«Роблять з нас гарматне м'ясо, а потім кажуть — самі винні». Медику швидкої допомоги накипіло

«Роблять з нас гарматне м'ясо, а потім кажуть — самі винні». Медику швидкої допомоги накипіло
В’ячеслав Стаднік, фельдшер підстанції №1 станції швидкої допомоги
  • Навколо підстанції швидкої допомоги №1 не вщухають розмови.
  • Спочатку скандал з хворими лікарями, потім — дірявий дах, що протікає, згодом суперечка між містом та областю — хто винен і кому на ремонт розщедрюватися.
  • А тепер медики швидкої кажуть, що задовбалися бути крайніми, адже всі шишки летять на них — і грошові, і ковідні.

Лікарі швидкої хворіють на COVID-19, але в ковідні бригади черга. Про це 20minut.ua написав тиждень тому. Керівництво обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф, нагадаємо, розповіло про роботу та хвороби першої підстанції швидкої. Після виходу статті до редакції звернувся фельдшер цієї підстанції В’ячеслав Стадник, який одразу сказав, що в нього та його колег скоріш за все будуть проблеми, але… задовбало.

І медик, так би мовити, пройшовся по всіх питаннях, які озвучували перший заступник директора обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (колишній директор, але зараз його договір про призначення на переоформленні) Анатолій Пірникоза, медичний директор Станіслав Скоробогач, головний бухгалтер центру та керівництво обласного департаменту охорони здоров’я. І ось що вийшло.

Питання перше — приміщення

— Підстанція № 1 на Пугачова, там стеля тече, пліснява, в цьому приміщення майже півстоліття працюють медики, а ще говорять, що там 43 роки не робився ремонт, бо грошей не давали — брехня, — говорить В’ячеслав Стаднік. — Ми тоді ще не підпорядковувались катастрофам, Валентин Фіщук був головним лікарем швидкої, а Гройсман був при владі, ми його і запитали: «Коли ви ремонт зробите на першій підстанції?» А він каже: «Ми ж вам виділили 1 млн грн на дах, щоб вам там перекрили». А Фіщук каже: «Нам мільйона мало, тре три». Ми всі так сміялися, аж хлопали.

Відео дня

— А що було за фактом, — продовжує В’ячеслав. — Прийшло пару чоловіків, розстелили пару рулонів руберойду, розтопили відро смоли, так мільйон і пішов.

А стосовно станції на Ширшова, 43, то, за словами Стадніка, там завжди були кращі умови, центральна станція теж була доглянута, тому що там начальство сидить.

— А про приміщення на Арабея, про яке зараз говорять, — каже медик. — Я чув на початку своєї служби, що ось-ось нас мають туди перевести, до речі, на швидкій я працюю 15 років.

Питання друге — медики без спецзахисту

Медичний директор Станіслав Скоробогач розповідав про те, що всі медики в повному обсязі забезпечені спец захистом, який в належних умовах утилізується (якщо це одноразовий), або за конкретною процедурою чиститься (якщо це багаторазовий). Проблемою масового зараження медиків в обласному центрі бачили в тому, що медики або не дотримувались певних умов (не носили костюми), або через те, що в лікарнях не працюють дезінфектори, тож лікарі швидкої в польових умовах себе якось дезінфікувати.

— Багаторазові костюми та одноразові в нормальній кількості в нас з’явилися зо три тижні тому, — говорить В’ячеслав Стаднік. — Коли ж ми входили в карантин, нам на бригаду видали по одному одноразовому костюму.

Як каже медик, в них на підстанції є щит, де виставляють всю актуальну інформацію. І коли їм видали ці костюми, на щитку з’явилося оголошення: «Старший бригади вдягає цей костюм, йде на виклик, якщо там немає підозри на ковід, він кличе свого помічника, і вони разом обслуговують цей виклик. Захисний одяг в даному випадку вважається придатним для подальшого використання».

— І добре, якби цей костюм видавали на одну зміну, але ж ні. Людина цілий день їздить на виклики, на температури (яка може бути при ангіні, чи хворих нирках). На пацієнтах не написано ковідний то хворий, чи ні, — говорить медик. — Вийшов такий лікар з виклику, облився деззасобом, зняв костюм, повісив в машині, він висох. Зміна закінчилась, цей костюм акуратно склали в пакетик. Заступає інша зміна і одягає цей костюм. Тобто, це вже не засіб індивідуального захисту, це вже засоби колективного захисту. Хоча навіть з точки зору гігієни, ці костюми мало пропускають повітря, і як його одягаєш, в ньому дуже потієш. Звичайно, ковід через піт та біологічні рідини не передається, але коли ти повністю запакований, ти дихаєш цим костюмом.

Розповів Вячеслав і про багаторазовий костюм. Хоча зізнається, що не знає, звідки вони взялися, адже на перших порах і одноразові і багаторазові костюми всі були за рахунок волонтерів.

— Багаторазові костюми нам видавали червоного, темно-синього і тілесного кольору, — каже В’ячеслав. — Вони тканеві, так що їх можна прати. Ну і Скоробагач розповідає, що вони обробляються: холодне прання, сушка. Але їх теж три-чотири на бригаду, особисто я отримував на свою бригаду два костюми і потім ще один додали. І знову ж таки, людина ходить в ньому, потім знімає, зверху він обробляється деззасобом і все, вони не перуться. Може в ковідних бригадах там збирали ці костюми на прання, але я не чув.

Тому, за словами В’ячеслава, він купив собі і дружині (яка теж медик) і одноразовий, і багаторазовий костюм.

— Може через те я ще і катаюсь по викликах, бо маю особистий костюм, — каже Вячеслав, і додає, що багато лікарів так зробили.

Питання третє — про гроші, які не платять

Стосовно розмов про високі зарплати лікарів, обласних премій та ковідних надбавок, у медиків є власна думка.

— Ну, по-перше, коли не було цих ковідних грошей, все одно люди працювали. Я взагалі думаю, що на швидкій раніше працювали лише фанати, тому що зарплата була мізерна, — каже медик. — Це зараз ми отримуємо обласну премію, я особисто отримую її тільки рік (тому що через службу в АТО, Вячеслав перервав роботу в швидкій на деякий час). З цією премією зарплата більш-менш нормальна.

— Але коли керівництво департаменту охорони здоров’я розповідає про величезні зарплати лікаря першої категорії в 47 тис. грн, або зарплату фельдшера в 36 тисяч, це вже занадто, — каже медик. — Ці гроші дійсно отримують медики ковідних бригад, але їх всього три по місту. Вони цілеспрямовано їдуть на підтверджений ковід, або серйозну підозру. Решта бригад виїжджає на температури, задишки, і, як каже наше начальство, ми не контактні, тому і розраховувати на якісь ковідні кошти не можемо. 

Це наказ для лікарів швидкої. Засоби індивідуального захисту, якими можна користуватись необмежену кількість разів, необмеженій кількості людей, аж допоки на ковід не нарвешся 

Питання четверте — всі хворі, нема кому працювати?

За словами медичного директора Станіслава Скоробогача, зараз у Вінниці працює 28 бригад швидкої, зокрема 9 бригад — на філії № 1 (такі дані були на минулий тиждень). І цієї кількості для міста вистачає.

— З цих всіх бригад, більшість фельдшерські, тобто бригад в повному складі: лікар, фельдшер, водій, дуже мало, — говорить Вячеслав. — Обласну премію, чого дали? Тому що медики і водії масово звільнялися. Але з нового року ці премії наче відміняють. І в нас на руках залишиться три тисячі з копійками. Якщо це станеться, медиків швидкої залишиться менше на 50%.

Питання п’яте — як швидка їде на виклик 

За словами В’ячеслава Стадніка, їм керівництво каже: якщо людина хвора, а лікар в спецкостюмі, то він в жодному випадку заразитися не може. А якщо лікар захворів, значить, через те, що або спецкостюм не правильно знімав, або десь в іншому місці (дорогою на роботу, базар, трамвай, магазин).

— Якось наша підстанція так «непонятно де» підхопила ковід, що на виклики виїжджали чотири бригади з 14, — каже медик. — Просто не було кому працювати, а підмогу з інших підстанцій нам не давали, щоб не було контакту. Було таке, що наша ковідна бригада не встигала возити наших лікарів, фельдшерів чи водіїв з підстанції до лікарень, тому що людям просто на роботі ставало погано.

Владислав каже, що в диспетчерській часто не знають, до контактного хворого посилають бригаду чи ні, але всі підозрілі (навіть не підтвердженні)  проходять через ковідну лікарню.

— Коли ми їздимо на температуру чи болі в животі, за протоколом таких пацієнтів ми маємо везти через районну (на Хм. шосе) лікарню, це опорна ковідна лікарня, без аналізів якої жодна інша лікарня хворого з температурою не візьме, — розповідає Вячеслав. — Там в пацієнтів набирають аналіз крові на швидкий тест і він, зрозуміло, нічого не показує. Далі веземо пацієнта по маршруту. Ну і розвозимо ковід.

До речі, про експрес-тести. За словами медика, лише в одному випадку він був позитивний, в усіх інших — людина приходить на роботу з температурою, роблять експрес-тест — нічого, але людині погано, її забирають в лікарню. Там роблять ПЛР і через три дні він або позитивний, або ні. Але є хворі, що лежать в лікарні з вірусними пневмоніями, і мають всі прояви ковіду, а ПЛР нічого не показує. Тобто є сумніви навіть відносно ПЛР.

Питання шосте — медики захворіли і заразили півміста

«Якщо людина виконує всі інструкції, заразити нікого не можливо. І в транспорті, коли людина їде на роботу, теж потрібно дотримуватись правил безпеки — рукавички, маска», — про це говорив начмед обласного медичного центру та медицини катастроф. А ще казав про проведенні всім працівникам підстанції тест ПЛР, і про відсутність нових хворих.

Два тижні тому на підстанції всім працівникам робили ПЛР (один раз за весь період карантину). Водій В’ячеслав тоді був не на зміні і приїхав своєю машиною. Коли йому потрібно було виходити на роботу, він знав про власний негативний тест.

— Але напередодні мого водія зняли з бригади, він захворів ковідом, — говорить медик. — Після тесту я виходжу в ніч, і відпрацьовую зміну з іншим водієм, в якого зранку відбирають тест, а згодом він теж «зникає», бо в нього ковід. І весь цей час я не контактна особа, тому що нема кому працювати.

За словами медика, коли вони питають у свого начальства, чому немає ковідних грошей медикам, які постійно контактують з хворими пацієнтами і хворими лікарями та водіями, їм розповідають, що контактиним не платять, а лише тим, хто надавав допомогу.

— Усі виклики поступають нам на планшет, де вказується: контактний хворий чи ні, — говорить медик. — Ми їздимо на такі виклики без захисту (одягають костюми на температуру і підозру ковід). Але люди викликають швидку і не кажуть про температуру, навіть якщо знають, що вона в них є, щоб бригада прийшла «не в комбінезонах», щоб сусіди не побачили. А нам потім розповідають про наші проколи, і про те, що самі винні.

Питання сьоме — чому не закрити на карантин?

За словами директор обласного центру медицини катастроф, на підстанції зараз працюють абсолютно здорові люди. Але медики питають, якщо вони такі здорові, то чому  до них таке ставлення?

— Нам забороняють заїхати на підстанцію, коли немає викликів, — говорить В’ячеслав. — Ми стоїмо під деревом, тому що в машині 60 градусів. Запускають на короткий проміжок часу, вночі. Ну щоб не контактували одне з одним. У нас на території станції купа відеокамер, кажуть, щоб на території ходили в масках, без масок знімуть премії.

До речі, додає В’ячеслав Стаднік, ковід прирівняний до професійної хвороби лікарів, але довести це важко.

— Я не знаю, чи хтось з наших ризикне зариватись на те, щоб йому ковід в професійну хворобу записали. У Мінпраці є постанова про те, що для здобуття довідки про це, потрібно писати заяву на розслідування, має збиратись комісія (а це начальство) і там має бути конкретне джерело зараження. Марна справа.

В’ячеслав Стаднік: «Мені не потрібні ковідні гроші. Але не потрібно з медиків швидкої робити гарматне м’ясо, а потім казати — самі винні» 


Читайте також:

Лікарі швидкої хворіють на COVID-19, але в ковідні бригади черга

«Температура під 40 не збивалася більше тижня». Історії медиків, які хворіли на коронавірус

Тест. Врятуєте або покалічите — чи вмієте ви надавати першу домедичну допомогу? 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Таня Кушнір

    Дякуймо лікарям за їх працю!
  • Таня Кушнір

    Дякуймо лікарям!
  • Федір Стадник

    Начальствуючі совки зазвжди так говорили ми вас в авган не посилали ми вас на схід невідправляли а тепер самі винні
  • Любовь Литвин

    Жодному з сімейних лікарів теж не доплатили 300% обіцяного, хоча ми ведемо (і контактуємо) теж з хворими на COVID-19. Про те, що не можливо доказати, що у медиків це професійне захворювання правда. Ще й «умови створять», щоб людина сама звільнилась. На температури теж їдемо у «повному обмундируванні», бо дійсно люди приховують правду. Ось і живемо все життя (я про всіх медиків) у обіцянках і погрозах з сторони керівництва. Тому в медицину йдуть лише фанати своєї справи.

    Sergey Sergeev reply Любовь Литвин

    Бо непотрібно було ім підігравати з неіснуючим вірусом!Бабла захтіли брехуни!300 відсотків захтіли!Так отримайте але вони безсімптомні!НЕВИДИМІ як той вірус!

    Ірина Чорна reply Sergey Sergeev

    Від "неіснуючого вірусу" за кілька місяців померло понад 0,5 млн. людей!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up