Юрій Луценко: «Ми зламаємо заангажовану корумповану систему державних закупівель, на яких наживаються, нехтуючи здоров'ям нації»

У тому, що міліція не допустить, аби хтось наживався на здоров‘ї нації, запевнив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко під час колегії МВС за підсумками минулого року.

 

Працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України упродовж 2008 року проведено ряд організаційних та практичних заходів щодо протидії економічній злочинності та фактам зловживання і хабарництва з боку посадових осіб закладів охорони здоров'я. Аналіз інформацій та матеріалів порушених кримінальних справ у цій галузі свідчить, що криміногенна обстановка в установах і організаціях охорони здоров’я залишається складною. Так, торік органами та підрозділами ДСБЕЗ на підприємствах, установах та організаціях охорони здоров’я викрито 300 злочинів, з яких 188 тяжкі та особливо тяжкі (або 62,7 %). Серед викритих злочинів 27 фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. У сфері службової діяльності - 242 злочини, з яких 102 пов`язані з хабарництвом. Закінчено провадження по 262 кримінальних справах. Вже притягнуто до кримінальної відповідальності 121 особу, з яких 12 діяли у складі груп.

Відео дня
an>

- Цього року, продовжуючи відпрацювання порушень у сфері земельних відносин, ми ставимо за ціль аналогічно відпрацювати медичні закупівлі, -  повідомив Юрій Луценко. - Я вважаю неприпустимим подальше існування в одній із найбідніших країн Європи, якою, на жаль, є Україна, ліків на 30-40% дорожче, ніж в благополучних країнах. Тим більше ті, які закуповуються через стабільних посередників у країнах та у фірм, які потрапляють у чорний список цивілізованих країн, які дбають про здоров'я нації.

Саме на закупівлі товарів та послуг для медичних закладів за державний кошт дуже часто умудряються нагріти руки  чиновники. Найбільш типовими правопорушеннями є отримання винагороди за надання необґрунтованої переваги під час вибору переможця тендера, підписання актів виконаних робіт, закупівля товарів, що не відповідають заявленим вимогам, проведення тендерів без фактичного придбання товарів чи послуг або за завищеними цінами, а також необґрунтоване проведення закупівлі в одного учасника та проведення тендерів за участі підставних учасників.

- Мало того, я впевнений, що високі покровителі трамадольної теми є тими ж особами, які покривають і нинішні кримінальні прояви в системі державних закупівель медикаментів, - наголосив Міністр. - Тому ми поставили відверто і чітко це завдання і за цей рік влітку підіб‘ємо перші підсумки. А в кінці поточного року проведемо повні підсумки, і сподіваємося, ми зламаємо заангажовану корумповану систему державних закупівель, на яких наживаються, нехтуючи здоров'ям нації.

За оперативними даними, у 2008 році виявлено 30 злочинів, пов’язаних з проведенням державних закупівель, з яких 11 - під час проведення відкритих торгів та 19 - з іншими процедурами закупівель. Так, за матеріалами УДСБЕЗ ГУМВС України в АР Крим, прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 366 КК України відносно посадових осіб Кримського республіканського консультативно-діагностичного центру соціальної реабілітації дітей інвалідів, які підготували фіктивний акт виконаних робіт з будівництва центру, де роботи фактично не проводились. Однак зловмисники отримали державні кошти в сумі 631 тис. грн., чим завдали відповідних збитків державі.

Допустили перевитрату грошових коштів, виділених з держбюджету  для придбання 30 автомобілів швидкої та медичної допомоги, на загальну суму 2,9 млн. грн. службові особи Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення  Київської міськради, відносно них за матеріалами ДДСБЕЗ МВС України, ГСУ МВС України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

На Донеччині викрито директора приватного підприємства та заступника директора іншого ПП, які на підставі фальсифікованої угоди з фіктивним підприємством привласнили обладнання для виробництва протитуберкульозної вакцини, вартістю 287 млн. грн., що належало ЗАТ "Біомед" (м. Київ) та було придбане за інвестиційним проектом під гарантійні зобов’язання Кабінету Міністрів України. Більше того - вони передали його під заставу одному з комерційних банків у якості забезпечення повернення кредитів на загальну суму 1,3 млн. грн.. Такими діями зловмисників завдано збитків державі у сумі 287 млн. грн. та банківським установам у розмірі 7 млн. грн.

За підписання актів прийому-передачі виконаних робіт, проведених за бюджетні кошти, вимагав та отримував хабарі від суб`єктів підприємницької діяльності головний лікар комунального підприємствана Одещині, злочинна діяльність задокументована Управлінням ДСБЕЗ ГУМВС України в Одеській області.

Так, відповідно до розпорядження Одеського міського голови в тендерній процедурі відкритих торгів на державну закупівлю медичних приладів для лікувальних закладів міста Одеси, проведеній Управлінням охорони здоров`я Одеської міської ради, перемогло приватне підприємство.

Згідно з договором ПП поставило та обладнало два відділення лапороскопічними та ендоскопічними приладами, однак головний лікар відмовився підписувати акти введення в експлуатацію та пусконалагоджувальних робіт, вимагаючи хабара в розмірі 2-х відсотків від суми виділеного бюджетного фінансування (1 300 000 грн.) тобто 26 000 грн.

Працівники ДСБЕЗ затримали головного лікаря комунального підприємства "на гарячому" при отриманні ним 26 тисяч гривень хабара від представника приватного підприємства. Прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України. 

 

ДЗГтаМД МВС України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Я ваще незнаю какой взял его на ету должность! Нам не нужен гуталин.
  • Anonymous

    луценко ещё не долго осталось - нах нада выгонять таких неучей
  • Anonymous

    а мы тебе сломаем туловище гоблин западенский
  • Anonymous

    Вечно у него "наполеоновские" планы!И вечно они ничем не заканчиваются.Только одно гавканье!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up