Сотні вінницьких мам залишилися без «пакунку малюка». Ні бебі-боксів, ні компенсації немає

Сотні вінницьких мам залишилися без «пакунку малюка». Ні бебі-боксів, ні компенсації немає
  • Вінницька область кілька тижнів значиться в списку проблемних регіонів. Мова про бебі-бокси, які мають отримувати новонароджені.
  • Майже 200 заяв від вінничанок про неотримання «пакунку малюка» знаходиться в міському департаменті соціальної політики, в обласному департаменті таких заяв майже 500.
  • Їм обіцяють грошову компенсацію, але, яка це буде сума та коли — невідомо.

Пакунок малюка, або бебі-бокс, який містить памперси, бодіки, шапочки, ковдри, пелюшки та дитячу косметику, і є вагомою підтримкою в перші місяці життя малюка, почали видавати в 2018 році. На сьогодні вартість цього пакунку складає 5 тисяч гривень.

За два роки бебі-бокси отримали 21 тисяча 111 новонароджених в нашій області. Але в деяких областях, починаючи з травня місяця новоспечені матусі отримати цей пакунок не можуть, бо вони закінчились.

Натомість таким родинам запропонували, або, почекати коли пакунки з’являться знову, або ж одноразову грошову допомогу. Проєкт постанови про грошову компенсацію, міністерство соціальної політики вже розробило і чекає рішення уряду.

Відео дня

Як кажуть в обласному департаменті соціальної та молодіжної політики вже більше двох тижнів така проблема існує у Вінницькій області.

До того це спіткало Тернопільську, Запорозьку, Дніпропетровську, Закарпатську області, а в Донецькій області ця проблема взагалі тягнеться з 2018 року.

За словами Людмили Петришиної, начальниці відділу адресних допомог департаменту, в нашій області 485 жінок, які нещодавно народили малюків, залишились без бебі-боксів. І вони вже написали заяви про неотримання цих пакунків.

— У місті ж заяв про неотримання бебі-боксів написали майже 200 вінничанок, — розповідає Валентина Войткова, директор міського департаменту соціальної політики.

За її словами, ці жінки згодом можуть отримати грошову компенсацію, або бебі-бокси. Але коли це відбудеться в департаменті не знають.

— Ми чекаємо на зміни, які мають прийняти в уряді стосовно грошової компенсації, та порядку її відшкодування, — говорить директорка міського департаменту соціальної політики. — Про яку суму компенсації мова, поки що теж невідомо. Але вже зараз потрібно писати заяву про те, що бебі-бокс новонароджений не отримав, додати до неї свідоцтво про народження малюка, посвідчення особи батьків. І коли на рівні міністерства ситуація проясниться, ми обов’язково повідомимо вінничанам, коли, і як, вони можуть отримати, або «пакунок малюка», або грошову допомогу.

Що робити батькам немовлят?

На сторінці міністерства соціальної політики є повідомлення, що в разі відсутності в закладі охорони здоров’я «пакунку малюка» на день виписки новонародженої дитини — про це видається довідка.

Батькові чи матері новонародженої дитини, які не отримали бебі-бокс необхідно надати до органу соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини заяву у паперовій або електронній формі та довідку про неотримання пакунку малюка в закладі охорони здоров’я.

Після поставки пакунку малюка до органу соцзахисту, батьки зможуть його отримати, або ж взяти одноразову допомогу.

Коли проблема вирішиться?

За словами Євгена Котика, заступника міністра соцполітики питання бебі-боксів має вирішитися до кінця літа. А питання грошової компенсації ще раніше. Чиновник каже, що проблема з пакунками малюка виникла через помилки в тендерній закупівлі центральної закупівельної організації. Через них антимонопольний комітет скасував тендери на компанію підрядника, який би наповнював та доставляти бебі-бокси.

З метою вирішити це питання, в міністерстві розробили проєкт рішення, яке найближчим часом має розглянути уряд, як тільки його приймуть, можна буде отримати грошову компенсацію.

Такод Євген Котик додає, що вміст бебі-бокса не зміниться, після того, як затвердять нову компанію підрядника. Фінансову ж компенсацію в міністерстві оголошують в межах 5 000 гривень. Тобто вона буде відповідати вартості того бебі-боксу, який поставлявся в регіон. При чому, щоб зберегти соціальну справедливість, в міністерстві кажуть, що ці грошові компенсації будуть нараховуватись з урахуванням коефіцієнту інфляції, який був на момент не одержання бебі-боксу.

 

Читайте також:

Онкологи з дитячої обласної мають відповісти по закону — вважають рідні Діми Шилова

Медогляди перед 1 вересня: як їх мають проходити вчителі та діти? 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Людмила Тисина

    Дайте пожалуйста отзыв за первый роддом. Кто там рожал ?

    Наталия Войт reply Людмила Тисина

    Людмила Тисина
    Недавно знакомая рожала,осталась довольна .
    Я рожала 8 лет назад тоже все хорошо.

    Ольга reply Людмила Тисина

    Родила двойню,кесарево.врачи хорошие,мёд сёстры тоже,а вот остальной персонал-караул! Орут,как буд то у себя в сарае находятся.гоните их нафиг.
  • И.С.

    кто то нормально за счет винницкого бюджета нагрелся. Уверен, этот набор более 2 тыс не стоит.
  • Vitalik Matsynura

    5 тис
  • Alexey Shytov

    Конец эпохи бедности. Жри те
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up