Онкологи з дитячої обласної мають відповісти по закону — вважають рідні Діми Шилова

Онкологи з дитячої обласної мають відповісти по закону — вважають рідні Діми Шилова
  • В 12-річного Діми Шилова рак. А ще необхідність в трансплантації кісткового мозку та вторинний імунодефіцит, зумовлений хіміотерапією.
  • Родичі хлопчика звинувачують лікарів дитячої обласної лікарні в тяжкому стані дитини, а саме, в невірно встановленому діагнозі та лікуванні.
  • На цьому також наголошують лікарі Охматдиту, де зараз лікується хлопчик.
  • Вінницькі ж лікарі, вбачають у цьому шкурний інтерес «киян».

— Нам не потрібна компенсація, ми просто хочемо, щоб цих людей звільнили і вони понесли кримінальну відповідальність. Тому що до нас там були діти, і після нас там будуть діти, — говорить Надія Дмитрієва, хрещенна Діми Шилова.

Пані Надія каже, що аби не турбувавати маму, яка постійно знаходиться біля сина, все спілкування поза палатою хлопчика вона бере на себе. Тому має від мами хворого нотаріальну довіреність, щоб офіційно представляти інтереси сім’ї. 

За розповіддю Надії, Діма потрапив до дитячої обласної в серпні 2019, в нього знайшли пухлину, дитину прооперували, провели хімію. Консультувалися про потребу переводити хлопчика в Київ, але завідуючий онкогематології дитячої обласної Олександр Калінчук запевнив, що вони справляються.

Відео дня

— Нам сказали, що в Діми В-клітинна лімфома, що вона не дає рецидиву, що все буде добре. Дитину виписали в березні 2020, а в квітні стався рецидив, — розповідає жінка.

За словами пані Надії, дитину знову госпіталізують, та готують документи на Київ в Охматдит.
В Охматдиті після консиліуму, виносять заключення, що важкий стан дитини обумовлений помилкою вінницьких лікарів, а саме через неправильно встановлений діагноз, та недотримання протоколу лікування (лікарі наголошують, що у Вінниці дитині вводили препарати, дозами, які не призначені для лікування дитячої онкології).

— Зараз, щоб провести трансплантацію кісткового мозку, а це необхідно зробити, дитині впродовж шести місяців мають відновлювати імунітет, — говорить хрещена хлопчика. — На це йде або препарат за 1900 доларів, або інший за 5000 евро. Окрім цього, щоденно від двох до десяти тисяч грн, в залежності від того, які роблять аналізи та капають препарати, мама витрачає на лікування сина.

За словами хрещеної, Діма зараз важить 35 кг, його годують через крапельниці, трохи сильніший дотик до тіла дитини провокує гематоми. В нього постійно заливають тромбоцити. Роблять хімію — відкривається внутрішня кровотеча. І так по колу. Стабілізувати хлопчика не виходить.

Діма Шилов разом з мамою Ольгою, до того, як дізналися про страшну хворобу

По життєвим показникам

За словами Олександра Калінчука, дитячого онколога та завідуючого онкогематологічного відділення дитячої обласної лікарні, хлопчик потрапив у відділення в крайньо тяжкому стані. До цього його лікували в приватних клініках, (були скарги на болі в животі, рвота, нудота).

— Але десь за три місяці до цього, в квітні 2019, хлопчик вже був у нас у відділенні, і вже на той час був нестандартним і нестабільним пацієнтом, — розповідає лікар. — З діагнозом якось не складалося, ми його обстежували повністю, робили комп’ютерну томографію всього тіла. На той момент ніякої пухлини ні злоякісної, ні доброякісної ми в нього не знайшли.

Як каже завідуючий онкогематології, пізніше, в серпні 2019, Діма Шилов поступив до відділення з хірургічною проблемою, а саме кишковою непрохідністю на фоні пухлини в животі. Стан дитини був дуже важкий.

— Лімфома, це пухлина дитячого віку, яка розвивається миттєво, якщо дитина потрапила до лікарні з гострою хірургічною проблемою на фоні пухлини, цю проблему потрібно вирішувати швидко, — говорить лікар. — Коли ми його оперували, зайшли в живіт, побачили що там все схоже на лімфому і по лімфомному протоколу почали початковий етап лікування — циторедукцію. Але в дитини почався регрес, тобто пухлина збільшилась і з часткової непрохідності кишківника, перетворилась на повну.

Лікар каже, що тоді скликали консіліум з ведучими гематологами закладу, представниками дирекції, і мами. І прийняли рішення, не чекаючи результатів обстеження з лабораторій (результат приходить за 10–14 днів), почати серйозну і агресивну терапію, інакше дитина загине від кишкової непрохідності. Мама під цим рішенням підписалась. Розпочали хімію і дитині стало краще, пухлина стала щезати. На кінець блока хіміотерапії (він іде 5 днів) пухлина зменшилась і повністю звільнила просвіт кишковика.

Різні лабораторії — різні діагнози

— Після того, як Діма успішно пройшов перший етап хімії, пухлина відреагувала на лікування, почали приходити результати з лабораторій, куди ми посилали шматочки пухлини. І ми побачили, що результати різні, — розповідає Олександр Калінчук. — Вінницька лабораторія нам дала діагноз В-клітинна лімфома (саме за цим протоколом лікували Діму у Вінниці), Національний інститут раку дав діагноз Т-клітинна лімфома. І вони лікуються по різному.

— Нам потрібен був арбітр, це називається референс діагнозу. Щоб бути повністю об’єктивними цю референцію провели в Німеччині, — говорить Олександр Калінчук. — А поки лікарі продовжували лікувати хлопчика по протоколу, який дав ефект. З німецької клініки заключення прийшло 6.11.19 (дата забору 28.10.19) що це В-клітинна лімфома.

За словами лікаря після завершення курсу хімії (півроку) в дитини була повна ремісія. Через місяць в Діми з’явилася запальна клініка: температура, збільшені лімфатичні вузли. Антибіотики не допомагають, в хлопчика діагностують рецидив. Повторно беруть аналіз з лімфатичного вузла, приходить результат В — клітинна лімфома.

До речі, в той самий час (жовтень 2019) мама хлопчика Ольга Шилова, за власний рахунок теж робить аналіз пухлини в іншій Берлінській лабораторії. Діагноз був знову інший, Т-клітинна лімфома.

Але за словами Надії Дмитрієвої ці аналізи до уваги ніхто не брав. Олександр Калінчук каже, що дійсно був інший аналіз з німецької лабораторії, але в Німеччині, як і в Україні працюють люди...

Діма Шилов, після майже року хвороби. Рідні хлопчика хочуть через суд з’ясувати, хто винен в тяжкому стані дитини

Про що звітують в Охматдиті?

За результатами консиліумів у складі завідуючого хірургічного відділення Стецюка, завідуючого відділенням трансплантації кісткового мозку та імунотерапії Лисиці, лікарів хірургічного відділення Шергіної та Дмитренко основний діагноз Діми — анапластична крупноклітинна лімфома 4 стадія (перший ранній рецидив після невідповідної терапії).

А ще київські лікарі зробили висновки, що сформований вінницькими лікарями діагноз анапластична В-крупноклітинна лімфома, був встановлений всупереч отриманим даним та за відсутністю достатнього об’єму досліджень.

Також в Охматдиті вважають, що на етапі первинного лікування пухлини — оцінка ефективності терапії, як по термінам, так і по об’єму не відповідала стандартам (пацієнту безпідставно давали препарат в дозах не передбачених для лікування дітей).

Київські лікарі ще раніше наголошували, що застосування терапії, яка не відповідає діагнозу хворого з великою ймовірністю сформує у пацієнта мультилікарську резистентність пухлини (пухлина не буде реагувати на лікування).

А також стан комбінованого імунодефіциту протягом 6 місяців мінімум (який, може збільшити ризики загибелі на етапах терапії рецидиву захворювання). Цей стан розвинувся, в тому числі і внаслідок неадекватної діагностики та терапії першого епізоду захворювання та неадекватного лікування рецидиву захворювання в умовах відділення онкогематології дитячої обласної лікарні м. Вінниця.

Лікарі знають про наслідки

За словами завідуючого онкогематології вінницької обласної дитячої лікарні, після введення гормону чи хіміопрепаратів, навіть однократного, в дитини виникає медикаментозний вторинний імунодефіцит. І лікарі про це знають. Це наслідки такого лікування.

— В протоколі, за яким лікують всі європейські країни чітко написано, що під час виникнення рецидиву (ці пухлини в 20 % дають рецидив) — пацієнту показана трансплантація кісткового мозку, — говорить лікар. — Нас не здивувало, що в дитини з агресивною злоякісною пухлиною — рецидив. Ми звернулись в Охматдит, який на сьогоднішній день, повинен робити таким пацієнтам трансплантацію безкоштовно. Я особисто телефонував завідуючому Охматдиту, і узгоджував наші кроки, тому що від них залежить лікування. Якщо якийсь лікар в Охматдиті раптом вирішив, що ми робили щось неправильно, можу сказати, що всі рішення приймаються комісійно, тому що ціна неточності надто велика. Втім, в нас з Охматдитом глобальні проблеми, нам регулярно відмовляють в допомозі. Тому що коли було розгалуження на рівні медичної допомоги, ми були третій рівень, Охматдит — четвертий рівень, зараз кожна лікарня це юридично незалежна одиниця. Тож загострилось конкурентне середовище. І на цьому грунті виникають проблеми, але коли вони починають переходити на особисті, хай нас розсудять інші. Та, може в них є фінансовий інтерес?

За словами завідуючого онкогематології, в обласній дитячій лікарні Діма Шилов отримав медикаментозного лікування на сумму 944 500 грн, за рахунок держави.

— Мама за півроку по всім підрахункам витратила чотири тисячі грн, на медикаменти, — говорить лікар. — Питання: чому в Охматдиті вони витрачають великі гроші, якщо є державна програма «дитяча онкологія», «трансплантологія», яка повинна покривати усі витрати. А ще чому апріорі, вінницькі лікарі не праві, а в Охматдиті праві?

Хто б там не був правий, зараз Дмитрику Шилову потрібна допомога. Ось группа підтримки в фб.

Рахунок Приват Банку
5168 7520 1040 3411 на ім’я мами Ольга Ганзер-Шилова
Контактний номер телефону (097)7954156


Читайте також:

«Роблять з нас гарматне м'ясо, а потім кажуть — самі винні». Медику швидкої допомоги накипіло

Гроші йдуть за пацієнтом? Програма медичних гарантій не така вже й гарантована

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (275)
  • Маша Фіцай

    +++
  • Марія Варцаб'юк

    ++++++
  • Silbia Svitlana

    +++++++++
  • Іванка Базів

    ++++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up