Бейбі-бокс чи грошова компенсація. Що обирають вінницькі матусі?

Бейбі-бокс чи грошова компенсація. Що обирають вінницькі матусі?
  • Починаючи з липня 2021 року молоді батьки зможуть обирати між бейбі-боксом та грошовою компенсацією на нього в розмірі 5 000 гривень. 
  • Редакція «20 хвилин» запитала у вінницьких матусь, яким чином їм отримувати допомогу до народження маляти краще.

Впродовж цього року понад 2070 новонароджених отримали бейбі-бокси у пологових будинках. А з червня грошову компенсацію оформили більше тисячі вінницьких родин. Такі дані дає Департамент соціальної політики Вінницької міської ради,

— Батьки дітей, які народилися після 24 жовтня, написали заяву на отримання пакунку малюка. Протягом 30 днів його видати ми не можемо, адже не забезпечені, а тому виплачуємо компенсацію вартості бейбі-боксу. Зараз за монетизацією звернулося 1392 особи, ми нарахували грошову компенсацію на 1401 дитину — це понад 7 мільйонів гривень, — розповідає перша заступниця директора департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Наталя Паламарчук.

Вінничанка Каріна Мотрич зараз на дев’ятому місяці вагітності. Як і всі майбутні матері, вона переймається про пологи та новонароджене маля. Одне з хвилюючих питань — «пакунок малюка», який вона сподівалася отримати.

Відео дня

— Це вже моя друга дитина, — каже вона. — Коли народила першу доньку, нам видали бейбі-бокс, яким я залишилася дуже задоволена. Всі необхідні речі там були як для дитини, так і для мене. А от з цією грошовою компенсацією чомусь сумніваюсь, адже гроші можна витрачати лише в обмеженій кількості магазинів і не факт, що там буде те, що мені потрібно.

Журналісти поспілкувалися з вінничанками і запитали, що все ж таки краще — гроші чи пакунок малюка. Думки матерів розділилися.

— Грошова виплата — кращий варіант, бо якщо є старша дитина, то речі з боксу не потрібні, багато чого залишається з братика або сестрички. Але було б зручніше, якби картку з виплатами видавали ще в пологовому, бо бігати з документами та малюком по місту — перспектива не дуже приємна, — сказала Юлія Коломієць.

— Ми б з радістю скористалися грошима, адже багато якісних і набагато кращих речей залишилося від старшого сина. Підгузки та крем з бейбі-боксу нам не підійшли, купували інші. А термометр для води був неробочим. З цієї коробки ми користувалися тільки трьома речами: іграшками і шампунем. Хіба це нормально за такі гроші? — зауважила Наталка Мазур.

— Однозначно, пакунок маляти! Перед пологами передивилась відео розпаковок цьогорічного пакунку. Відповідно, те, що там було, ми не купували. Усе з боксу нам знадобилося (крім підгузків — вони не підійшли). Одяг теж хороший, якісний, нічого ніде не стирчить, кнопочки справні, шви добре оброблені, — підкреслила Інна Муренко. — А оформлення держдопомоги — тут і ворогу не побажаю з маленькою дитинкою (навіть якщо залишити з кимось вдома) цим займатись. Та й на покупки особливо часу немає.

У Департаменті соціальної політики міськради ж зазначають, що однозначної відповіді на питання «Що краще отримати?» немає.

— Якщо дитинка народилася в родині, яка перебуває у складних життєвих умовах, то краще видати натуральний пакунок малюка. Тоді в дитини будуть всі необхідні речі на перший час. Але якщо сім’я забезпечена, то краще отримати гроші, аби вони могли обрати те, що самі захочуть. Умови та можливості в кожного різні, — сказала Наталя Паламарчук.  

Автор: Діана КОЛНОГУЗОВА


Читайте також:

Сотні вінницьких мам залишилися без «пакунку малюка». Ні бебі-боксів, ні компенсації немає

Інспектори з паркування працюють вже рік. Що про їх роботу кажуть вінницькі водії

Монетки добра. Навіщо у вінницькій школі №20 збирають копійки, що вийшли з обігу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Алина Бабаева

    Деньгами !
  • Ксения Кориненко

    Я родила двойнят давали беби бокс.мы довольны.
  • Ola La

    Я за бейбі бокс. Але так як нам його в родомі не видали і нам 5 місяців бейбі бокс не потрібин. То най вже будуть гроші.
  • Marianna Bodnar

    Бейбі бокс❣️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up