Інгредієнти для тіста:
100 грамів -дріжджів (львівських пресованих)
0,5 літра молока
5 жовтків
1 ціле яйце
200 грамів цукру
муки (найвищого гатунку) приблизно 1 кілограм
щіпка (щепотка) солі
2 грами ваніліну
200 грамів родзинок
3-4 лимони ( краще з товстою шкуркою)
інгредієнти для глазурі:
1 яєчний білок
180грам цукру
Спосіб приготування:
1) Закип'ятити молоко, поставити, щоб остивало.
Поки молоко остигає працюємо далі:
а) Розтираємо жовтки з цукром, додаємо трішки солі, ваніліну;
б) беремо вимиті (сухі) лимони і на тертці стираємо з них цедру;
в) промиваємо родзинки (перевіряємо, щоб не було сміття);
г) розтоплюємо маргарин ( можна на малесенькому вогні, або в мікрохвильовій печі);
д) збиваємо ціле яйце
2)Робимо опару: беремо тепле молоко і розводимо у ньому дріжджі так, щоб вони повністю розчинилися, додаємо 0.5 стакана муки (мука має бути просіяна, у просіяній муці буде більше повітря і випічка буде пухкою) і розмішуємо до однорідної маси, ось і опара готова. Ставимо її, накривши рушничком, і чекаємо 15-20 хвилин поки зійде, виросте.
3)Опара зійшла, виросла. Додаємо до неї розтерті жовтки з цукром, потім муки знову 0,5 стакана і перемішуємо, потім розтоплений, або м'який-м'який маргарин, знову перемішуємо, знову підсипаємо трішечки муки, потім підмішуємо лимонну цедру і в кінці додаємо родзинки. Тісто має бути легким, ніжним, приємним на дотик. Коли тісто добре вимішане і всі інгредієнти додані, ставимо щоб воно сходило, накриваємо рушничком і чекаємо.
4) Поки сходить тісто беремо дечко, готуємо форми, змазуємо їх маргарином, або смальцем (форми можуть бути паперові , металеві, або силіконові). Коли тісто зійшло, вмикаємо духовку на 180 градусів. Чистими руками відриваємо потроху тіста і заповнюємо ним третю частину кожної форми. Беремо збите яйце і змащуємо ним тісто у формах і знову даємо зійти. Коли тісто заповнить форму майже до краю, можна ставити у вже розігріту духовку.
З цієї порції виходить 13-14 невеликих пасок. Пекти приблизно 35-40 хвилин ( при температурі 180 градусів). Готуємо глазур, збиваємо 1 білок з 180 грамами цукру і змазуємо випічку ще гарячою, прикрашаємо різнокольоровою посипкою.
P.S .: В цей день, коли будете випікати Великодню Паску, у домі має панувати мир, любов і злагода. В господині має бути хороший настрій і велике бажання спекти найсмачнішу Паску.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер