції Андрій Слободянюк. Під час гучних подій кількарічної давнини в Строїнцях

Про черги селян за пайовими грішми, які були у Строїнцях на початку цього року, 20minut.ua писала в цій статті — Бізнес на чужій землі. Люди із ночі стають в чергу за пайовими грішми, а вранці «дєнєг нєт». Тоді журналісту роз'яснила неочікувано малі для людей суми виплат Олена Гурієвська. Ця вінницька підприємиця кілька років тому прийшла в село в якості інвестора. Сьогодні вона в цивільному порядку судиться з колишнім директором, який також ініціював кримінальне провадження про рейдерський захват.

Що скаже інвесторка про поминальну акцію? Телефонуємо їй. І Олена Гурієвська говорить: знає про вінки, бо її та сьогоднішнього директора СТОВ «Поділля» вже опитали з цього приводу поліцейські. Як пояснив їй слідчий, Слободянюк сказав, що ніхто, крім них, не міг такої акції влаштувати.

— У 2015-му році ті співзасновники, які пішли проти Слободянюка, мали таке саме «щастя» з вінками, тому я вважаю, що він зробив це сам. Можливо, через те, що про нього давно не говорили, — сказала Олена Гурієвська. 

А ось як відповів на питання, чому саме на його воротях повісили вінок, строїнчанин Микола Бацинко, колишній виконроб проблемного СТОВ «Поділля»:

— У мене незадовго до цього вінка була розмова з теперішнім директором, щоб я забрав заяву з виконавчої служби. Я виграв суд по невиплаті зарплати. Він сказав піти забрати в касі 10 тисяч, а інші спишуть. Я відмовився. Сказав: вибачте, але треба було раніше віддавати борг, коли я ходив і просив розрахуватися, а не захотіли, то тепер повинні віддати те, що суд присудив. А суд присудив мені виплатити 49 тисяч.

Скоротили Миколу Бацинка в серпні 2017-го, за кілька місяців після того, як на підприємстві помінялися керівники. Домовлялися про відмову від аналогічного виконавчого провадження про стягнення невиплачених грошей також нібито і з чоловіком, чиї ворота горіли сьогоднішньої ночі. 

Про підпал воріт теж заявили в поліцію, втім навряд такі пошкодження назвуть кримінальними

Також нагадаємо, що близько сотні селян на початку цього року вирішили забрати свої земельні ділянки зі СТОВ «Поділля» і організувати третє фермерство з директором, якого «посунули рейдери». Йдеться про гектари землі з садами. Навколо цієї землі й точиться війна у Строїнцях між старими і новими керівниками та між прихильниками екс і теперішніх.   

— Ми судитися будемо і за паї. А як же? — сказав сьогодні журналісту 20minut.ua Микола Бацинко. — В нас людям заплатили тільки по 2,800 за пай, тоді як є фермери, що по 12-14 тисяч платять за такі самі гектари. Тепер, може, влада поміняється і вони самі звідси повтікають, ці рейдери? Ми на це сподіваємося.  
 

Читайте також:

Бізнес на чужій землі. Люди із ночі стають в чергу за пайовими грішми, а вранці «дєнєг нєт»

Діамантове рейдерство. Чому поліція закриває очі на очевидні злочини проти ювеліра

Виправдання майора Зозулі скасували. Справу хабара у шафці райвідділу слухатимуть заново

Справа «Кабан проти Шефа» обернулась навпаки. Зять мера тепер ходить на суди як потерпілий

Арештований за аварію з двома смертями, скоєну під кайфом: «Веду себе нормально, в церкву ходжу»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Вылегжанина

    Не ведают люди ,что творят !!! Схаменiться !!! ВСЁ ВОЗВРАЩАЕТСЯ !!!
  • Oleksandr Stoliarov

    Мусорня як завжди працює за принципом - буде труп, приходьте
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up