Гроші йдуть за пацієнтом? Програма медичних гарантій не така вже й гарантована

Гроші йдуть за пацієнтом? Програма медичних гарантій не така вже й гарантована
Вінничанка Людмила (46). Мріяла бути в числі перших хто відчув дію реформ, але поки що маю на руках лише квитанції.
  • У ФБ ходить мем про медреформу вторинної та третинної ланки (головний принцип якої — гроші йдуть за пацієнтом).
  • А саме: «перед тим, як зайти в кабінет, перевірте, чи з вами йдуть гроші та пропустіть їх вперед».
  • Це зовсім не жарт — доведено власним досвідом вінничанки

Пані Людмила вирішила скористатись програмою медичних гарантій. Її сину потрібно було пломбу поставити, не бозна які кошти, але в жінки онкохворий чоловік, на лікування та підтримку якого йде і так доволі скромний бюджет сім’ї.

Людмила прийшла за допомогою у вінницьку клінічну стоматполіклініку, що знаходиться на вул. Архітектора Артинова, 24.

— Розраховувала на безкоштовну стоматологічну допомогу моєму сину, а побачила на дверях поліклініки оголошення, — розповідає жінка. — «У зв’язку з реформуванням медичної галузі, гарантованим пакетом встановлене обмежене фінансування стоматологічної допомоги, а саме виділено 9,19 грн на одне відвідування. Тому, рішенням виконавчого комітету вінницької міської ради в закладі введені тарифи на платні послуги. Оплата через термінал».

Відео дня

Нові можливості?

З квітня кожен з нас має можливість скористатись безкоштовним пакетом різноманітних медичних послуг (первинки, вторинки, частково третинки). Це нам гарантує програма медичних гарантій, яка затверджена на законодавчому рівні.

Програма стосується всіх без винятку верств населення, та окремо на сайті Національної служби здоров’я, опублікована інформація про медичні гарантії для дітей. А саме, про те, що серед майже 30 мільйонів українців, які мають декларації зі своїми лікарями, 6,5 мільйонів — це діти. З цих дітей 1,9 мільйона — віком до 5 років та 4,5 мільйони — від 5 до 17 років. І що кожна дитина може отримати безоплатно медичні послуги, лише маючи декларацію з педіатром чи сімейним лікарем.

Тож окрім того, що дитині безоплатно мають допомогти народитися, вакцинуватися, проконсультуватися з вузькими спеціалістами, отримати стаціонарну допомогу включно з операціями, кожна дитина до 17 років (взагалі-то і дорослі теж) має право на безкоштовну невідкладну та планову стоматологічну допомогу. Але ні.

— Я шукала лікарні, які мають договір з Національною службою здоров’я, і звернулась туди по допомогу, — розповідає пані Людмила. — Зокрема, в міську стоматполіклініку. Там синові зуб запломбували, але за гроші. До того мала розмову з завідувачкою закладу, казала, що через фінансові труднощі хочу скористатись тим, на що маю право за законом. Почула у відповідь про скруту закладу, нестачу коштів, проблеми медицини, та про «можливо щось можна буде придумати». Не придумали, за пломбу віддала 150 грн (і це лікар знижку зробив).

У НСЗУ кажуть — вимагайте

— Перед тим, як скористатись послугами стоматолога, я звернулась до Національної служби здоров’я, — розповідає Людмила. — Там мені сказали, що маю право на безкоштовну послугу і навіть повинна її вимагати.

«Вимагатель» з пані Людмили такий собі, тому за пломбу дитині їй довелось заплатити. Журналіст теж звернувся до Нацслужби здоров’я з запитанням, що робити пацієнту, коли медзаклад відмовляє в безкоштовній допомозі (гарантованій), мотивуючи це нестачею виділених коштів. Як журналісту, порадили написати запит до прес-служби для отримання відповіді. А як потенційному пацієнту медустанов, в НСЗУ сказали наступне:

«Якщо у вас є договір з вашим сімейним лікарем, є направлення від нього у відповідний заклад (а сам заклад має договір з НСЗУ — авт.), вам мають надати безкоштовну допомогу в рамках програми медичних гарантій».

Іншими словами — проблеми індіанців, вождів не… торкаються.

