Хор Верьовки у Вінниці влаштував єврейське весілля

Хор Верьовки у Вінниці влаштував єврейське весілля

Після гучного аншлагового концерту у Вінниці гендиректор Хору Верьовки Зеновій Корінець ексклюзивно для RIA розказав про росіян у складі колективу, майбутню співпрацю з Олександром Малініним і застосування сучасних технологій у народному мистецтві.

Хор Верьовки – бренд, добре знайомий старшому поколінню. У радянські часи колектив мав шалений гастрольний графік і був головним українським вініловим рекордсменом. За величезні вінілові тиражі - понад вісім мільйонів екземплярів! – отримав «Золотий диск» і грошову премію від «Мелодії», ставши єдиним творчим колективом з України, який зміг досягти таких результатів.

Сьогодні Хор Верьовки починає свою боротьбу за сучасного глядача. На чолі з новим художнім керівником, яким з жовтня призначено Зеновія Корінця, народний колектив готовий брати штурмом серця молоді. Задля цього і програму постійно оновлює, і готується застосовувати сучасні технології – від комп’ютерної графіки до сучасного світла на концертах.

«Розвиватися і не зупинятися!» – обраний девіз Хор Верьовки вже зараз майстерно втілює у життя. На презентації своєї нової концертної програми 11 грудня у вінницькому Будинку офіцерів колектив не тільки з легкістю зібрав аншлаг, а й скорив серця глядачів, серед яких, до речі, було чимало молоді.

Відео дня

– Неймовірна краса! Я навіть не очікувала, що буде настільки крута програма! – зізнається 25-річна вінничанка Марина Кухар. – Чесно кажучи, я прийшла на концерт за компанію з мамою, яка мені багато розповідала про колишню славу і заслуги Хору Верьовки. Я думала, будуть лише українські пісні і танці, а тут – прямо цілий парад танців народів світу і буквально феєрверк емоцій! Костюми, музика, танці, дійство, яке не зупиняється ні на хвилину, і просто шалений прийом публіки! Подібних оплесків я навіть не чула на концертах сучасних виконавців, які нібито є ТОПовими. Це справді був якийсь вражаючий ураган! Дійсно дуже-дуже вразили!

Окрім неймовірних українських народних пісень, які завжди були візитівками Хору Верьовки, сюрпризом для вінничан стали чудові національні танці Угорщини і Молдови, Румунії і кримських татар, а також запальна танцювальна постановка з автентичного єврейського весілля під «Хава нагіла».

– Просто не могли бути у Вінниці і не станцювати єврейський танець! – посміхається генеральний директор і художній керівник Хору Верьовки, народний артист України Зеновій Корінець. – Також пісню єврейською мовою у Вінниці вирішив заспівати наш чоловічий квінтет. Це доречно ще й тому, що 26 грудня наш Хор разом з Прем’єр-міністром Гройсманом поїде з офіційним візитом у Ізраїль. Як бачите, вже ретельно готуємося!

Вчили співати навіть китайців

Перших персон буквально майже всіх країн світу «верьовкінці» бачили неодноразово. Як любить говорити Зеновій Корінець, за 73 роки Хор не виступав лише на двох полюсах – на південному й північному. У всіх інших країнах Хор Верьовки незмінно зривав шквал овацій і збирав аншлаги.

– За кордоном наших артистів часто «підвозили» на своїх приватних літаках президенти різних країн. А особисто мені дуже запам’ятався один курйоз, який трапився під час офіційного візиту у Китай. Була вже друга частина для перших осіб за таким величезним столом, як оці дві зали (показує на залу Будинку офіцерів, - прим. авт.). Китайці ж люблять масштаб! Вони - гігантомани, тому у них все величезне. І от виходять до нас, кажуть: «Кличе Президент! Хочуть поспівати. Треба допомогти…». Допомогти китайцям!.. Ну що ж мали робити?! Прийшлось викручуватись – вчили співати (посміхається).

Цікавих легенд у Хорі Верьовки чимало. Зокрема, відомо, що у 70-х роках разом з українським хором мріяв заспівати «бітл» Пол Маккартні, але керівництво Радянського Союзу через залізну завісу навідріз заборонило.

– Хор Верьовки споконвічно створювався, як ідеологічний колектив. У розпалі була війна. У 1943 році, коли визволили Харків, хтось правильно подумав, що потрібно створити колектив для підтримки бойового духу армії і солдатів, - розповідає Зеновій Корінець. – Після війни ідеологію від України несли два колективи: Хор Верьовки і Ансамбль Вірського. Наш керівник Анатолій Авдієвський, Царство йому Небесне, розказував, що такий був гастрольний графік, що по півроку додому не поверталися. Прилітали в Україну, змінювали легку одежу на зимову і їхали далі.

Росію замінили Європою

До початку буремних подій у Криму і на Сході України максимальну кількість гастролей Хор Верьовки мав у Росії. Артисти згадують: заїжджали на Брянщину і вперед – до Вологди, Санкт-Петербурга, Архангельська, аж до Адигеї.

– Дуже багато часу в Росії проводили, адже за кілометражем країна величезна - як уся Європа, - говорить Зеновій Корінець. – Але після Майдану вже два роки туди не їздимо зі зрозумілих причин. З російськими народними колективами, з якими роками дружили, на побутовому рівні зв'язок підтримуємо, але дистанція і обережність дуже відчувається. Людей зрозуміти можна: все прослуховується, кожен боїться зайве слово сказати…

Втім, попри це у складі самого Хору Верьовки досі є громадяни РФ, які спокійно працюють у колективі.

– У нас взагалі багатонаціональний колектив: і росіяни, і етнічні угорці з болгарами, і поляки з євреями, і навіть один громадянин Америки є. Он наш американець - Роман Сухий, саме переодягається - знайомить Зеновій Корінець. - Колектив дійсно багатонаціональний, але все-таки український! Бо ми представляємо українську державу і українську культуру.

Втрачені гастролі у Росії Хор Верьовки нині замінив виступами у Європі. Зокрема, зараз дуже успішно проходять концерти Хору у Польщі і найближчих до України країнах-сусідах.

На Донбасі глядачі зустрічають зі сльозами

Із початком війни в Україні Хор Верьовки повернувся і до першочергової місії колективу – підтримувати бойовий дух. «Верьовкінці» часто їздять з концертами на Донбас, де виступають і для українських воїнів, і для мирного населення.

– Восени мали дуже гарний концерт у Маріуполі. Публіка на Сході взагалі нас дуже гаряче приймає. Люди, які вірять, що Донбас – це Україна – а таких там більшість! - буквально плачуть на концертах, коли бачать, що українське – це якісний продукт і переконуються, що не помилились, - розповідає Зеновій Корінець. – Люди жаліються на нестачу українських концертів. Якщо раніше не думали про такі ідеологічні речі, то зараз вони особливо потрібні, адже російська сторона у всіх ідеологічних аспектах значно швидша. На жаль, на крок вперед нас…

Сам Зеновій Михайлович 20 років тому закінчив Донецьку консерваторію, яка після нинішніх подій фактично розпалася. Згадує, що хоч тоді побутувала російська мова, він принципово зі всіма розмовляв українською.

– Ми всі впустили якийсь певний період, прогаяли і не помітили, як це сталося. А підкреслювати, що Донбас – це Україна, потрібно було завжди і повноцінно, - переконаний художній керівник Хору Верьовки. - Це знаєте, як життя: завжди потрібно себе тримати в тонусі - і фізичному, і моральному. Такі речі не можна пускати на самоплив. А Україна пустила, і от що сталося… Але час все розставить на місця. Усе має свій початок і свій кінець. Тому колись і це пройде.

Колектив пар і кумів

Свій колектив артисти Хору Верьовки - від наймолодших, 17-річних артистів балету, до найстаршого соліста, 66-річного народного артиста України Василя Ватаманюка - однозначно називають родиною. Проводячи максимум часу разом, артисти згодом і одружуються, і кумуються. Зокрема, вокальний квінтет, який вразив вінничан акапельними піснями, всі - куми.

У цій єдності, розповідає Зеновій Корінець, і криється головний секрет успіху Хору Верьовки.

– Саме поняття слова «хор» - це разом. Тільки якщо у армії все строго, то у нас єдність творча. Єдина думка, єдиний потяг - зарядити публіку – робить свою справу. Публіка навзаєм заряджає нас, плюс і мінус сходяться і відбувається вибух! Ті непідробні емоції, які були на сьогоднішньому концерті у Вінниці! Я бачив, як плакали і глядачі, і артисти. Це найцінніший енергетичний обмін! - зізнається Зеновій Корінець. – Адже ми у принципі живемо у енергетичному світі. Спочатку думали, що все матеріальне, а сьогодні усвідомлюємо інше – технології доходять до того, що будемо читати думки, все чути і бачити, як казала моя бабця: «Без дрота!»

Сучасні спецефекти і співпраця з Малініним

Застосовувати надбання сучасних технологій на своїх концертах уже з 2017 року буде і Хор Верьовки. Зокрема, у новій програмі колядок та щедрівок «Різдво іде по світу», яку артисти презентують 10-11 січня у столиці, буде використана комп’ютерна графіка і найсучасніші світлові ефекти.

– Треба йти в ногу з часом і ні на йоту не зупинятися! – переконана молода хормейстер Хору Верьовки Вікторія Ярема. – Бути сучасними, не відриваючись від класики, тих шедеврів, які є надбанням не тільки української, а й світової культури. Не потрібно боятися нових експериментів, а навпаки - бути відкритими до нового. Творити, шукати нові методи втілення режисерських рішень і фарб, відкриваючи нові перспективи.

– Звичайно, ми починаємо застосовувати сучасні технології! Створюємо такі нові програми, які будуть цікаві молодому поколінню. Публіка до нас і так йде на концерти, але хочеться буквально затягнути саме молодь, щоб вона бачила, що цікавою для неї може бути не лише сучасна попса, а й народна класика, яка подана оригінально, - додає Зеновій Корінець. – Молодь жадає нових творчих аспектів на сцені, шоу, спецефектів. Тому ми готові змінюватись, застосовуючи найновіше світло, сучасний звук. Постараємося наше справжнє, українське, огорнути у таку обгорточку, яка буде мати сучасний вигляд.

На наступний рік Хор Верьовки вже має чимало нових цікавих творчих планів. Зокрема, дасть спільні концерти з популярним естрадним співаком Олександром Малініним.

– Це було його бажання! Співатимемо разом українські пісні: «Ой, у лузі червона калина», «Ніч яка місячна», «Вівці мої, вівці». Олександр Малінін – дуже толерантна людина. Він не підписував горезвісний список російських артистів, не їздив у Крим, адже вважає, що ситуація там неправильна. І взагалі зараз проживає у Німеччині. Тому з такими людьми ми завжди раді разом співпрацювати, - каже Зеновій Корінець. – Нові починання, нові проекти – це завжди добре! І з найцікавішими ми обов’язково повернемося у Вінницю!

Дякуємо за організацію інтерв’ю компанії «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ».

Фоторепортаж з концерту Юрія Білошкурського.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Виктор Ткаченко

    хор Вероьвки це душа України
  • Виктор Ткаченко

    хор Верьовки це душа України
  • Анонім

    Ноу коментс...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up