Звинувачений в домаганні полковник захищає честь і гідність. Подав позов до суду

Звинувачений в домаганні полковник захищає честь і гідність. Подав позов до суду
  • До лейтенантки Валерії Сікал та людей, що її підтримали, позивається полковник Віктор Іванів.  
  • Це командир військової частини в Цвітосі на Хмельниччині, де торік служила наша землячка.
  • Передувало позову про захист честі та гідності ініційоване нею кримінальне провадження.

Справа зі звинуваченням полковника в домаганнях підлеглих жінок набула розголосу наприкінці минулого року. Дівчина з Томашполя Валерія Сікал, яку направили служити в Цвітоху Хмельницької області, публічно заявила: протягом року терпіла тиск і знущання командира. Згодом в матеріалах ініційованого нею кримінального провадження з’явилися свідчення інших військових на підтвердження сексуальної заклопотаності командира частини А1358.

За словами Валерії Сікал, полковник Віктор Іванів регулярно схиляв її до сексуального контакту, а за непокору показував «всі прєлєсті служби». Через рік знущань лейтенантка наважилася публічно розповісти про це. Підштовхнула, як каже дівчина, чергова помста командира за відмову: він не відпустив її після операції на лікарняний.

Докладніше про секс-скандал в Цвітосі за участі нашої землячки 20minut.ua розповідав в кількох публікаціях:

Відео дня

Допоміг Вікторії Сікал подати заяву про домагання і слідкує за ходом провадження про дії полковника, нагадаємо, голова вінницької громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський. Він знімав на відео правоохоронців, що не поспішали документувати порушення в армії, фіксував розповіді потерпілої дівчини, записував свідчення інших військових та викладав усе в Фейсбук.

Днями Віталій Павловський дізнався, що скоро його викличуть до суду в цивільній справі про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Активіст отримав таке ж повідомлення, як Валерія Сікал та ще двоє військових, що давали інтерв’ю або писали пости про Віктора Іваніва.

— Це очікувана дія з його сторони, — каже на новину про позов командира частини А1358 Віталій Павловський. — Перед тим, як висвітлювати цю ситуацію, я знав, що такий позов буде. Але питання в тому, чи хоче полковник ще більше осоромитися, звертаючись до суду з вимогою спростування? Слідство підтвердило ще кілька випадків, схожих з Валерією Сікал. Ці епізоди в найближчий час будуть доправлені до суду для притягнення його до відповідальності.

То ж більше про потерпілих від домагань в названій військовій частині дізнаємося, коли завершиться розслідування за заявою Валерії Сікал. Кримінальне провадження порушила, нагадаємо вінницька, а веде слідство хмельницька поліція під наглядом військової прокуратури Центрального регіону.

— Є факти, підтверджені слідством, чекаємо завершення слідства, а тоді будемо все публікувати і брати коментарі у всіх дівчат-постраждалих, — сказав також Віталій Павловський. — Наша позиція однозначна: згідно тієї інформації, яку ми маємо, такий керівник займати посаду не може.

А як відреагувала на позов про захист честі та гідності Валерія Сікал? Дівчина теж дізналася про виклик одразу в апеляційну інстанцію, а під час розгляду позовної скарги в Шепетівському мійськрайонному участі не брала.

— Його позов нічим не обґрунтований, бо вина в домаганнях не спростована, — каже Валерія Сікал. — Ще ж не було судового розгляду по кримінальному провадженню, тому чим він керується, коли подає на спростування інформації і моральну шкоду, взагалі не розумію. Перша інстанція, скоріше за все, відмовила йому саме через це, не викликаючи нас. А він не погоджується з даним рішення і тому подав на апеляцію. 

Редакція 20minut.ua знайшла рішення першої інстанції — Шепетівського міськрайонного суду — в реєстрі судових рішень. В ухвалі написано: «позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації, відшкодування моральної шкоди визнати не поданою та повернути позивачу».

«Зазначаючи в позові про поширення відповідачами недостовірної інформації в соціальній мережі Інтернет, позивач не зазначив зміст такої інформації, яка на його думку є недостовірною, не навів даних, що дана інформація стосується саме його особи, не надав даних, що вказана інформація доведена до відома інших осіб…», — читаємо зокрема в судовому рішенні.

Тобто дійсно через необгрунтованість полковнику відмовили в розгляді позову. Але його представник оскаржує це рішення. В апеляційній інстанції, як сказала Валерія Сікал, вона наполягатиме: раз розслідування «криміналу» полковника ще триває, він не вправі вимагати спростування.

— В кримінальному провадженні ще проводяться допити, збираються інші матеріали. Також проводиться експертиза моя, психологічна. Десь за місяць будуть її результати, — розказала Валерія Сікал. — Тобто робота ще триває. Як на цій стадії можна вимагати спростування, не знаю. Думаю, йому відмовлять.   

Між іншим лейтенантка сказала, що після звільнення з частини А1358 вона не продовжила службу в армії — отримала звільнення за станом здоров’я.


Читайте також:

Поминальні вінки з фотографією «жертви» над калюжею крові. Хто і кому погрожує в такий спосіб?

Діамантове рейдерство. Чому поліція закриває очі на очевидні злочини проти ювеліра

Анатолію Малєцу продовжили арешт. Він досі у вінницькому СІЗО чекає виклику одеських психіатрів

Виправдання майора Зозулі скасували. Справу хабара у шафці райвідділу слухатимуть заново
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Natasha Razinkina

    Старый извращенец!
  • Юрий Бондарук

    "Одна баба казала"))) якби ці домагання були, і не раз, то БУЛИ Б ЯКІСЬ ЗАПИСИ НА ТЕЛЕФОН, чи відео, чи аудіо...........де докази? А так...звиняйте...на словах можна будь кого звинуватити в домаганні, особливо командира: призначив чергування в свято - домагається! Зробив зауваження - він мене хоче! Відправив в наряд - добивається! Не відпустив на весілля до родички - хоче щоб я його обслужила!  Нормально діваха зрозуміла службу: отримала ВІЙСЬКОВУ інвалідність напевно, тепер ще хоче "зрубати грошей" з командира, бо її "обіжав". Це АРМІЯ дівчинко! Чого ти туди пішла? А раз пішла, то і віджимання і біг в противогазі....
  • Галина Пилипчук

    Що немає поблизу настоящих козаків,щоб цю його честь завязали на два гузи ,щоб він нею більше не щеголяв,вибачте за суржик.
  • Валентина Очеретна

    А,ПРИ ЙОГО ДОМАГАННІ,ХТОСЬ БУВ ПРИСУТНІЙ??? ЧОМУ,ЗРАЗУ ВИНЕН ЧОЛОВІК??? А,МОЖЕ ВОНА СЕБЕ ТАК ПОВЕЛА????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up