Чекаємо на кращі часи

За словами Валентини Герасимчук, директора міської клінічної стоматполіклініки, через те, що кошти НСЗУ не покривають потреби медзакладу, лікувати зуби поки що можна лише за гроші.

— Розраховуючи виділені кошти, в нас виходить по дев’ять гривень на одну послугу. Хоча, щоб почати щось робити, потрібно мінімум 100 грн на послугу. Адже зараз навіть медичні засоби (маски, рукавички, знезаражувальні) подорожчали в рази, — розповідає директорка поліклініки. — Так, НСЗУ виділила гроші, проте там немає розгалуження, (на що саме ті гроші мають йти), просто кинули суму. Їх ні на що не вистачає. На сьогодні ми, навіть після скорочення штату працівників, маємо заборгованість по зарплаті. Ми не можемо дозволити собі зробити закупки.

Валентина Герасимчук каже, що вони неодноразово телефонували в НСЗУ, говорили про невідповідність тарифів та реальних цін на послуги. А там відповідать, що тарифи мають переглянути, але коли це відбудеться, невідомо (не зрозуміло як, адже все впирається в бюджет, який більшим не став).

— Деякі обласні центри взяли стомат лікарні на баланс обласного чи місцевого бюджету, наше місто допомагає закладу з енергоносіями (електрика, вода, опалення), — розповідає директор. — І можливо якщо буде міська програма типу «здоров’я вінничан», теж якісь кошти будуть виділятись. Але все побачимо після наступної сесії міськради. Розуміємо, що в людей зараз грошей немає, тому, де можемо, знижуємо ціни на послуги.

— Знаєте, не лише в нас такі проблеми, — наостанок каже пані Валентина. — Дуже багато медзакладів опинилися в подібному стані. Тож програма медичних гарантій сьогодні, як би її не хвалили — не працює.

Що маємо по грошах та затратах

З початку року Вінницька область отримала від Національної служби здоров’я 958 378 600 грн. А місто Вінниця — 425 697 529 грн. Лише у червні вінницькі лікарні отримали 105 111 372 грн. Вінницька клінічна стоматологічна поліклініка з квітня (старт другої хвилі медреформи) отримала 433 996 грн. Зокрема за квітень — 147 856 грн. За травень — 133 070 грн. І за червень — 133 070 грн.

Але грошей медзакладу не вистачає вже давно. Тому на сайті міської ради, лише за цей рік є два рішення виконавчого комітету про встановленні комунальним некомерційним підприємством «Вінницька міська клінічна стоматологічна поліклініка» тарифи (без ПДВ) на платні медичні послуги. Одне рішення від 30.01.20. інше від 2.04.20.

У поліклініці, за даними, які знаходяться на сайті закладу, працює 157 осіб, з них 72 лікаря. Заклад має два дорослих та дитячих відділення. Діти обслуговуються за адресою: вул. Архітектора Артинова, 24 та у філіях закладу ЦПМСД (центрів первинної медико-санітарної допомоги) міста. Дорослі обслуговуються на вул.Героїв Крут, 22 та у філіях закладу.

З тарифами закладу можна ознайомитись на їхньому сайті. І дійсно 9,19 грн явно не вистачить. Адже первинний огляд пацієнта коштує 44 грн без лікування.


Читайте також:

«З дитинства я страшенно боюся голок»: історії вінничан, які стали почесними донорами
В Агрономічному померла 28-річна мати трьох дітей. Підозрюють халатність медиків 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Торон Туй

  • Наталия Войт

    Не слышала что б эти гарантии касались стоматологии.
    На Артынова вы платите лишь за пломбу  а не за работу медика.хотите дороже хотите дешевле выбор за вами.
  • Peresichny

    НСЗУ "пилит" бюджетные деньги по карманам  чиновников Минздрава, а людям вешают лапшу на уши, с пациентов  дерут деньги, в стационарах есть только шприцы, антибиотики, физраствор и магнезия, а  лекарства на  лечение пациент покупает сам. А ещё врачу надо дать денег, ведь зарплата маленькая у врачей, не даш в твою сторону могут и не посмотреть.
  • Наталья Горошко

    Смешно. Неужели в это кто то верил? Я про "грошы за пациентом"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up