Для паски потрібно :
1 літр парного теплого (кімнатної температури) молока (бажано домашнього)
500 грам цукру
10 яєць
500 грам м’якого маргарину ( «Масляна Корівка» виробника «АВІС»)
50 грам олії
100 грам ізюму (можна і більше)
10 гр. ванільного цукру
Борошна скільки потрібно для замісу, тому що борошно буває з різною кількістю клейковини і різного сорту.
100 дріжджів потрібно розвести у теплій воді (50 грам. ) а не в молоці, до конститенції сметани.
Перший етап, робимо опару
Беремо 1 літру парного теплого молока
100 грам розведених дріжджів
250 грам цукру
250 грам муки, заміщуємо так щоб було рідке і накривши зверху полотенцем і в теплій кімнаті, даємо щоб
сходило.
Другий етап
250 грам цукру
10 гр. ванільного цукру
100 яєць
Збити цукор з яйцями (можна не розділяти білки від жовтків).
Якщо молоко дріжджі і цукор підійшло, виливаємо збиті яйця з цукром і вимішуємо і даємо знову сходити
Третій етап
500 грам м’якого маргарину (розтопити)
50 грам олії
100 грам ізюму
Мука скільки потрібно до замісу
Якщо другий раз тісто підійшло добавляємо м’який маргарин олію, муку і замішуємо не густе тісто, щоб воно не приставало до рук і даємо сходити.
Форми краще змащувати не олією а тваринним жиром (смалець).
У форми заповнюю тістом на третину. Як воно тільки підійшло до країв, щоб була гарне і блискуче, перед
тим як ставити її і пекти, потрібно помазати сирим яйцем і саджати в гарячу духовку, через 10 хвилин зменшити температуру і випікаємо 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Прикрасити паску можна збитими білками з цукром (тоді треба їх ще трохи запекти в печі), а зверху ще й присипати кольоровою присипкою.
Смачного Вам, і з наступаючим святом.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер